AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

13 Οκτ 2018

Καταγγελία για τον θάνατο εργαζομένου στο αεροδρόμιο Σάμου


Ευθύνες στην εταιρεία Fraport, αλλά και στην κυβέρνηση, για τον πρόσφατο αιφνίδιο θάνατο εργαζομένου στο αεροδρόμιο της Σάμου καταλογίζει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου.

Στη σχετική του ανακοίνωση-καταγγελία ο σύλλογος αναφέρει τα εξής:

"Ακόμη ένας εργαζόμενος νεκρός την ώρα της δουλειάς. 

Ακόμη ένας εργαζόμενος απροστάτευτος επειδή η πρόληψη και η ασφάλεια για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι κόστος και η ανθρώπινη ζωή αναλώσιμη.

Ο συνάδελφος, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο Σάμου, έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, μη έχοντας τη στοιχειώδη βοήθεια, μια και δεν υπήρχε γιατρός στον εργασιακό χώρο του αεροδρομίου.

Η εταιρεία Fraport, στην ιδιοκτησία της οποίας είναι το αεροδρόμιο Σάμου, δεν έχει γιατρό 24 ώρες το 24ωρο και κάθε μέρα, σε έναν χώρο με εκατοντάδες εργαζόμενους στις υπηρεσίες του αεροδρομίου, στο εργοτάξιο που υπάρχει εκεί, αφού χτίζονται-επισκευάζονται οι εγκαταστάσεις του και με χιλιάδες επισκέπτες-επιβάτες καθημερινά, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Ευθύνη έχει και η κυβέρνηση που δεν λογαριάζει τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Έχει αφήσει ολόκληρο Νομό χωρίς Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας αφού οι περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες και τα οργανογράμματά της … δεν το προβλέπουν, ενώ μετακίνησε πριν λίγους μήνες τον μοναδικό Επιθεωρητή που ήταν στο νησί, αφήνοντας μικρούς και κυρίως μεγάλους εργασιακούς χώρους χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. 

Οι νόμοι για τη υγιεινή, την ασφάλεια και τους γιατρούς εργασίας στους χώρους δουλειάς δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, ενώ τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόζονται καν γιατί είναι κόστος για τους εργοδότες. Τόσο αυτή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και με τους νόμους που ψηφίζουν κάνουν τους εργασιακούς χώρους ζούγκλα και στο ζήτημα αυτό.

Η Διοίκηση του Σωματείου μας εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του συναδέλφου ενώ απαιτεί και διεκδικεί από την εταιρεία και το κράτος:

- Να υπάρξει η αναγκαία μέριμνα για την οικογένειά του. 

- Άμεσα να προσληφθούν γιατροί στο χώρο του αεροδρομίου, ώστε να υπάρχει 24ώρη, καθημερινή κάλυψη και να δημιουργηθεί εξοπλισμένο ιατρείο με όλα τα απαραίτητα για τις ανάγκες εργαζομένων και επιβατών.

- Μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο του αεροδρομίου.

- Να διενεργηθούν έλεγχοι και να παρθούν μέτρα τόσο για το αεροδρόμιο Σάμου όσο και για άλλους μεγάλους χώρους εργασίας όπως πχ τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα ξενοδοχεία, τη ΔΕΗ, τα πλοία της γραμμής κλπ.

- Άμεσα να στελεχωθεί Τμήμα Επιθεώρησης Υγιεινής και Ασφάλεια στο νησί. 

Το Σωματείο καλεί τους συναδέλφους μαζί να παλέψουμε για την υγεία και την ασφάλεια όλων μας, διεκδίκηση που έχει στην πρώτη γραμμή της πάλης του, γιατί αφορά την ίδια τη ζωή μας στους εργασιακούς χώρους".

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του εργαζόμενου στο αεροδρόμιο της Σάμου, η Τ.Ε. Σάμου του Κ.Κ.Ε εκφράζει "τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συναδέλφους του εργαζόμενου που άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα υπηρεσίας χωρίς να μπορεί να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει με τον πλέον τραγικό τρόπο τις συνέπειες της πολιτικής που όλα τα μετρά με το κέρδος.

Από τη μια, η Fraport, που διαφημίζει τα εκατομμύρια που θα ρίξει στα περιφερειακά αεροδρόμια για την αναβάθμισή τους και κομπάζει μαζί με τους tour operators και τους μεγαλοξενοδόχους για την αυξημένη κίνηση του αεροδρομίου. Κι, όμως, δε θεωρεί σκόπιμη - ή μάλλον επικερδή - τη λειτουργία ιατρείου όλο το 24ωρο σε ένα χώρο που δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και μετακινούνται χιλιάδες επιβάτες.

Από την άλλη, η κυβέρνηση, που περηφανεύεται για την ανάπτυξη που έρχεται, για τα ρεκόρ του τουρισμού, που δίνει δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς, για το ΝΑΤΟ, που τρέχει να σώσει για άλλη μια φορά τις τράπεζες. Κι όμως, «δεν έχει χρήματα» για να διορίσει γιατρούς που θα μπορούσαν να στελεχώσουν ένα ιατρείο 24ωρης λειτουργίας με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας σε ένα τέτοιο νευραλγικό χώρο εργασίας.  

Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουν οι εργαζόμενοι. Γιατί τα ρεκόρ, τα βραβεία, τα τεράστια κέρδη των εταιρειών βγαίνουν από τη δική τους δουλειά. Γιατί στον 21ο αιώνα είναι ντροπή να πεθαίνουν εργάτες αβοήθητοι στο χώρο δουλειάς. 

Το ΚΚΕ καλεί του εργαζόμενους στο αεροδρόμιο να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να μην ανεχθούν άλλο την δουλειά σε επικίνδυνες συνθήκες, να μη συμβιβαστούν άλλο με τέτοιες καταστάσεις. Η λογική των μειωμένων απαιτήσεων πρώτα και κύρια στο χώρο δουλειάς, είτε αφορά το μεροκάματο, είτε τις συνθήκες εργασίας, οδηγεί σε ζωές λάστιχο και σε τραγικές εξελίξεις όπως αυτή.

Με οργανωμένο αγώνα και διεκδίκηση να παλέψουν μέσα από τα σωματεία τους για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις υπηρεσίες του αεροδρομίου, για πλήρως στελεχωμένο ιατρείο 24ωρης λειτουργίας με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com