AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Σεπ 2013

Επιστολή του Δημάρχου Σάμου προς τον Υπουργό Παιδείας για τα νηπιαγωγεία


Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, σχετικά με το θέμα αναστολής λειτουργίας / κατάργησης νηπιαγωγείων στη Σάμο απέστειλε ο Δήμαρχος Σάμου, Στέλιος Θάνος

Η επιστολή αυτή αναλυτικά αναφέρει τα εξής :

"Κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη και λύπη μας πληροφορούμαστε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου ότι καταργούνται με απόφαση του Προϊσταμένου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τα νηπιαγωγεία των Τοπικών Κοινοτήτων Υδρούσσας, Λέκκας, Κουμέικων και Παγώνδα.

Η απόφαση αυτή, πέραν του ότι ουδέποτε τέθηκε σε διαβούλευση και για την οποία δεν υπήρξε ουδεμία ενημέρωση, τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των φορέων της Αυτοδιοίκησης, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό αίσθημα, όπως αυτό εκφράζεται από τους συλλογικούς φορείς, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και από τον Δήμο Σάμου.

Ειδικότερα, και όσον αφορά στον Δήμο Σάμου, αποτελεί πάγια θέση του Δημοτικού Συμβουλίου η ρητή αντίθεσή του σε οποιαδήποτε περαιτέρω προσπάθεια συρρίκνωσης του αριθμού των σχολικών μονάδων που λειτουργούν στην ακριτική Σάμο. Για τον σκοπό αυτό έχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου που έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο σας, τονίζοντας ότι στην περίπτωση της Σάμου δεν μπορούν, λόγω αντικειμενικών συνθηκών, να τύχουν εφαρμογής τα περιβόητα “παιδαγωγικά οφέλη” από συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Η κατάργηση των σχολικών μονάδων θα έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην κοινωνία αφού :

Πολλές οικογένειες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις συγκεκριμένες ορεινές κοινότητες και να μετοικίσουν στα πλησιέστερα αστικά κέντρα, επιβαρύνοντας το ήδη πενιχρό οικογενειακό εισόδημα.

Θα συμβάλλει στην περαιτέρω ερημοποίηση των ορεινών τοπικών κοινοτήτων και της υπαίθρου, πλήττοντας τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και συμβάλλοντας στην περαιτέρω αστικοποίηση του πληθυσμού.

Το κράτος θα επιβαρυνθεί με το κόστος μεταφοράς των συγκεκριμένων νηπίων στα σχολεία υποδοχής. Επισημαίνουμε ότι η μεταφορά των νηπίων μπορεί να γίνει μόνο είτε μέσω TAXI είτε μέσω των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων των οικογενειών, αφού δεν υπάρχει ούτε τακτική συγκοινωνιακή σύνδεση ούτε τα κατάλληλα μέσα μεταφοράς νηπίων με δημοσίας χρήσης μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους επιβατικά οχήματα.

Τα ίδια τα νήπια θα υποβληθούν σε μια σημαντική ταλαιπωρία, λόγω της μεταφοράς, η οποία εγκυμονεί κινδύνους λόγω της βατότητας των οδών. Περαιτέρω αναστάτωση, θα προκληθεί και λόγω του ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν θέσεις σε ολοήμερα νηπιαγωγεία προκειμένου οι γονείς των νηπίων να μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται, αφού σε διαφορετική περίπτωση η οικογένεια θα πρέπει να λάβει μέριμνα για τη φύλαξη του νηπίου για το διάστημα από την λήξη του προγράμματος έως την επιστροφή των γονέων στο σπίτι.

Παρά το γεγονός ότι η σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η λειτουργία ενός νηπιαγωγείου προϋποθέτει την ύπαρξη 7 νηπίων, έχει θεσμοθετηθεί από το 2006, θεωρούμε ότι με δεδομένη την οικονομική συγκυρία και τη γενικότερη κατάσταση θα πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη ευαισθησία στη στήριξη των οικογενειών και ιδιαίτερα των παιδιών της νησιωτικής και ακριτικής Ελλάδας, όσον αφορά στις εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Ειδικότερα, για θέματα που σχετίζονται με το μέλλον των παιδιών και κατά συνέπεια της χώρας, όπως είναι η εκπαίδευση, θεωρούμε απαραίτητο να τύχουν εφαρμογής και οι διατάξεις περί νησιωτικότητας του Συντάγματος, καθώς και να ληφθεί σοβαρά υπόψη η γεωγραφική ιδιαιτερότητα και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σε περιοχές όπως η Σάμος, η μετακίνηση νηπίων και προνηπίων μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, είναι πολύ δύσκολη, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες".