AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Οκτ 2012

Την άμεση ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου της Σάμου επεσήμανε ο Παπαθεοφάνους


Με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  Σταύρο Καλογιάννη, ο Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους επισημαίνει την άμεση ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου της Σάμου, ιδιαίτερα ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Ο αντιπεριφερειάρχης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις συνθήκες επικινδυνότητας και ανασφάλειας κατά την κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και την έλλειψη επαρκούς σήμανσης και φωτισμού στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Πιο αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής είναι:

ΘΕΜΑ: «Συντήρηση οδικού δικτύου Νομού Σάμου»    
            
Με την υπ. αρ. 33269/912/12-09-2007 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε εφαρμογή του Ν. 3481/2006, εντάχθηκε στην  αρμοδιότητα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, η συντήρηση υφιστάμενου οδικού δικτύου του Νομού Σάμου με συνολικό μήκος 400 χιλ.
Από τη λήψη της παραπάνω αρμοδιότητας μέχρι και σήμερα, έχουν διατεθεί για τα νησιά της Περιφερειακής μας Ενότητας, ελάχιστα κονδύλια για την αντιμετώπιση των αναγκών συντήρησης του οδικού δικτύου. 
Με δεδομένη τη μη επιλεξιμότητα δαπανών συντήρησης των οδικών έργων στο ΕΣΠΑ, σήμερα έχουν συσσωρευτεί προβλήματα που δημιουργούν συνθήκες επικινδυνότητας και ανασφάλειας στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και κινδύνους αποκοπής της κυκλοφορίας από αστοχίες υλικών, καταπτώσεις πρανών σε τμήματα με ανεπαρκή γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης συντήρησης αναφέρουμε την ανυπαρξία σήμανσης στους περισσότερους δρόμους, τη φθορά υπαρχουσών πινακίδων σήμανσης στο κύριο οδικό δίκτυο, τη μη αντικατάσταση πινακίδων πλέον των 30 ετών που δεν επιτελούν το σκοπό τους, την ανυπαρξία στηθαίων ασφαλείας σε επικίνδυνες θέσεις, την απουσία διαγράμμισης, την ανεπάρκεια οδικού φωτισμού και σηματοδότησης. Σημειώνεται επίσης, το γεγονός ότι η έλλειψη μελέτης σήμανσης έχει ως αποτέλεσμα να έχει υλοποιηθεί στο παρελθόν ακόμη και εσφαλμένη τοποθέτηση  σημάτων σήμανσης, δημιουργώντας προβλήματα στον κυκλοφοριακό φόρτο.
Καθημερινά, γινόμαστε δέκτες πλήθους αιτημάτων από αρμόδιους φορείς και ιδιώτες, που επισημαίνουν τα υπάρχοντα προβλήματα στους δρόμους, τα οποία αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε λόγω έλλειψης των αναγκαίων πιστώσεων. 
Παρότι κατανοούμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η πατρίδα μας, και λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης δυσμενών καταστάσεων, που δημιουργούν ανασφάλεια στο οδικό δίκτυο των νησιών μας και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ιδιαίτερα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο.