AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Οκτ 2012

Ψήφισμα διαμαρτυρίας των ανάπηρων της Σάμου για τα ΚΕ.Π.Α.


Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί στο ΙΚΑ τα μέλη του Πανσαμιακού Σωματείου Α.με Α. Ικαρος καθώς και ο πρόεδρος του συλλόγου διαβητικών του νησιού για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), κυρίως με τις λίστες αναμονής.

Συγκεκριμένα παρέδωσαν ψήφισμα στον διευθυντή του ΙΚΑ Γιάννη Μόρτζο στο οποίο αναφέρονται τα αιτήματά τους που αφορούν στην ίδρυση ΚΕ.Π.Α και στην Ικαρία ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των αναπήρων και των οικογενειών τους να ταξιδεύουν στην Μυτιλήνη, στο αίτημα για την καταβολή του επιδόματος αναπηρίας ή της αναπηρικής σύνταξης για όσο διάστημα καθυστερούν οι επιτροπές να εξετάσουν τα αιτήματα με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς χρήματα και βιβλιάριο υγείας με ότι αυτό συνεπάγεται στην κατάστασή τους , στην παγίωση του επιδόματος αναπηρίας στα 700 ευρώ για τους εργαζόμενους πάσχοντες και 1120 για τους συνταξιούχους.

Επίσης, οι ανάπηροι διαμαρτυρήθηκαν για το φαινόμενο της μείωσης του ποσοστού αναπηρίας από τις νέες επιτροπές με αποτέλεσμα κάποιοι που έπαιρναν επί σειρά ετών επίδομα να μην δικαιούται η να δικαιούται πολύ λίγα χρήματα.Από την πλευρά του ο σύλλογος των διαβητικών , οι οποίοι ανάλογα με την πάθησή τους έχουν ποσοστό αναπηρίας από 60 % ως 67 %, διαμαρτύρεται για το ποσό των 46,14 ευρώ που τους ζητούν ως παράβολο για την εξέταση του αιτήματός τους από τα ΚΕ.Π.Α. ενώ ζητούν να χαρακτηρίζονται οι ινσουλινοεξαρτώμενοι   ως ¨εφ' όρου ζωής¨ ανάπηροι.

Ο διευθυντής του ΙΚΑ τους υποσχέθηκε να προωθήσει τα αιτήματα τους και να εξετάσει το τι ακριβώς συμβαίνει με τα 35 περίπου άτομα που περιμένουν να εξεταστούν από τις επιτροπές. Αυτό που παραδέχτηκε είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με τις κατ’ οίκον επισκέψεις σε ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν   καθώς οι επιτροπές δεν δέχονται να τις κάνουν. Η κινητοποίηση ήταν στα πλαίσια της πανελλαδικής πρωτοβουλίας των συλλόγων αναπήρων οι οποίοι με τις οικογένειές τους σε όλη την Ελλάδα αντιδρούν στις περικοπές που έχουν δεχθεί ενώ με ανακοίνωση της η ΕΣΑμεΑ καταγγέλλει πως «στην παρούσα στιγμή πάνω από 70 χιλιάδες άτομα με αναπηρία βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. Σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας και το βιβλιάριο υγείας, έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση.

Πηγή: ert.gr