AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Σεπ 2013

Μουσικοχορευτική παράσταση του σαμιώτικου Συλλόγου "Κέρκης" στο Κερατσίνι


Η χορευτική ομάδα "Ο Κέρκης" Σάμου διοργανώνει μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο "Ο αργαλειός από την αρχαία Ελλάδα μέχρι στις μέρες μας" την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στο ανοιχτό θέατρο "Σελεπιτσάρι Κερατσινίου", με την ευγενική παραχώρηση του θεάτρου από τον Δήμο Κερατσινίου.

Τα τμήματα του "Κέρκη" που θα εμφανιστούν είναι:

- H Παιδική Χορευτική Ομάδα του συλλόγου, με χορούς από την Κάλυμνο και χοροδιδάσκαλο την Κωνσταντίνα Βήχου. Οι χοροί που θα παρουσιάσουν είναι: 1. Ίσσος, 2. Σούστα, 3. Μηχανικός, 4. Συρτός -Κόρη το κιλιμάκι σου, 5. Ντιρλαντά.

- Η Χορευτική Ομάδα ενηλίκων με χορούς από το Ρουμλούκι Ημαθίας με χοροδιδάσκαλο την Kωνσταντίνα Βήχου, σε διδασκαλία των χορών από τον Σωτήρη Τσιρογιάννη από τα Παλατίτσια Βεργίνας. Οι χοροί που θα παρουσιάσουν είναι: 1. Καρατζόβα, 2. Του Σεφερλή, 3. Του Κατσάμπα, 4. Πατινάδα.

- Επίσης θα παρουσιαστεί το θεατρικό "Ο Μύθος της αράχνης" από την Παιδική Ομάδα του Συλλόγου, με υπεύθυνη την Κωνσταντίνα Βήχου.

Οι άλλοι σύλλογοι που συμμετέχουν στην εκδήλωση είναι:

- Το σωματείο για την Κρητική Ιστορία, Παράδοση και Λαογραφία "Δροσουλίτες", με χοροδιδάσκαλο τον Ανδρέα Μαριανάκη και η Ομάδα Ριζίτικου Τραγουδιού "Δροσουλίτες", με ριζίτικο τραγούδι για τον Αργαλειό. Οι χοροί που θα παρουσιάσουν είναι: 1. Συρτός, 2. Μαλεβιζιώτης, 3. Πεντοζάλης, 4. Σούστα.

- Ο Σύνδεσμος Αιγαιοπελαγίτικου Πολιτισμού "Ο Αιγέας" Δήμου Φυλής, με χορούς από την Κύθνο με χοροδιδάσκαλους τους Μάκη Πιρπινιά, Χρύσα Μάνη και Νίκο Μάνη. Οι χοροί που θα παρουσιάσουν είναι: 1. Καλαματιανός, 2. Συρτός, 3. Καρσιλαμάς, 4. Μπάλλος, 5. Των Συμπεθέρων.

- Ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α), με χορούς από την Δυτική Θράκη και χοροδιδάσκαλους τους Βρακατσέλλη Θοδωρή και Χρήστο Σταθόπουλο. Οι χοροί που θα παρουσιάσουν είναι: 1. Συρτός Συγκαθιστός- Μια κόρη μια διαβάτισσα, 2. Δυό Πουλάκια (Χιονάδες Έβρου), 3. Ντρίστα, 4. Μπαϊντούσκα, 5. Ζωναράδικος-Κουλουριαστός, 6. Συρτός Συγκαθιστός-Ελεύθερος Καρσιλαμάς.

- Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου "Η Αναγέννηση", με χορούς από την Μυτιλήνη και χοροδιδάσκαλο τον Κώστα Πιπίνη. Οι χοροί που θα παρουσιάσουν είναι: 1. Συρτός (Τα Ξύλα) -Μπάλλος, 2. Απτάλικος Μεσοτόπου (Ήθελα να' χα δυό καρδιές), 3. Ζεϊμπέκικος (Αϊβαλιώτικο), 4. Α'ι'δίνικος Αντικρυστός - Χορός με καρέκλα (Αϊσέ), 5. Πάρε Μαριώ τη ρόκα σου (Καλαματιανός), 6. Πανωχωρίτικος ή Μαζωμένος.
- Σύλλογος Κερατσινίου "Θυμαιτίδαι", με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Δρακόπουλο και χορούς από την Πάρο. Oι χοροί που θα παρουσιάσουν είναι : 1. Αγέρανος με στιχάκια του Αργαλειού, 2. Συρτός, 3. Καλαματιανός, 4. Βουλγάρικος, 5. Μπάλλος.

- Αρχαιοελληνικός Χορός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιστερίου "Πολύμνια", σε χορογραφίες της χοροδιδασκάλου Τζένης Πήττα.

- Η Αλίκη Μαρκαντωνάτου (αρχαία ελληνική λύρα - φωνή) και η Αθηνά Χιώτη (φωνή), μέλη του γυναικείου σχήματος Lyre 'n' Rhapsody, ερμηνεύουν μελοποιημένη λυρική ποίηση www.lyrenrhapsody.com .

Την παρουσίαση της παράστασης και τα τραγούδια a capella που θα ακουστούν θα έχουν οι τραγουδοποιοί και φίλοι του "Κέρκη", Δημήτρης Ερατεινός, από την Μελίκη Ημαθίας και Πάνος Λαμπρίδης από Θεσσαλονίκη, ενώ θα συμμετάσχουν και οι κατασκευαστές ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών Νίκος Πλακίδας από την Κατοχή Μεσολογγίου, Όλγα Σβώλλου από Αλεξάνδρεια Ημαθίας καθώς και ο Λαογράφος-Ερευνητής Δημήτρης Πανταζόπουλος από την Αλεξάνδρεια με παρουσίαση και πληροφορίες για υφαντές ενδυμασίες, κεντήματα και κεφαλοδεσίματα του Ρουμλουκιού.

Στην εύρεση βιβλίων και πηγών σχετικά με τον Αργαλειό στην Αρχαία Ελλάδα βοήθησε η Αρχαιολόγος Ελένη Μάρκου.

Στον χώρο του Θεάτρου θα πωλούνται χειροποίητα γλυκά, μαρμελάδες, χεροποίητα ποτά κ.α, από διάφορα μέρη της Ελλάδος, φτιαγμένα από τα ίδια τα μέλη της Χορευτικής Ομάδας "Ο Κέρκης" , θα εκτίθενται επίσης κεντητικά έργα από την νεοσύστατη ομάδα του "Ελληνικού Παραδοσιακού Εργόχειρου" της Χορευτικής Ομάδας "Ο Κέρκης" ενώ κατά την είσοδο στον χώρο του θεάτρου θα διανέμεται Γλωσσάρι αρχαίων ελληνικών όρων σχετικά με τον αργαλειό και τα υφάσματα, με μετάφραση στην Δημοτική για την καλύτερη κατανόηση των κειμένων.
Σε περίπτωση βροχής η παράσταση θα γίνει στο Κλειστό θέατρο "Αντώνης Σαμαράκης"  πίσω από το Δημαρχείο Κερατσινίου στα Ταμπόυρια την ίδι μέρα και ώρα.

Τη διοργάνωση της παράστασης και την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει η Κωνσταντίνα Βήχου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.