AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Μαΐ 2019

Νίκος Κατρακάζος: Τι κάναμε, τι προτείνουμε για τον τουρισμό στη Σάμο

 
Αναλυτική παρουσίαση πεπραγμένων και προτάσεων για τον τουρισμό έκανε το Σάββατο, στο δημαρχιακό μέγαρο Πυθαγορείου, ο αντιπεριφερειάρχης-υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, σε εκδήλωση με θέμα "Σάμος. Τουρισμός Δύναμη Ανάπτυξης", που διοργάνωσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου.
 
Παρουσία της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, και της εκ νέου υποψήφιας περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, από "τη μητρόπολη του τουρισμού στο νησί μας, το Πυθαγόρειο", ο κ. Κατρακάζος σημείωσε ότι "τα πέντε χρόνια της Περιφερειακής Αρχής έγινε μεγάλο έργο στον τόπο μας. Ένα έργο που, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι, δεν μπορεί να κρυφτεί.
 
Έργα υποδομής, έργα συντήρησης της υποδομής, έργα υλοποίησης κοινωνικών δράσεων, έργα πέρα από τη στενή έννοια της αρμοδιότητας".

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου υπενθύμισε ότι από την ίδια αίθουσα η περιφερειάρχης ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ "του μεγαλύτερου έργου σε προϋπολογισμό που έχει γίνει ποτέ στον νομό μας, την παράκαμψη Πυθαγορείου-Μυτιληνιών-Χώρας".

"Να θυμίσω την τεράστια συμβολή μας, ανεξαρτήτως αρμοδιότητας, στην ολοκλήρωση του έργου συντήρησης και ανάδειξης του Ευπαλινείου, τη συμβολή μας στην υλοποίηση των συνοδών έργων, όπως ο δρόμος από τη βόρεια έξοδο στους Μυτιληνιούς, το μονοπάτι επιστροφής στη νότιο έξοδο, αλλά και για τα απαιτούμενα βοηθητικά κτήρια στις δύο εισόδους.
 
Να θυμίσω την πρωτοφανή σε έκταση για το νησί μας συντήρηση του επαρχιακού δικτύου. Τα λιμενικά έργα στο λιμάνι Πυθαγορείου που επέτρεψαν να δέχεται μεγάλα κρουαζιερόπλοια, τα λιμενικά έργα στο Βαθύ και το Καρλόβασι για την αποκατάσταση των ζημιών στην υποδομή τους. Να θυμίσω, τέλος, το Επικούρειο πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο. Δεκάδες έργα, λοιπόν, που έχουν άμεση συμβολή στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας" ανέφερε ο κ. Κατρακάζος.

