AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Ιουλ 2019

Νέος βουλευτής Σάμου ο Χριστόδουλος Στεφανάδης!


Ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης είναι ο νέος βουλευτής Σάμου με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Το κόμμα με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κέρδισε την μονοεδρική εκλογική Περιφέρεια Σάμου και ο κ. Στεφανάδης, κατέκτησε με μεγάλη διαφορά την πρώτη θέση έναντι των συνυποψηφίων του, Νίκου Στεφανή και Ιωάννας Καραγιάννη.

Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Στεφανάδης

Καθηγητής Καρδιολογίας

Ακαδημαϊκές – Διοικητικές θέσεις

Στην Ελλάδα

Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  (δύο θητείες, 2003-2007)
Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (δύο θητείες – 2007-2009 και 2009-2011)
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (1995 – 1997)
Πρόεδρος  της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (1997 – 1999)
Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (2007 – 2009)
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (1995-σήμερα)
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” (2010-σήμερα)
Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας – ΕΣΕΤ (2005-2009)

Στο Διεθνή χώρο

Visiting Professor, Hahnemann University, Philadelphia, U.S.A. (1993)
Visiting Professor, Ohio State University, U.S.A. (1997)
Clinical Professor of Medicine, Emory University, Atlanta U.S.A (2005-σήμερα)
“Distinguished Visiting Professor” of the School of Medicine, University of Belgrade, Yugoslavia (1997)
Professor of Medicine, Department of Medicine, Division of Cardiology, Emory University , Atlanta, USA, (Ιούνιος 2014-  )
Professor of Internal Medicine, Cardiology, Yale University, New Haven, Connecticut, USA (Ιούλιος 2014-)
Member of the Board of the European Society of Cardiology (1998 – 2000)
Chairman of the Research Fellowship and Training Fellowship Committee της European Society of Cardiology (2000 – 2002)
Member of the committee: ‘Detection of Vulnerable Plaques’ of ‘Vulnerable Plaque Org’. (2001)
Member of the International Andreas Gruentzig Society (2001)
Είναι επίσης μέλος (fellow) των διεθνών επιστημονικών εταιρειών SCAI (Society of Cardiac Angiography and Interventions), ACC (American College of Cardiology) και ESC (European Society of Cardiology).

Έχει επινοήσει δέκα νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές(stent, καθετήρες κλπ.), οι οποίες έχουν δημοσιευθεί και αναγνωρισθεί διεθνώς.

Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 1500  πλήρεις δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή ιατρικά περιοδικά με συνολικό συντελεστή απήχησης (impact factor) πάνω από 5.000. Οι εργασίες του έχουν περισσότερες από 35.000 αναφορές (citations) στη διεθνή βιβλιογραφία.
Το σύνολο σχεδόν του ανωτέρω δημοσιευμένου ερευνητικού έργου έχει παραχθεί στην Ελλάδα και αναφέρεται σε πρωτότυπη έρευνα.

Σύμφωνα με την πλέον αναγνωρισμένη διαδικτυακή βάση δεδομένων BiomedExperts, κατατάσσεται στην πρώτη 10άδα των πλέον διακεκριμένων ερευνητών παγκοσμίως σε 8 από τα 19 επιστημονικά πεδία της καρδιαγγειακής ιατρικής. Ενδεικτικά στο ευρύτατο και πολύ ανταγωνιστικό πεδίο έρευνας της Στεφανιαίας Νόσου κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, ενώ στο ερευνητικό πεδίο της ελαστικότητας των αρτηριών κατατάσσεται στην πρώτη θέση. 

Σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο Journal of Clinical and Diagnostic Research  είναι ο ερευνητής με το μεγαλύτερο αριθμό εργασιών παγκοσμίως για το έτος 2013 στο πεδίο της στεφανιαίας νόσου και της επεμβατικής καρδιολογίας

Έχει περισσότερες από 3.500 ανακοινώσεις σε Διεθνή επιστημονικά Συνέδρια που οι περιλήψεις τους έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή ιατρικά περιοδικά με υψηλό impact factor. Έχει δώσει πάνω από 260 διαλέξεις σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής.

Τα αντικειμενικά αυτά δεδομένα (ποσότητα, ποιότητα και αναγνωρισιμότητα ερευνητικού έργου) τον τοποθετούν σε κορυφαία θέση στο χώρο της Έρευνας του Καρδιαγγειακού Συστήματος διεθνώς.

Έχει εκδώσει 6 βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων και έχει συγγράψει κεφάλαια σε 13 διεθνή συγγράμματα
Στην Ελλάδα έχει εκδώσει ή έχει συγγράψει κεφάλαια σε πάνω από 50 συγγράμματα Καρδιολογίας, έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών, και έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες σε Ελληνικά συνέδρια.
Διοργανώνει, ετησίως, Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια και ημερίδες στον τομέα της Καρδιαγγειακής Ιατρικής.

Συντακτικό Έργο

Διετέλεσε  Εκδότης (Editor) του Διεθνούς ιατρικού περιοδικού Hellenic Journal of Cardiology
Ειναι Section Editor (Clinical Cardiology)  του JACC
Είναι μέλος συντακτικών επιτροπών και κριτής σε μεγάλο αριθμό Ελληνικών  και Διεθνών  Επιστημονικών  Περιοδικών.
Κλινικό έργο. Έχει εργαστεί σε όλους τους τομείς της καρδιαγγειακής ιατρικής. Έχει οργανώσει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής, που θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο προβεβλημένα Αιμοδυναμικά Εργαστήρια στην Ευρώπη. Έχει διενεργήσει, μέχρι σήμερα, δεκάδες χιλιάδες διαγνωστικές και θεραπευτικές (μη-χειρουργικές, διαδερμικές) επεμβάσεις.
Κοινωνικό Έργο. Επί σειρά ετών δημοσιεύει άρθρα στον ημερήσιο τύπο για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα καρδιαγγειακής υγείας. Διατηρoύσε μόνιμη εβδομαδιαία στήλη στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” με τίτλο “Καρδίαν Καθαρά”. Αρθρογραφεί σε μόνιμη εβδομαδιαία βάση στην εφημερίδα “Το Πρώτο Θέμα“. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα ίδια θέματα.

