AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Ιαν 2014

Η Λαϊκή Επιτροπή Πόλης Σάμου στον αγώνα κατά των πλειστηριασμών


Το πλαίσιο διεκδίκησης κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας διαμορφώθηκε στη συζήτηση που διοργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Πόλης Σάμου την Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο, όπου παραβρέθηκαν δεκάδες φορείς και σωματεία (εμπορικοί σύλλογοι, εργαζόμενοι στα ταξί, στα ΕΛ.ΤΑ., γυναικείοι σύλλογοι, οικοδόμοι, χειριστές, λαϊκές επιτροπές κ.ά.).

Στη συζήτηση διαπιστώθηκε απ’ όλους ότι τα προβλήματα είναι κοινά τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους αυτοαπασχολούμενους, αφού όλοι πλήττονται, όπως ειπώθηκε, από την αντιλαϊκή πολιτική.

Αποφασίστηκε το θέμα των πλειστηριασμών να συζητηθεί πλατιά στα σωματεία, σε όλες τις λαϊκές επιτροπές του νησιού και στους χώρους δουλειάς, ενώ προγραμματίζεται πανσαμιακή κινητοποίηση στα μέσα Φλεβάρη.

Το πλαίσιο διεκδίκησης  μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το εξής:

*  Διαγραφή χρεών από τόκους και πανωτόκια
* Μείωση κατά 50% του υπολοίπου της οφειλής (για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ για στεγαστικά – 30.000 για καταναλωτικά – 20.000 ευρώ για κάρτες)
*  Πάγωμα δανείων για άνεργους. Αναστολή πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς προσαυξήσεις.
* Μείωση οφειλών κατά 30% για Ε.Β.Ε. που διατηρούν την επιχείρησή τους και 50% για όσους έχουν κλείσει και είναι άνεργοι, μέχρι ποσού δανείου δάνεια 300.000).
*  Μείωση οφειλών για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες στο 30% μέχρι ποσού δανείου 300.000 ευρώ.
* Διαγραφή τόκων και πανωτοκίων για αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις για τα τελευταία 15 χρόνια. Διαγραφή 50% του οφειλόμενου κεφαλαίου.
*  Περιορισμός της υποθήκης στο ύψος του αρχικού δανείου
* Για οφειλές στο Δημόσιο καθώς και σε ασφαλιστικά ταμεία μικρών επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών και ψαράδων, να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία και για τις οφειλές αυτές.
*  Να απαγορευτούν οι αναγκαστικές κατασχέσεις και πλειστηριασμοί
*  Να παγώσουν οι οφειλές για ανέργους και εργαζόμενους που δεν πληρώνονται, χωρίς καμιά προσαύξηση.

Τέλος όσοι φορείς παραβρέθηκαν κατήγγειλαν την "εφοπλιστική ασυδοσία", καθώς τα νησιά μας βρέθηκαν χωρίς καράβι, διεκδικώντας απρόσκοπτη καθημερινή σύνδεση των νησιών μας μεταξύ τους και με τον Πειραιά, με σύγχρονα και ασφαλή πλοία, φτηνά εισιτήρια για όλους, εθνικό φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.