Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού στο Λιμεναρχείο Σάμου |
Για τιτάνιο έργο που επιτελούν καθημερινά υπό αντίξοες συνθήκες έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Σαϊτάκης, αναφερόμενος στους συναδέλφους του που υπηρετούν στη Σάμο, ένα νησί όπου σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες εντοπίζεται σημαντικός αριθμός μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας.
Αντιπροσωπεία της Π.Ε.Α.Λ.Σ με επικεφαλής τον κ. Σαϊτάκη επισκέφτηκε την Τρίτη το νησί μας και σε δηλώσεις του σημείωσε ότι "τα στελέχη μας καθημερινά και εδώ στη Σάμο, επιτελούν τιτάνιο έργο με γνώμονα την φύλαξη και προστασία των συνόρων αλλά, ταυτόχρονα, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς την ελληνική ισχύουσα νομοθεσία. Παράδειγμα των λεγομένων μου είναι το πρόσφατο τραγικό περιστατικό που συνέβη εδώ".
Συμπλήρωσε ακόμη ότι "η ελληνοτουρκική μεθόριος είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου της άτακτης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Στην περίπτωση της Ελλάδος και έπειτα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων ελέγχου στα χερσαία σύνορα και την οικοδόμηση ενός τείχους, οι μετανάστες στράφηκαν στη θάλασσα. Η Σάμος είναι ανάμεσα στα νησιά εκείνα που δέχονται καθημερινά "ορδές" μεταναστευτικών ροών από τα απέναντι παράλια".
Κατά την επίσκεψή τους στο νησί οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών του Λιμενικού επισκέφτηκαν το Λιμεναρχείο και είχαν συναντήσεις με φορείς του νησιού, τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου από τους οποίους ζήτησαν να συμπαρασταθούν στο έργο των εκεί συναδέλφων τους.
"Η Σάμος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αποτελεί για το Λιμενικό Σώμα και την εκεί Λιμενική Αρχή και τα στελέχη της, μια "πρόκληση" για την βελτίωση τόσο των προσφερόμενων υπηρεσιών όσο και των συνθηκών εργασίας για το προσωπικό της, που αγόγγυστα προσφέρει από το περίσσευμα της ψυχής του εξαιρετικές υπηρεσίες στην κοινωνία και το κράτος", σημειώνεται σε ανακοίνωση της Π.Ε.Α.Λ.Σ.
Ο κ. Σαϊτάκης μίλησε για στελέχη του Λιμεναρχείου που διακρίνονται από υψηλό φρόνημα, επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης και μίλησε για εργαζόμενους με φιλότιμο και αίσθηση του καθήκοντος.
Ωστόσο η αντιπροσωπεία της Π.Ε.Α.Λ.Σ διαπίστωσε μια σειρά προβλημάτων ανάμεσα στα οποία είναι η υποστελέχωση του Λιμεναρχείου. "Το τελευταίο διάστημα από τα ενενήντα περίπου υπηρετούντα στελέχη, έμειναν εξήντα ένα. Η διαφορά επιχειρείται να συμπληρωθεί με αποσπάσεις από άλλες Λιμενικές Αρχές. Αποτυχημένη και κοστοβόρα διαδικασία, προβληματική και αναποτελεσματική ως προς την ομαλή λειτουργία της Υπηρεσίας. Η λύση πρέπει να είναι η στελέχωσή της άμεσα, με μόνιμο προσωπικό είτε διοικητικό είτε επιχειρησιακό", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Γίνεται λόγος επιπλέον για ελλείψεις σε πλωτά και χερσαία μέσα και τονίζεται στην ανακοίνωση ότι "η προκριθείσα λύση μεταστάθμευσης πλωτών μέσων δεν ικανοποιεί σε απόλυτο βαθμό τις ανάγκες του Λιμεναρχείου. Δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται οι επιχειρησιακές ανάγκες της Λιμενικής Αρχής από ένα σκάφος μη επαρκώς επανδρωμένο και να επιχειρείται με διάθεση μέσων και προσωπικού από άλλες Λιμενικές Αρχές η αντιμετώπιση του προβλήματος, γεγονός που επιφέρει αφενός μεγάλη οικονομική επιβάρυνση και αφετέρου έχει ως αποτέλεσμα την επιχειρησιακή αποδυνάμωση των άλλων Λιμενικών Αρχών και την ταλαιπωρία των πληρωμάτων. Η πρότασή μας συγκεκριμένη: άμεση διάθεση μόνιμων μέσων πλήρως επανδρωμένων για την αυτάρκεια της Λιμενικής Αρχής".
Ως τρίτο πιο σημαντικό πρόβλημα οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών αναφέρουν την απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Πηγή: Άρθρο του Διονύση Βυθούλκα στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"