Όπως συμπλήρωσε, μεγάλο έργο έγινε και στον Τουρισμό. "Συντονίσαμε τους φορείς, δημιουργήσαμε εργαλεία, προβάλαμε με σύγχρονο τρόπο τα νησιά μας και τα πλεονεκτήματα τους, αναλάβαμε πρωτοβουλίες και δράσεις και δαπανήσαμε σημαντικούς πόρους που έφεραν όμως μετρήσιμα αποτελέσματα. Άλλωστε, η βαθιά γνώση στον τουρισμό και η εμπειρία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια αποκτήσει αποτέλεσαν ισχυρά όπλα στην προσπάθεια αυτή" υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, "ήταν ευτύχημα για το νησί μας το ότι διαχειρίστηκε αυτή η Περιφερειακή Αρχή την κρίση στον τουρισμό ως αποτέλεσμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος. Εντελώς μόνοι μας, οργανωθήκαμε, συντονίσαμε φορείς και επαγγελματίες. Γυρίσαμε την Ευρώπη, αλλά και φιλοξενήσαμε με δική μας δαπάνη εκατοντάδες διαμορφωτές της κοινής γνώμης για να αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία. Οργανώσαμε μαζί με το Επιμελητήριο και άλλους φορείς ειδικές διαδικτυακές δράσεις και δώσαμε εργαλεία σε όλους. Και μπορεί να ματώσαμε, τη μάχη όμως την κερδίσαμε. Και την κερδίσαμε εντελώς αβοήθητοι από την κυβέρνηση, την υπουργό Τουρισμού και τον ΕΟΤ. Δεν θα ξεχάσω ότι αμέσως μετά την εκλογή της ήρθε στο Λονδίνο και ακύρωσε επί τόπου δράση που είχαμε οργανώσει για στήριξη των νησιών με τον υπηρεσιακό υπουργό, γιατί θα κάναμε ζημιά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και δεν έφτασαν επίσης οι υποσχέσεις του κ. Φλαμπουράρη όταν απελπισμένοι τον επισκεφτήκαμε και απολύτως τίποτα δεν υλοποιήθηκε. Αλλά, συγχωρήστε με, μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω πού ήταν όλοι αυτοί οι σημερινοί νεόκοποι σωτήρες με τα οφίτσια, τα πτυχία και τις γνωριμίες, όταν εμείς παλεύαμε για τον τόπο μας;" διερωτήθηκε ο Νίκος Κατρακάζος.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: "Συντονίσαμε, πήραμε πρωτοβουλίες, οργανώσαμε δράσεις και φέραμε αποτέλεσμα. Βρήκαμε μια απαρχαιωμένη τουριστική προβολή των προηγούμενων δεκαετιών και οργανώσαμε και τρέξαμε μια σύγχρονη με έμφαση στο διαδίκτυο. Σήμερα το 90% των προωθητικών μας δράσεων στηρίζεται σε ηλεκτρονικά μέσα. Να αναφέρω την ιστοσελίδα vısıt samos που με σημαντική δαπάνη εκσυγχρονίσαμε και συνεχώς ανανεώνουμε ώστε να αποτελεί σήμερα τη ναυαρχίδα της τουριστικής μας προβολής με εκατομμύρια επισκέπτες. Να αναφέρω επίσης την ιστοσελίδα dıscover samos που οργανώσαμε μαζί με το Επιμελητήριο και αποτέλεσε επιπλέον εργαλείο την περίοδο της κρίσης.
 
Συμμετείχαμε σε δεκάδες εκθέσεις, παρέχοντας τη δυνατότητα στους φορείς και τους επαγγελματίες να προβάλουν τον τόπο μας, αλλά και να κλείσουν συμφωνίες. Οργανώθηκαν μια σειρά από προωθητικές δράσεις με παρουσίαση των νησιών, με στόχευση σε νέες αγορές. Να θυμίσω τις βαλκανικές και πρώην ανατολικές χώρες, όπου σήμερα έχουμε πλέον tour operetor που οργανώνουν προγράμματα" επισήμανε ο επικεφαλής του συνδυασμού "Όλοι μαζί για τη Σάμο".

Ο κ. Κατρακάζος τόνισε πως "από την πρώτη στιγμή, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η κύρια πηγή τουριστικού εσόδου είναι στο νησί μας ο μαζικός τουρισμός, πιστεύοντας ότι το νησί μας έχει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα στις ειδικές μορφές τουρισμού, κινηθήκαμε με σχέδιο και μεθοδικότητα στην ανάπτυξή τους με στόχο και όνειρο να κάνουμε το νησί μας παράδεισο των ειδικών μορφών τουρισμού.
 
Μελετήσαμε και σήμερα εκτελείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας μας ένα μεγάλο έργο. Το δίκτυο των ηλεκτρονικά σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών hike samos, που ξεπερνά τα 240 χιλιόμετρα. Φιλοδοξούμε και σχεδιάζουμε προβολή του έργου αυτού, ώστε να κάνουμε το νησί μας τον ευρωπαϊκό παράδεισο του περιπατητή.

