AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Μαρ 2019

Δ. Βίτσας: Στα "Σφαγεία" το νέο ΚΥΤ 1.200 ατόμων στη Σάμο!


Η Σάμος βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης στη Βουλή, με πρωταγωνιστές τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, και τον τομεάρχη της Ν.Δ., Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος άσκησε δριμεία για την εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο «φιλοξενίας» προσφύγων και μεταναστών στο Βαθύ, αλλά και γενικά το νησί, εξαιτίας του προσφυγικού. 

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βίτσας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Όπως είπε, το επόμενο διάστημα θα εκκενωθεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο, καθώς ένα νέο κέντρο χωρητικότητας 1.200 ανθρώπων θα δημιουργηθεί στην περιοχή "Σφαγεία", 7 χιλιόμετρα από το Βαθύ. "Θα φτιαχτεί ένα σύγχρονο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης 1.200 ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι για να λειτουργήσει για 1.200 ανθρώπους, θα έχουν προηγουμένως απομακρυνθεί 2.800, από αυτούς που είναι τώρα εκεί, συν αυτοί που θα έρθουν ή θα επιστραφούν" είπε ο Δημήτρης Βίτσας.

Όπως σημείωσε, τo νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα είναι σαφώς μικρότερο, θα έχει προστατευτικά μέτρα για να μην υπάρχει ανησυχία για τους κατοίκους της περιοχής. Εκείνοι που βρίσκονται σήμερα στο υφιστάμενο κέντρο είτε θα κριθούν ευάλωτοι και θα περάσουν στην ενδοχώρα, είτε θα επιστραφούν.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται η διοικήτρια του hot spot της Σάμου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή αυξημένες ροές, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, δίνει καθημερινά μάχη και μάλιστα χωρίς καμία βοήθεια από τις τοπικές Αρχές, ιδίως την αντιπεριφέρεια της Σάμου,"η οποία κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εμποδίσει τη λύση του προβλήματος, οργανώνει συγκεντρώσεις και ψάχνει τρόπο να μην γίνει κέντρο καινούργιο υποδοχής και ταυτοποίησης".

Απαντώντας και σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Δημήτρη Καμμένου, ο κ. Βίτσας έδωσε στοιχεία για τις εισροές. Όπως είπε, το πρώτο τρίμηνο του 2019 υπάρχει αύξηση 16%, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2018. Είπε ακόμη ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 3.000 ασυνόδευτα ανήλικα. Τα 2.000 από αυτά τα παιδιά φιλοξενούνται σε δομές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα άλλα παιδιά είναι σε άλλες δομές και σε ξενοδοχεία. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει ειδικό σχέδιο φύλαξης για τα χερσαία σύνορα και τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.

Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί blame game για τη διαχείριση του προσφυγικού, ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε την πίεση που εξακολουθεί να δέχεται η Ελλάδα κι έστειλε μήνυμα ότι δεν μπορεί να κουνούν το δάχτυλο στη χώρα εκείνοι που δεν κάνουν τίποτα για την τήρηση των συμφωνηθέντων αναφορικά με τις επιστροφές κι αγνοούν τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα κάτω από δύσκολες συνθήκες, με βοήθεια αναντίστοιχη του προβλήματος.

«Πυρά» Βαρβιτσιώτη

"Όσοι ασχολούνται με τη Σάμο, πρέπει πραγματικά να πάρουν το βραβείο της ανικανότητας» είχε δηλώσει νωρίτερα ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και είχε χαρακτηρίσει "ανίκανη" τη διοικήτρια του κέντρου, τονίζοντας ότι πρέπει να δώσει μια απάντηση για το «αίσχος» στο κέντρο που διοικεί. "Είναι αίσχος και ντροπή, αυτό που συμβαίνει εκεί" υποστήριξε και υπενθύμισε ότι πέρυσι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έκρινε ως υγειονομικά ακατάλληλο το hot-spot της Σάμου.

"Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στις πλαγιές, μένουν σε αυτοσχέδιες σκηνές χωρίς καμία υγειονομική κάλυψη και από τον Σεπτέμβριο δεν έχει εγκατασταθεί ούτε μια καινούρια χημική τουαλέτα, δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα καινούργιο κοντέινερ με ντους. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εξομάλυνσης της κατάστασης. Και εσείς ως παρατηρητής, έρχεστε και μας λέτε ότι είναι μεγάλο το πρόβλημα στη Σάμο. Ευχαριστούμε πολύ. Το ξέρουμε" ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και προειδοποίησε ότι "μπαίνουμε σε περίοδο που θα αυξηθούν οι ροές, χωρίς υποδομές".

"Ποια ανθρωπιστική πολιτική μάς λέτε; Όταν στοιβάζετε 4.300 ανθρώπους σε ένα hot spot που μπορεί να διαχειριστεί 700 ανθρώπους» είπε επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ. και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει κάποια στιγμή στους πολίτες της Σάμου, αλλά και της υπόλοιπης χώρας και στους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι, με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητούν ευθύνες.

Το σκηνικό αυτό, όπως επισήμανε ο βουλευτής, διαδραματίζεται ενώ δεν υπάρχει καμία επιτάχυνση με τις υπηρεσίες ασύλου και ενώ η ΕΕ ζητάει καλύτερη διαχείριση κονδυλίων, ζητεί περισσότερες επιστροφές. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι 18.000 μπήκαν στη Λέσβο και 300 έχουν επιστρέψει στην Τουρκία. Και αυτό συμβαίνει επειδή "στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι πρέπει να επιστρέφονται".

"Θέλετε να τους πείτε παράτυπους, θέλετε να τους πείτε παράνομους ή λαθρομετανάστες; Όπως θέλετε πείτε τους. Για εμάς, αυτοί που δεν δικαιούνται να μπαίνουν στη χώρα, για εμάς πρέπει να φεύγουν. Για εσάς να μένουν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ιδεολογικής πολιτικής απόφασης στα νησιά και στην ενδοχώρα" είπε ο βουλευτής της Ν.Δ.

Δείτε δύο βίντεο του Βουλευτή ΝΔ Β' Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τα οποία περιέχουν αποσπάσματα από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής με θέμα την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Σάμο.


Δευτερολογία:Πηγή: ΑΜΠΕ

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com