AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Ιουν 2014

Ζητούνται εθελοντές για την παρακολούθηση νεαρής φώκιας στη Σάμο


Οι κάτοικοι της Σάμου αντιμετωπίζουν τους τελευταίους 3 μήνες ένα ιδιαίτερο περιστατικό με μία ασυνήθιστη μεσογειακή φώκια.

Πρόκειται για μια νεαρή φώκια η οποία συχνά προσεγγίζει πολυσύχναστες παραλίες και ακτές, κυρίως στη βορειοανατολική Σάμο. Αν και δεν πάσχει από κάτι ιδιαίτερο παθολογικά, η συμπεριφορά της την φέρνει σε κίνδυνο.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" και μέχρι σήμερα λίγοι εθελοντές από τη Σάμο, μοιράζονται σε βάρδιες καθημερινά τη διακριτική παρακολούθηση της έτσι ώστε να μην υπάρξει παρενόχληση (εσκεμμένη ή κατά λάθος). Επειδή είναι κοινή ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε αυτό το ιδιαίτερο σπάνιο ζώο, οι ερευνητές αναζητούν εθελοντές που θα μπορούσαν να μοιραστούν μαζί τους την παρακολούθηση της κάποιες ώρες την εβδομάδα - από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου - (το βράδυ - ευτυχώς - επιστρέφει στη θάλασσα όπου και τρέφεται).

Όσοι μπορούν να βοηθήσουν, παρακαλούνται να καλέσουν τους ανθρώπους του Ινστιτούτου "Αρχιπέλαγος" στο 22730-61191 ή να στείλουν e-mail στο d.traganos@archipelago.gr

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:

- Αν τύχει να μάθετε ότι βρίσκεται σε κάποια παραλία ή ακτή, ειδοποιήστε άμεσα το λιμεναρχείο ή την κ. Αναστασία Μήλιου στο 6974744949.

- Γενικώς, καλό είναι να διαδίδουμε το μήνυμα ότι καθώς η φώκια είναι άγριο ζώο, απαγορεύεται να την ταΐζουμε, να την χαϊδεύουμε ή γενικότερα να πλησιάσουμε κοντά στην φώκια.

Η εξοικείωση με τον άνθρωπο μπορεί δυστυχώς να οδηγήσει τελικά στη θανάτωση της, ενώ αν μάθει να δέχεται τροφή από τον άνθρωπο και σταματήσει να κυνηγάει, θα είναι αδύνατο να μπορέσει να ζήσει ελεύθερη στο περιβάλλον.

Είναι όμως μία τύχη που βρίσκεται αυτό το σπάνιο ζώο τόσο κοντά μας, μπορούμε να την παρατηρήσουμε και να την απολαύσουμε από απόσταση, αλλά είναι πιστεύω κοινή ευθύνη όλων μας να τη βοηθήσουμε να επιβιώσει.