Αναθέσαμε και χρηματοδοτήσαμε μελέτη που ήδη παραδόθηκε και είμαστε στη φάση της εύρεσης χρηματοδότησης για τη δημιουργία δικτύου 15 σηματοδοτημένων διαδρομών ποδηλασίας βουνού, συνολικού μήκους 358 χιλιομέτρων και έξι αναρριχητικών πεδίων. Είναι έργα πνοής, διαδρομές που αφορούν την ανατολική πλευρά που σήμερα μας φιλοξενεί, αλλά φυσικά έχουν σχεδιαστεί και άλλες για όλο το νησί:

1) Περιμετρική οδός Βαθέος-λόφος Θειός/προφήτης Ηλίας-Καμάρα-όρμος Ψιλή Άμμος-Γαλάζιο-Περιφερειακή οδός Βαθέος 20,7 χιλμ.

2) Πυθαγόρειο-ανεμογεννήτριες-μονή Αγίας Τριάδας-Μεσόκαμπος-Μυτιληνιοί-Αγιάδες- Πυθαγόρειο (27,4 χιλμ).

3) Τρεις Εκκλησιές-Αλυκή-Ψιλή Άμμος-Άγιος Χαράλαμπος (13χλμ).

4) Μυτιληνιοί-Μαυρατζαίοι-Χώρα-Μυτιληνιοί (24,3 χλμ).

5) Κοκκάρι-Μυτιληνιοί-Κάστρο Λουλούδας-Κοκκάρι (30,8 χλμ).

6) Διάσχιση Καρβούνη (Κοκκάρι-Βουρλιώτες-Λάζαρος-Κοντακαίικα) 38 χλμ.

7) Κουμαραδαίοι-Λάζαρος (17 χλμ).

8) Ποτοκάκι-Ηραίο-Παγώνδας-Μύλοι-Χώρα (27 χλμ).

9) Πύργος-Βεργή-Μονή Ευαγγελιστρίας-Σπαθαραίοι-Πύργος (33 χλμ).

Αναρριχητικά πεδία: 
  • Αναρριχητικό πεδίο Ζωοδόχος Πηγή, όπου δημιουργούμε 25 νέες διαδρομές και συντηρούμε 21 υφιστάμενες.
  • Αναρριχητικό πεδίο Ευπαλίνειο, όπου δημιουργούμε 20 νέες διαδρομές και συντηρούμε 15 υφιστάμενες.
  • Αναρριχητικό πεδίο Ανεμογεννήτριες, όπου δημιουργούμε 30 νέες διαδρομές".                                                                      
Ο κ. Κατρακάζος συμπλήρωσε πως "μετά από προετοιμασία δύο και πλέον ετών, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, είμαστε έτοιμοι για την ανάπτυξη της ορνιθοπαρατήρησης (bırd watchıng) στην περιοχή της Αλυκής. Έχουμε επιστημονικά τεκμηριώσει τον πλούτο και τη μοναδικότητα των πτηνών, αλλά και της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού μας. Είμαστε μάλιστα στο τελικό στάδιο λειτουργίας σχετικής ιστοσελίδας, και με τουριστική στόχευση. Υποβάλαμε στο leader μελέτη για έργο που δημιουργεί σύγχρονες θέσεις παρατήρησης στην Αλυκή και ήδη οργανώνουμε τη συμμετοχή για προβολή του νησιού μας ως προορισμού ορνιθοπαρατήρησης στη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στον κόσμο, που γίνεται το καλοκαίρι στην Αγγλία, τη bırd fair.

Πιστεύουμε στην ανάγκη ενίσχυσης κι ανάπτυξης και του καταδυτικού τουρισμού σε έναν ιδανικό τόπο, όπως είναι το νησί μας, και θέλουμε να είμαστε δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες τόσο από τοπικούς φορείς, όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Με χαρά βλέπουμε τα πρώτα σκάφη στο Ηραίον να είναι κοντά στην έναρξη της δράσης του αλιευτικού τουρισμό, που έμπρακτα προσπαθούμε να ενισχύσουμε για να ξεκινήσει" είπε ο υποψήφιος δήμαρχος, που αναφέρθηκε και στον τουρισμό από τη γειτονική Τουρκία.
 
