AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Ιουν 2014

Στη Βουλή η υποβάθμιση Δημοτικών Σχολείων της Σάμου


Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με την υποβάθμιση Δημοτικών Σχολείων στον Νομό Σάμου, απηύθυνε η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αγνή Καλογερή.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ (1329/2014) η απόφαση (72624/Δ4) με την οποία υποβιβάζονται και συγχωνεύονται δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία σε ολόκληρη την χώρα, μεταξύ αυτών και στη Σάμο.

Σύμφωνα με την κ. Καλογερή, "στην εν λόγω απόφαση λαμβάνεται υπόψη ένας μεγάλος αριθμός προηγούμενων νόμων και υπουργικών αποφάσεων καταλήγοντας στο τέλος στην επικίνδυνη εντολή να κλείσουν και να συρρικνωθούν σχολεία, δηλαδή να κλείσουν και να συρρικνωθούν ολόκληρες κοινωνίες.

Χωρίς βέβαια να ληφθεί υπόψη το Άρθρο 101 παράγραφος 4 του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα που αναφέρει ξεκάθαρα: "Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους".

Με την εν λόγω απόφαση στον Νομό της Σάμου και παρά τις αντίθετες απόψεις και αποφάσεις των φορέων και της τοπικής κοινωνίας υποβιβάζονται πέντε δημοτικά σχολεία.

Αν ληφθεί υπόψη το οδικό δίκτυο, η απομόνωση των χωριών, καθώς και στην περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων η ακτοπλοϊκή σύνδεση, είναι ξεκάθαρο ότι το απότοκο αυτού του σχεδιασμού θα είναι το κλείσιμο των σχολείων και η μετανάστευση των μαθητών.

Είναι δε γνωστό ότι στο συγκρότημα των Φούρνων για την φετινή σχολική χρονιά μαθητές δεν θα συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις λόγω έλλειψης καθηγητών καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Επειδή η Παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του λαού που παρέχεται δημόσια και δωρεάν από την συντεταγμένη πολιτεία.

Επειδή η υποβάθμιση ενός σχολείου σηματοδοτεί την υποβάθμιση μιας τοπικής κοινωνίας και συχνά την αναβάθμιση μιας φυλακής.

Επειδή τα νησιά μας πρέπει όχι μόνο να μη ερημώσουν αλλά να κατοικούνται από μορφωμένους ανθρώπους.

Επειδή η απόφαση 72624/Δ4 βρίσκει αντίθετους τους φορείς και την τοπική κοινωνία.

Επειδή κάθε "επένδυση" στην Παιδεία έχει σαν αποτέλεσμα ύψιστη παραγόμενη αξία στην κοινωνία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μην υποβαθμιστούν σχολικές μονάδες στον Νομό της Σάμου και μαζί τους η οικονομία, η ζωή και το μέλλον της νέας γενιάς;
"