AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Μαρ 2019

Τι απαντά ο Μητροπολίτης Σάμου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων


Απάντηση στην επιστολή του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, Αρ. Καλάργαλη, για το ζήτημα της μόρφωσης των παιδιών των προσφύγων/μεταναστών στα σχολεία της Σάμου έδωσε ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος. Του ζητά να επανεξετάσει το ομόφωνο αίτημα των 13 Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων του νησιού, στο οποίο, όπως τονίζει, η τοπική Εκκλησία συνηγορεί.

Ο Σεβασμιότατος αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Διευθυντά,

Με ανάμικτα συναισθήματα χαράς και εκπλήξεως, ελάβομεν την υπ’αριθμ. Πρωτ. 1283/13.03.2019 επιστολήν Σας διά της οποίας ζητείτε την συμβολή μας στην επίλυση ενός μεγάλου, όπως τελικώς εξελίχθηκε προβλήματος, σχετικώς με την φοίτηση των παιδιών των προσφύγων/μεταναστών στα Σχολεία της πόλεως Σάμου.

Χαρά, διότι έστω και εκ των υστέρων γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητα της Εκκλησίας και ο ενωτικός της ρόλος, ιδίως σε μία τοπική κοινωνία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός ακριτικού Νησιού.

Έκπληξη, διότι ζητείται η συμβολή της Εκκλησίας για λύση στο αδιέξοδο, ενώ από πολλούς επιχειρείται η περιθωριοποίησή της.

Όπως προφανώς γνωρίζετε, -εξ ου μάλλον και η επιστολή σας- προ ημερών δεχθήκαμε την επίσκεψη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Βαθέος και αφού ακούσαμε με προσοχή τις θέσεις τους, αντιληφθήκαμε, ότι τα αιτήματά τους ταυτίζονται σε πολλά σημεία με τον τρόπο διαχείρισης της ανθρωπιστικής αυτής κρίσεως, από την Τοπική μας Εκκλησία, όλα αυτά τα χρόνια. Ουδείς αμφιβάλλει, ότι η Τοπική μας Εκκλησία από την πρώτη στιγμή προσέτρεξε και συνεχίζει ακόμη να προστρέχει, προσφέροντας τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα, πληρώνοντας νοσήλεια και τρέχοντα έξοδα, φροντίζοντας εμφανώς και αφανώς τους εμπερίστατους Αδελφούς, ώστε πρώτα και πάνω απ’ όλα να έχουν κατά την δύναμή μας βελτιωμένη την διαβίωση.

Από την άλλη μεριά είναι μάλλον υποκριτικό για το Κράτος μας να ενδιαφέρεται για την μόρφωση μερικών μόνον και όχι όλων των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών, αφ’ ης στιγμής αδιαφορεί εν συνόλω για τους χώρους διαμονής, στους οποίους φιλοξενούνται υπερπολλαπλάσιοι των δυνατοτήτων χωρητικότητος του Κ.Υ.Τ., εκτεθειμένοι σε διάφορους κινδύνους, κυρίως από πλευράς υγείας, με ο,τι αυτό συνεπάγεται!

Σαφώς και δεν αντιτιθέμεθα στην μόρφωση των παιδιών των προσφύγων-μεταναστών. Αντιθέτως μάλιστα έχουμε συμβάλει σε αυτό διά πολλών, καθώς κατά τα προηγούμενα έτη, στο συγκεκριμένο Σχολείο φοιτούσαν παιδιά Προσφύγων, που όμως έμεναν σε σπίτια με την οικονομική στήριξή μας και όχι σε καταυλισμούς, πράγμα για τα οποία μάλλον δεν σας ενημέρωσαν επαρκώς, ώστε να το γνωρίζετε. 

Έχοντας λοιπόν σφαιρική επί του θέματος άποψη και ιδία γνώση, παρακαλούμεν, να επανεξετάσετε το ομόφωνο αίτημα των 13 Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ισαρίθμων Δημοτικών Σχολείων, υπέρ του οποίου και συνηγορούμεν.

Φροντίσατε στο μέτρον των αρμοδιοτήτων Σας, ώστε αυτά τα παιδιά να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, ένα στοιχειώδες πολιτισμικό υπόβαθρο για να θεμελιώσουν την μόρφωση και την παιδαγωγία τους. 

Δεν πάσχουμε από ξενοφοβία, όπως ευθέως μας κατηγόρησαν. 

Γνωρίζουμε από αρχαίων χρόνων, ότι Έλληνες είναι και γίνονται όλοι, όσοι μετέχουν της ημετέρας παιδείας. 

Τούτο άλλωστε η Εκκλησία το βιώνει κατηχώντας και βαπτίζοντας δεκάδες προσφύγων μεταναστών, οι οποίοι εντάσσονται στην τοπική Εκκλησία και ως εκ τούτου και στην τοπική κοινωνία. 

Πριν από αυτό όμως, φροντίζει για την στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωσή τους, όπως προαναφέρθηκε, έτσι ώστε μετέχοντας ενός πολιτισμένου τρόπου ζωής, να μπορούν να ανελιχθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας της μικρής κοινωνίας της πόλης μας.

Αξιότιμε Κύριε Διευθυντά,

Η λύση την οποίαν ζητείτε είναι πολύ απλή.

Αφ’ ης στιγμής υπάρχει η δυνατότητα, όπως έγινε στην Κω, να στεγασθεί το Πρόγραμμα ΔΥΕΠ σε άλλους χώρους και οι οποίοι παραχωρούνται προς τούτο, δεν έχετε παρά να έλθετε σε επικοινωνία με τους τοπικούς Φορείς και να εφαρμόσετε το Πρόγραμμα σε αυτούς τους νέους χώρους.

Εάν όχι, τότε για τις οικογένειες αυτές, των οποίων τα παιδιά επιθυμούν να προσέρχονται στα Σχολεία μας, φροντίσατε, είτε να ζούν μέσα στις δομές, υπό κανονικές, ανθρώπινες και πολιτισμένες συνθήκες, είτε ενοικιάσατε οικήματα για να διαμένουν και ακολούθως να συμμετέχουν στο Σχολείο. Δεν είναι δυνατόν να διαμένουν τα παιδιά αυτά σε άθλιες συνθήκες, απομονωμένα και μόνον για λίγες ώρες να ευρίσκονται σε τάξεις με άλλα παιδιά, σε πολιτισμένο και ανθρώπινο περιβάλλον και μετά πάλι πίσω στην αθλιότητα.

Είμαι βέβαιος, ότι με το τρόπο αυτό και το Πρόγραμμα θα προχωρήσει επ’ ωφελεία όλων των παιδιών και οι καρδιές των ανθρώπων θα ειρηνεύσουν, για να εκτονωθεί η κρίσις, η οποία βάλλει κατά της συνοχής της Τοπικής μας κοινωνίας, εν όψει των δυσεπίλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, με πρώτο το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ως έμπειρος εκπαιδευτικός γνωρίζετε, ότι η εμμονή και η μετά βίας επιβολή μιας απόφασης, απηχεί σε άλλες εποχές αντίθετες ιδεολογικά με εσάς και δεν είναι πάντοτε εφικτή και βεβαίως ποτέ δημοκρατική!

Είμαστε στην διάθεσή σας για οιανδήποτε περαιτέρω συνεργασία και ευχόμαστε καλή και ευλογημένη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και την ευλογία του Θεού στη ζωή και το έργο σας.»

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com