AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Μαΐ 2019

Οι θέσεις της "Ανατροπής" για τον τουρισμό στη Σάμο


Τις θέσεις της σχετικά με τον τουρισμό στη Σάμο παρουσίασε στους πολίτες η δημοτική παράταξη "Ανατροπή", με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της παράταξης, "η ανάπτυξη του τουρισμού είναι ένας σημαντικός τομέας που πρέπει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου να δώσει προτεραιότητα. Με οργανωμένα βήματα ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να επιφέρει οικονομικά οφέλη σε όλους. Για το λόγο αυτό, η "Ανατροπή", με υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, προτείνει την θέσπιση θεματικού Αντιδημάρχου, με έδρα της Αντιδημαρχίας το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο στο Πυθαγόρειο και παράρτημα στο Κοκκάρι. 

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι στον νέο Δήμο Ανατολικής Σάμου ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας, διότι ο συγκεκριμένος Δήμος έχει εντονότερη τουριστική κίνηση έναντι του υπόλοιπου νησιού, λόγω του πλήθους τουριστικών προορισμών, των μνημείων αλλά και του αριθμού των καταλυμάτων. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τύχει ο τομέας αυτός προσεκτικής διαχείρισης, έτσι ώστε να καταμεριστούν τα οφέλη από τον τουρισμό σε όλους τους επιχειρηματίες του χώρου και να αποφύγουμε να μονοπωλήσουν τα κέρδη λίγοι κερδοσκόποι. 

Η ομάδα ανάπτυξης και στήριξης του τουρισμού θα περιλαμβάνει τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και βασικούς υπαλλήλους-στελέχη που θα δραστηριοποιούνται σε όλους τους σχετικούς τομείς. Επιπρόσθετα, θα συνεπικουρεί τον προγραμματισμό, την οργάνωση και διεύθυνση της Αντιδημαρχίας ο επιλεγμένος επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου, ο οποίος θα έχει υποχρεωτικά επιστημονικές γνώσεις, σπουδές και εμπειρία σε αυτό τον τομέα.

Βασικά νομικά πρόσωπα του Δήμου που συνεπικουρούν στο έργο της Αντιδημαρχίας και βρίσκονται στον ίδιο χώρο διοίκησης είναι ο Δ.Ο.ΤΟΥΡ.Σ. και ο Δ.Ο.Π.ΠΟ.Ν.Α.Σ., που θα στελεχωθούν από δημοτικούς συμβούλους που μπορούν να προσφέρουν και να εργαστούν σε αυτό τον τομέα, αλλά και από δημότες οι οποίοι τεκμηριωμένα έχουν εμπειρία και γνώσεις στο αντικείμενο.

Βασικοί συνεργάτες θα είναι και οι αρμόδιοι φορείς και οι σύλλογοι, που σε τακτά χρονικά διαστήματα θα καταθέτουν απόψεις και θα προτείνουν μέτρα στην Αντιδημαρχία Τουρισμού. Επιπρόσθετα, πολλά ζητήματα σχετικά με τον τουρισμό θα διευθετηθούν σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Σάμου, μιας και τα νομικά πρόσωπα στους νέους Δήμους θα μετατραπούν σε συνδέσμους.

Η ανάπτυξη του τουρισμού θα στηριχτεί σε 3 βασικούς άξονες:

    1. Πρώτος άξονας: Βελτιώνουμε τον τόπο μας
    2. Δεύτερος άξονας: Ενθαρρύνουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού
    3. Τρίτος άξονας: Διαφημίζουμε το νησί μας

Αναλυτικότερα:

    • Πρώτος άξονας: Βελτιώνουμε τον τόπο μας – Δημιουργούμε υποδομές.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να «φτιάξουμε» το νησί μας, τον τόπο μας. Απλά πράγματα, που όμως κάνουν την διαφορά γιατί είναι αναγκαία, αλλά και υψηλών προδιαγραφών υποδομές, που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες. 

Σε αυτόν τον άξονα περιλαμβάνεται η καθαριότητα του Δήμου, ο καλλωπισμός των δημοτικών χώρων με πράσινο, η δημιουργία δημοτικών τουαλετών και λουτρών, η δημιουργία πεζοδρομίων και η πεζοδρόμηση ορισμένων δρόμων.

Προϋπόθεση όλων αυτών είναι η ανάγκη να επαναχαραχθεί το χωροταξικό του Δήμου, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν και άλλες τουριστικές υποδομές και καταλύματα. Επίσης, πρέπει να συσταθούν κατάλληλες υποδομές στα λιμάνια και πλωτές μαρίνες για τους επισκέπτες με σκάφη. Ο εμπορικός και ο επιβατικός σταθμός στο Βαθύ πρέπει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και να δημιουργηθεί ανάλογος σταθμός στο Πυθαγόρειο.

