AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Ιαν 2014

Ποια αλιευτικά σκάφη πρέπει να εξοπλιστούν με συσκευές ERS και VMS


Τις υποχρεώσεις των αλιέων και πλοιοκτητών αλιευτικών σκαφών όσον αφορά την προμήθεια συσκευών ERS για την ηλεκτρονική καταγραφή και διαβίβαση πληροφοριών, αλλά και εξοπλισμού VMS για τον εντοπισμό του στίγματός τους μέσω δορυφόρου, ανακοίνωσε το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Πιο αναλυτικά, το Τμήμα Αλιείας ενημερώνει τους αλιείς, πλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών ολικού μήκους 12 μέτρων και άνω ή μικρότερα των 12 μέτρων, εφόσον διαθέτουν άδεια αλίευσης για την αλιεία μεγάλων πελαγικών ψαριών, ότι έχουν, σύμφωνα με σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποχρέωση προμήθειας και θέσης σε παραγωγική λειτουργία συσκευών ERS (συσκευών ηλεκτρονικής καταγραφής και διαβίβασης πληροφοριών).

Η δαπάνη για την προμήθεια και θέση σε παραγωγική λειτουργία των συσκευών ERS καλύπτεται σε ποσοστό 100% από εθνική και κοινοτική συμμετοχή και είναι επιλέξιμη μέχρι το ποσό των 2.600 ευρώ/σκάφος, μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α, ο οποίος δεν είναι επιλέξιμος και βαρύνει τον πλοιοκτήτη.

Η εν λόγω δαπάνη θα καταβληθεί στον πλοιοκτήτη του αλιευτικού σκάφους μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου και πιστοποίησης της συμβατότητας της συσκευής με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών δραστηριοτήτων (Ο.Σ.Π.Α).

Οι συσκευές ERS πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι των σχετικών Κ.Υ.Α.

Η προμήθεια των συσκευών περιλαμβάνει και τον όρο "θέση σε παραγωγική λειτουργία" που σημαίνει ότι υπάρχει σταθερή σύνδεση ρευματοδότησης της συσκευής στο αλιευτικό σκάφος και εξασφαλίζεται η πλήρης λειτουργικότητα που απαιτείται από την εφαρμογή Ο.Σ.Π.Α.

Οι πλοιοκτήτες των υπόχρεων αλιευτικών σκαφών, θα λάβουν σχετική ενημερωτική επιστολή με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν στην υπηρεσία Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας, το αργότερο μέχρι την 22/4/2014, προκειμένου να διαβιβαστούν στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας / Διεύθυνση Αλ/κών Εφαρμογών και Ε.Α.Π για έλεγχο, ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης της συσκευής και έκδοση της απόφασης χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης.


Επίσης, το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου ενημερώνει επίσης ότι τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη τα οποία υποχρεούνται να φέρουν εξοπλισμό VMS για τον εντοπισμό του στίγματός τους μέσω δορυφόρου είναι τα εξής:

α)  σκάφη ολικού μήκους 12 μέτρων και άνω,
β) σκάφη ολικού μήκους 15 μέτρων και άνω που διαθέτουν ήδη συσκευές αυτόματου εντοπισμού τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη,
γ) σκάφη ολικού μήκους μικρότερου των 12 μέτρων, στα οποία χορηγείται άδεια αλίευσης μεγάλων πελαγικών ψαριών και
δ) σκάφη ολικού μήκους μικρότερου των 12 μέτρων, στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια απόπλου στα διεθνή ύδατα ή που επιθυμούν την ένταξή τους στη διαδικασία ηλεκτρονικής παρακολούθησης σκαφών.

Όσα υπόχρεα σκάφη δεν διαθέτουν εγκατεστημένο εξοπλισμό VMS, σύμφωνα με την νομοθεσία, οφείλουν να το πράξουν άμεσα.  

Η δαπάνη για την προμήθεια και εγκατάσταση της συσκευής καλύπτεται σε ποσοστό 100% με κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση και είναι επιλέξιμη μέχρι του ποσού των 2.500 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ο οποίος καταβάλλεται από τον πλοιοκτήτη.

Η εν λόγω δαπάνη προκαταβάλλεται από τον υπόχρεο πλοιοκτήτη και επιστρέφεται με την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης της συσκευής και ελέγχου των δικαιολογητικών που θα υποβληθούν. Για την πιστοποίηση της συσκευής προσκομίζεται βεβαίωση από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας) ότι εξασφαλίστηκε η λειτουργία της συσκευής χωρίς την ύπαρξη τεχνικών προβλημάτων και βεβαίωση του προμηθευτή ότι η συσκευή συμμορφώνεται με τις τεχνικές προδιαγραφές που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι των συνημμένων.

Οι υπόχρεοι πλοιοκτήτες, προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση πληρωμής στο Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας, συνοδευόμενη από τα  δικαιολογητικά που προβλέπονται, σύμφωνα με την ενημερωτική επιστολή που θα παραλάβει κάθε πλοιοκτήτης υπόχρεου αλιευτικού σκάφους. Η Υπηρεσία αφού ελέγξει την πληρότητα και ορθότητα των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών  θα τα διαβιβάσει στη Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για την διεκπεραίωση της πληρωμής.

Περισσότερες διευκρινίσεις δίνονται από το τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, στο τηλέφωνο 22730 87360.