AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Σεπ 2013

Στη βουλή το θέμα του αναγκαστικού συνεταιρισμού στην Ε.Ο.Σ.Σ.


Στη Βουλή φέρνει με ερώτησή του το θέμα του αναγκαστικού συνεταιρισμού στην Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ) ο βουλευτής Χίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Κώστας Τριαντάφυλλος.

Πιο συγκεκριμένα, ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη:

"Mε το νόμο 6085/34 έχει δημιουργηθεί η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ), με την οποία προστατεύεται η ιδιαίτερη ποικιλία σαμιακού κρασιού, γνωστή για την ποιότητα της σε διεθνές επίπεδο. Είναι γνωστό ότι η ποικιλία αυτή έχει αντέξει επί χρόνια στον ανταγωνισμό, καθιστώντας το προϊόν ως το σημαντικότερο για την οικονομία του νησιού. Ο επιτόπιος αναγκαστικός Συνεταιρισμός είναι ο μοναδικός αποδέκτης του προϊόντος, με στόχο την διακίνηση του, την τυποποίηση, την συσκευασία του και την προώθηση του στις αγορές.

Κατόπιν αίτησης ιδιωτών κατά της ισχύος του νόμου, αλλά και παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), που θέτει θέμα παραβίασης κοινοτικών κανονισμών, το ζήτημα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με τις αποφάσεις 3580/2010 και 3581/2010 το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο απεφάνθη ότι με την εφαρμογή του νόμου δεν παραβιάζεται ούτε το ελληνικό Σύνταγμα, ούτε και η ευρωπαϊκή έννομη τάξη, καθώς η καλλιέργεια του τοπικού προϊόντος είναι ελεύθερη και η σύσταση του αναγκαστικού Συνεταιρισμού αποβλέπει «αφενός μεν, στην διατήρηση της ποιότητας του παραγόμενου οίνου (μοσχάτου), ο οποίος παρουσιάζει μοναδικά χαρακτηριστικά (ανθοσμία, γεύση) και, αφετέρου, στην προστασία της ισορροπίας μεταξύ της ποιότητας και της τιμής εμπορίας του».

Επειδή το θέμα έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην κοινωνία της Σάμο, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιος ο σχεδιασμός και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για το συγκεκριμένο ζήτημα;
"