    • Δεύτερος άξονας: Ενθαρρύνουμε – προωθούμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Η αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας είναι ο διακαής πόθος των Σαμιωτών. Είναι, λοιπόν, μεγάλο το στοίχημα να επεκταθεί χρονικά η τουριστική περίοδος, ώστε τα τουριστικά καταλύματα να αξιοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι επιχειρήσεις εστίασης να ευημερήσουν και οι Σαμιώτες να έχουν εργασία. Αυτό θα γίνει ενθαρρύνοντας και οργανώνοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Τέτοιες μορφές είναι ο περιπατητικός τουρισμός, ο εκκλησιαστικός - μοναστικός τουρισμός, ο σχολικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός, ο τουρισμός δράσης, ο τουρισμός ευεξίας, ο οικοτουρισμός, ο αγροτοτουρισμός και ο αθλητικός τουρισμός. 

Βέβαια πρέπει να ετοιμάσουμε τις αντίστοιχες υποδομές, ώστε να επιδεικνύονται τέτοιες μορφές (π.χ. θεματικό πάρκο λουλουδιών, Πάρκο ζωής και παρατήρησης του Χαμαιλέοντα, Κέντρο πληροφοριών για το χρυσό Τσακάλι, συνέδρια πάνω στις τοπικές καλλιέργειες και παραγωγές, ιστιοπλοϊκές συναντήσεις, ποδηλατικοί αγώνες, προώθηση της προετοιμασίας αθλητικών ομάδων, περιπατητικές συναντήσεις, σπηλαιολογική περιήγηση, πολιτιστικά και λαογραφικά συνέδρια, μνημειακά αφιερώματα κλπ). 

    • Τρίτος άξονας: Διαφημίζουμε το νησί μας.

Σε αυτόν τον άξονα απαιτούνται προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις, ώστε να προβάλλεται ο Δήμος μας προς τους δυνητικούς επισκέπτες, αλλά και να διαφημίζεται μέσω αυτών. Τέτοιες κινήσεις είναι οι εξής:
    
1. Πλήρης ετήσια μελέτη, σε συνεργασία με τους φορείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού, για να επιλεγεί σε ποιες τουριστικές εκθέσεις πρέπει να συμμετέχουμε, ποιοι θα εκπροσωπήσουν το Δήμο και με ποιο υλικό.
    
2. Ετήσια ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον τουρισμό στο τέλος κάθε χρόνου, ώστε να τοποθετηθούν οι σχετικοί φορείς, να γίνει απολογισμός της χρονιάς που πέρασε και να επανακαθοριστούν οι στόχοι και τα έργα που χρειάζονται, ώστε να αναπτυχθεί ο τουρισμός.
    
3. Δημιουργία site – τουριστικού οδηγού για το νησί της Σάμου, ώστε να βρίσκει ο μελλοντικός-δυνητικός επισκέπτης όποια πληροφορία χρειάζεται για το νησί.
    
4. Δημιουργία μόνιμων διαφημιστικών περιπτέρων της Σάμου στα μεγάλα κέντρα της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους συλλόγους Σαμιωτών που υπάρχουν εκεί.
    
5. Συνεργασία με τους αδελφοποιημένους Δήμους ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, ώστε να μελετηθεί η στήριξη βοήθειας και προώθηση του Δήμου μας στους δημότες τους, και να επισκέπτονται τον Δήμο μας, ειδικά σε περιόδους μικρής τουριστικής κίνησης.
    
6. Δημιουργία ψηφιακής κάρτας επισκέπτη και καταγραφή αυτών, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα για τις εξελίξεις στα θέματα τουρισμού, όπως για προωθητικές-εκπτωτικές κινήσεις.
    
7. Δημιουργία και λειτουργία λαογραφικών μουσείων, αλλά και μουσείων συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων (π.χ. Μουσείο Καδή στους Σπαθαραίους, Μουσείο Σούμας στο Πάνδροσο, Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στον Παγώνδα, Μουσείο Αγγειοπλαστικής στους Μαυρατζαίους, Μουσείο Οίνου στους Βουρλιώτες, Μουσείο Σταυρίδη στο Α. Βαθύ κτλ.)
    
8. Δημιουργία εκθεσιακών χώρων με τοπικά προϊόντα.
    
9. Δημιουργία τουριστικών περιπτέρων σε κομβικά σημεία του Δήμου για πληροφορίες.
    
10. Διεξαγωγή πολλαπλάσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς για τον σκοπό αυτό."

Φωτογραφία του Νίκου Αναστασίου
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com