AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Ιουν 2014

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μια Κυριακή αλλιώτικη από τις άλλες...

Φωτογραφίες Αλέξανδρος Μαλαγάρης, Πρόεδρος Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου

Η κατάδυση αναψυχής ήταν χθες εντελώς διαφορετική για τα μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου.

Το γιατί αφήνουμε να το αφηγηθεί ο Πρόεδρός τους, ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης:

"Η Κυριακή μου ξεκίνησε ευοίωνα αφού μια φώκια είχε επιλέξει την παραλία κάτω από το σπίτι μου, για να ξεκουραστεί και να λιαστεί στις πρώτες ζεστές αχτίδες του ήλιου.



Φόρτωσα τον καταδυτικό μου εξοπλισμό στο αυτοκίνητο και σε 20 λεπτά ήμουν στο καταδυτικό κέντρο στην Κέρβελη. Η ομάδα των δυτών πολυεθνική: από Ελλάδα, Ισπανία, Σλοβακία και Γερμανία, ένα μείγμα έμπειρων δυτών και μαθητευομένων με τους εκπαιδευτές τους.

Με γεμάτο το σκάφος ξεκινήσαμε για διπλή κατάδυση, με πρώτο καταδυτικό σημείο τα βράχια της Παναγίας.









Άνετη βουτιά, πλούσια θαλάσσια ζωή, εξαιρετική ευκρίνεια που ξεπερνούσε τα 30m στο βυθό.











Κατά την ανάδυση, ωστόσο, ακούσαμε τη μηχανή μιας βάρκας και όταν βγήκαμε στην επιφάνεια μάς ενημέρωσε ο Ιταλός ιδιοκτήτης της πως έχουν αποβιβαστεί και εγκλωβιστεί άνθρωποι στο Πράσο. Έχουν πετάξει τη μηχανή τους στα βαθιά και σκίσει το φουσκωτό τους σκάφος στην παραλία.

Σε λίγα λεπτά ήμασταν στο σημείο που μας είχε υποδειχτεί, οι μετανάστες άρχισαν να κουνούν τα χέρια τους και να φωνάζουν για νερό. Αμέσως αντιληφθήκαμε πως μεταξύ τους υπήρχαν μικρά παιδιά και ένα μωρό.
Από το καταδυτικό σκάφος του Aegean Scuba κολύμπησα στην ακτή, μεταφέροντας μαζί μου μια μεγάλη σακούλα γεμάτη με μπουκάλια νερό και ό,τι φαγώσιμο είχαμε στο σκάφος. Σε δυο διαδρομές, κολυμπώντας, τους έδωσα όλο το νερό μας και τα σάντουιτς που είχαμε φέρει μαζί μας για μια μέρα γεμάτη κατάδυση.

Η χαρά τους και οι ειλικρινείς ευχαριστίες τους ακούγονταν καθαρά ως το σκάφος! Έχοντας το δεξί του χέρι στην καρδιά και λέγοντάς μου Τασακούρ Γιουνάν (Σ' ευχαριστώ Ίωνα-Έλληνα), φανερά ευγνώμων ο ηλικιωμένος Αφγανός με καλωσόρισε στη βραχώδη παραλία που είχε αποβιβαστεί μαζί με άλλους 13 μετανάστες, μωρά, παιδιά, γυναίκες και άνδρες τις πρωινές ώρες, στο ακρωτήριο Πράσο.


Από εκεί καλέσαμε το Λιμεναρχείο και μας είπαν πως σκάφος ξεκινά από το Βαθύ. Επίσης ενημερώσαμε τους μετανάστες να μείνουν στο ίδιο μέρος χωρίς να αποπειραθούν να περπατήσουν το πολύ δύσβατο ακρωτήριο προς το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. 

Στη γλώσσα τους, τους μεταφέραμε τα νέα και την υπόδειξη να μην απομακρυνθούν, καθώς σε λίγα λεπτά θα έφτανε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωσή τους.

Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με τη δεύτερη κατάδυσή μας στο κοντινό καταδυτικό σημείο Free Fall. Ξανά ο βυθός και οι κάτοικοί του μας αντάμειψαν με το παραπάνω για την επίσκεψή μας στον κόσμο τους!

Στην ανάδυση μάς περίμενε το σκάφος του Λιμενικού όπου και μας ζητήθηκε από τον κυβερνήτη να συμμετάσχουμε στον απεγκλωβισμό και τη διάσωση των μεταναστών, καθώς το μεγάλο σκάφος του αδυνατούσε να προσεγγίσει τη βραχώδη ακτή.




Αφήσαμε τους τουρίστες δύτες και τις δύτριες στο σκάφος του Λιμενικού και με τρία στελέχη του επί του καταδυτικού σκάφους 'Νίκη' προσεγγίσαμε την ακτή. Με τους προσεχτικούς χειρισμούς του Αγαμέμνονα Αγγελετόπουλου, το φουσκωτό σκάφος προσέγγισε με ασφάλεια την ακτή.

Επί τόπου στήσαμε μια ανθρώπινη αλυσίδα και μεταφέραμε έναν ένα τους μετανάστες από τα βράχια στο σκάφος. Ξαφνικά βρέθηκα να κρατώ ένα μωρό 2 μηνών που μου εμπιστεύτηκε η μητέρα του και αμέσως μετά ένα κοριτσάκι στην ηλικία του εξάχρονου γιου μου! 







Στη συνέχεια, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μεταβιβάσαμε τους μετανάστες στο πλωτό του Λιμενικού και παραλάβαμε τα άλλα μέλη της ομάδας μας.

Μεταξύ ευχαριστιών και ευχών από μέρος των διασωθέντων, απομακρυνθήκαμε και επιστρέψαμε στη βάση του καταδυτικού κέντρου στην Κέρβελη. Το πλωτό του Λιμενικού μετέφερε όλους τους μετανάστες στο λιμένα Βαθέος...".