"Το 2014 οι Τούρκοι τουρίστες ήταν περίπου 12.000 και η Σάμος τελευταία στο Βόρειο Αιγαίο. Η κοινή δράση μαζί με τους φορείς, το Επιμελητήριο και τους επαγγελματίες έφερε αποτέλεσμα, φτάσαμε στον απίστευτο αριθμό των 50.000. Να θυμίσω τις δαπανηρές και με πολύ κόπο οργανωμένες εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, τις στοχευμένες εκδηλώσεις με επικεφαλής την περιφερειάρχη. Να θυμίσω δράσεις με το Επιμελητήριο της Σμύρνης, τα προξενεία μας, τις δεκάδες φιλοξενίες Τούρκων διαμορφωτών κοινής γνώμης και tour operator.

Ο τουρισμός της κρουαζιέρας ήταν στις δράσεις που με έργο και αποτέλεσμα υλοποιήσαμε. Συμμετείχαμε σε κλαδικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, οργανώσαμε και στη Σάμο ανάλογες. Υποστηρίξαμε με σύγχρονο υλικό την προβολή των νησιών μας μέσω των εταιρειών κρουαζιέρας. Τα κρουαζιερόπλοια δεν περνάνε έξω από το λιμάνι και, βλέποντας φως, προσεγγίζουν. Σίγουρα κάποιοι έχουμε κουραστεί για να απολαμβάνει ο τόπος σημαντικό αποτέλεσμα σήμερα.

Η ακτοπλοΐα με το κέντρο, αλλά και περιφερειακά, έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πέντε χρόνια πριν ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τόπο μας. Σήμερα στη Σάμο προσεγγίζουν τα καλύτερα πλοία της ακτοπλοΐας, το νησί μας είναι συγκοινωνιακός κόμβος με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Ούτε αυτό έγινε με θαύμα, κάποιοι προσπαθήσαμε. Η συμμετοχή της περιφερειάρχη στη σύνθεση του ΣΑΣ ήταν καθοριστική" τόνισε ο Νίκος Κατρακάζος.

Μίλησε και για την προσπάθεια σύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. "Μια προσπάθεια που από την πρώτη στιγμή έφερε σημαντικά αποτελέσματα σε όλους. Δεν χρειάζεται να περιγράψω αναλυτικά τις δεκάδες δράσεις που ως Περιφέρεια οργανώσαμε και που σήμερα αποτελούν καλές πρακτικές για μίμηση σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Θεωρώ ότι προσπάθειες όπως ήταν για παράδειγμα το σαμιώτικο πρωινό, είναι επενδύσεις που θα δώσουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα" σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου είπε: "Ζω από τον τουρισμό και είμαι μέσα στον τουρισμό 35 ολόκληρα χρόνια. Σίγουρα δεν είμαι σε αυτούς που πιστεύουν ότι όλα είναι τέλεια, ότι όλα τα προβλήματα λύθηκαν. Όμως, και ο πιο κακόπιστος δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει τη μεγάλη προσπάθεια, ήμασταν πάντα παρόντες με όρεξη και όραμα ανεξάρτητα αρμοδιότητας. Ο δρόμος είναι σίγουρα δύσκολος, όμως έγιναν βήματα σημαντικά προς τα μπροστά. Και νομίζω ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο αυτό είναι αυτό που λέμε κράτος. Αυτό που δεν μπορεί ή δεν θέλει να αλλάξει τους αντιαναπτυξιακούς χωροταξικούς νόμους, αυτό που δεν μπορεί να καθαρίσει ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους από τα χόρτα. Αυτό που, επειδή είναι ανίκανο να προσλάβει προσωπικό, καταδικάζει τον τόπο και ακυρώνει τον αγώνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας" κατέληξε ο κ. Κατρακάζος.

Φωτογραφία: Γιάννης Μάρκου

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com