Τιμητικές Διακρίσεις

Στην Ελλάδα

Έχει βραβευθεί για το ερευνητικό του έργο στην Καρδιολογία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, από τοΠανεπιστήμιο της Κρήτης και από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας. Επίσης έχει βραβευθεί για το ιατροκοινωνικό του έργο από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου και στα πλαίσια της εκδήλωσης“ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΑ 2011” (ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ., Π.Ε.Π.Φ.Α., Σ.Ι.Γ.Α.). Επίσης έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Δήμου Παπάγου.

Στο Διεθνή χώρο

Έχει τιμηθεί με 2 βραβεία για την έρευνά του στην Επεμβατική Καρδιολογία από το Thoraxcenter, Erasmus University, Rotterdam, The Netherlands.

Το 2007, το έγκυρο διεθνές περιοδικό “Clinical Cardiology” του αφιέρωσε ειδικό τιμητικό δισέλιδο άρθρο “Profiles in Cardiology” αναλύοντας το μέχρι τότε έργο του.

Το 2008 του απενεμήθη ο τίτλος του “Άρχοντος” από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Το 2005 του απενεμήθη ο τίτλος του “Elite Reviewer” από το επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology (JACC) σε αναγνώριση της συμβολής του στην έκδοση του περιοδικού.

Το 2011, το American College of Cardiology του απένειμε το Βραβείο Simon Dack, το οποίο δίδεται στον επιστήμονα με τη σημαντικότερη προσφορά στα επιστημονικά περιοδικά του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology, JACC-Cardiovascular Interventions and JACC-Cardiovascular Imaging).

Το 2014 εξελέγη Αντιπρόεδρος της “Αδελφότητος των Αρχόντων” του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Εκπαιδευτικό Έργο

Οι κυριότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Καθηγητή Στεφανάδη Χριστόδουλου περιλαμβάνουν:
Διδασκαλία στα πλαίσια Προπτυχιακών Μαθημάτων και Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκπαίδευση ειδικευόμενων Ιατρών στην Καρδιολογία.
Συγγραφή – έκδοση 6 διεθνών συγγραμμάτων Καρδιολογίας και 11 κεφαλαίων σε αντίστοιχο αριθμό διεθνών βιβλίων.
Στην Ελλάδα έχει εκδώσει ή έχει συγγράψει κεφάλαια σε πάνω από 50 συγγράμματα Καρδιολογίας. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών και έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες σε Ελληνικά συνέδρια.
Δια βίου συνεχιζόμενη εκπαίδευση μέσω οργάνωσης και συμμετοχής σε μετεκπαιδευτικά μαθήματα, σεμινάρια και επιστημονικά συνέδρια. Έχει δώσει περισσότερες από 260 διαλέξεις σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια και Σεμινάρια

Ερευνητική Δραστηριότητα

Οι κυριότερες ερευνητικές δραστηριότητες του Καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη περιλαμβάνουν:

Eκτίμηση των λειτουργικών ιδιοτήτων των αγγείων: Επινόησε και παρουσίασε μεθόδους πειραματικής και κλινικής μελέτης των ελαστικών ιδιοτήτων των αρτηριών.
Σχεδιασμός και εφαρμογή νέων καθετήρων: Σχεδίασε πάνω από δέκα διαφορετικά είδη ενδοαγγειακών και καρδιακών καθετήρων χρησιμοποιούμενων  σε διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβάσεις.
Βιολογικά stent: Επινόησε την επικάλυψη των stent με αρτηρία ή φλέβα, η οποία λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή.
Ανάδρομη διαδερμική βαλβιδοπλαστική της μιτροειδούς: Σχεδίασε και εξέλιξε μία νέα μέθοδο για τη διάνοιξη της στενωμένης μιτροειδούς βαλβίδας. Με τη μέθοδο αυτή έχουν θεραπευθεί εκατοντάδες ασθενείς διεθνώς.
Ανίχνευση της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας: Σχεδίασε και εξέλιξε έναν ειδικό καθετήρα για την εκτίμηση των λειτουργικών ιδιοτήτων της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας και τη μέτρηση της θερμοκρασίας του αίματος στις καρδιακές κοιλότητες και τα στεφανιαία αγγεία.
Αναστολή της νεοαγγειογένεσης της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας: Σχεδίασε ένα νέο stent που απελευθερώνει ένα ειδικό αντίσωμα-αναστολέα της δημιουργίας νεοαγγείων στην αθηρωματική πλάκα, και  προχώρησε στην πειραματική και κλινική εφαρμογή του με επιτυχία.
Επεμβατική θεραπεία της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης: Επινόησε νέα μέθοδο επεμβατικής αντιμετώπισης της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης που συνίσταται σε χημική (για πρώτη φορά) κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού. Η μέθοδος βασίζεται σε νέο καθετήρα που σχεδίασε δια μέσου του οποίου γίνεται έγχυση νευροτοξικής ουσίας στο τοίχωμα της νεφρικής αρτηρίας.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com