AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

3 Οκτ 2012

Ενημέρωση βουλευτών νησιωτικών περιοχών από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου


Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, ενημέρωσε τους βουλευτές που εκπροσωπούν νησιωτικές περιφέρειες για το σχέδιό του για μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Για τέσσερις συγκεκριμένους άξονες δράσης στα νησιά έκανε λόγο ο Υπουργός, που ειδικότερα μίλησε για :
*Τη διαμόρφωση νησιωτικής πολιτικής μέσω της εφαρμογής «ρήτρας νησιωτικότητας». Αυτό σημαίνει ότι θα εξετάζονται τα νομοθετήματα και οι ασκούμενες πολιτικές ως προς τις επιπτώσεις τους στο νησιωτικό χώρο, και όπου απαιτείται θα γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές.
*Τη διαμόρφωση προγραμμάτων νησιωτικής πολιτικής σε κρίσιμες κλαδικές πολιτικές, όπως η χωροταξία, η διαχείριση στερεών αποβλήτων, η αγροτική ανάπτυξη κλπ.
*Την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με την εφαρμογή σχετικών Κοινοτικών οδηγιών, την αναβάθμιση των μέσων προστασίας κλπ.
*Την ανάπτυξη των θαλάσσιων συγκοινωνιών και μεταφορών, με την αναδιοργάνωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και της εποπτείας τους.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και σε μια σειρά δράσεων που προγραμματίζονται. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για :
*Αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΝΠ), με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων και καλύτερο συντονισμό τόσο με το κεντρικό Υπουργείο, ως προς τις αρμοδιότητες, όσο και με τα λοιπά Υπουργεία και φορείς.
 *Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, με ευρεία εκπροσώπηση των πολιτικών και παραγωγικών φορέων. Το Συμβούλιο αυτό θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στα νησιά, αλλά και για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των νησιωτικών πολιτικών.  Σ' αυτό θα προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας, θα συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, οι περιφερειάρχες των νησιωτικών περιφερειών, οι εκπρόσωποι των περιφερειακών ενώσεων δήμων (ΠΕΔ), του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, του Ξενοδοχειακού, του Οικονομικού, του Γεωτεχνικού και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της ΠΑΣΕΓΕΣ.
*Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής. Το Υπουργείο Αιγαίου είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μεταφορά της εποπτείας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» (άρθρο 208 του Ν.3852/2010), από το Υπουργείο Εσωτερικών στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, δηλαδή στο φυσικό του χώρο. Το Ινστιτούτο αυτό δεν έχει συσταθεί ακόμη. Για τον περιορισμό του κόστους, εξετάζεται η συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
*Συνέδριο για τα νησιά. Προγραμματίζεται ευρεία διαβούλευση και ενημέρωση στον νησιωτικό χώρο, ενόψει και του σχεδιασμού για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020. Σ' αυτό το πλαίσιο, θα κληθούν σύντομα το σύνολο των φορέων των νησιών και η κοινωνία των πολιτών, για να ενημερωθούν, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, και να καταθέσουν τις απόψεις τους με στόχο τη συν-διαμόρφωση θέσεων.
*Αναμόρφωση Λιμενικής Στρατηγικής, καθώς το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργεί ήδη 11 χρόνια. Βασικές προϋποθέσεις για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των λιμανιών είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και η ισότιμη και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για επιχειρηματική ανάπτυξη προς όφελος και των δύο πλευρών. Η νέα αυτή λιμενική στρατηγική θα παρουσιαστεί ως πρόταση από το Υπουργείο την επόμενη εβδομάδα και θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής συζήτησης εντός και εκτός Κοινοβουλίου.Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, ενημέρωσε τους βουλευτές που εκπροσωπούν νησιωτικές περιφέρειες για το σχέδιό του για μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.