AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Σεπ 2013

Σύσφιξη των σχέσεων της Σάμου με την Κίνα


Ο Δήμος Σάμου σε συνεργασία με την Αδελφότητα Σαμίων Αθήνας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από το Μάιο του 2013 για άνοιγμα προς την κινέζικη αγορά. 

Από κινέζικης πλευράς η συνεργασία έχει πραγματοποιηθεί με την Ελληνο-Κινεζική Εταιρεία Μορφωτικών και Οικονομικών Σχέσεων (Ε.Κ.Ε.Μ.Ο.Σ). Το Μάιο του 2013 ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ε.Μ.Ο.Σ, Χρήστος Γκίκας, επισκέφθηκε τη Σάμο και συζητήθηκε ένα αρχικό πλαίσιο συνεργασίας. Εν συνεχεία κατά την πραγματοποίηση του ταξιδιού του στο Πεκίνο παρουσίασε σε πρώτο επίπεδο το νησί της Σάμου όπου και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Το Σεπτέμβριο του 2013 πραγματοποιήθηκε μια ακόμα επίσκεψη στη Σάμο όπου και τοποθετήθηκε πλέον ένα πλαίσιο συνεργασίας με σκοπό την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών προς την κινέζικη αγορά.

Η πρώτη κίνηση αυτού του εγχειρήματος πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μια ημερίδα στην οποία συμμετείχαν 30 πανεπιστήμια και κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ο σκοπός της ημερίδας αυτής ήταν η γνωριμία με αντίστοιχα ελληνικά τριτοβάθμια ιδρύματα και κολέγια προκειμένου να υπάρξουν μελλοντικές συνεργασίες σε επιστημονική βάση καθώς και διοργάνωση διεθνών θερινών σχολών στην Ελλάδα όπου θα μπορούν να συνδυάζονται η μάθηση και οι διακοπές των φοιτητών.
 
Σε αυτή την ημερίδα συμμετείχε και η Σάμος συνολικά. Η Σχολή Θετικών Επιστημών Σάμου του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Δημήτρη Βουγιούκα. Εκ μέρους του Δήμου Σάμου παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Σάμου, Νίκος Τριανταφύλλου, ο οποίος προσέφερε στους Κινέζους ακαδημαϊκούς ένα μικρό δώρο από το νησί της Σάμου.

Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια που έγινε στις 16/9 ο Δήμος Σάμου  ευχαριστεί θερμά:

- Τον Πρόεδρο της ΕΚΕΜΟΣ κ. Χρήστο Γκίκα για τη συνεχή και ενδελεχή συμβουλευτική του υπηρεσία απέναντι σε αυτό το εγχείρημα.

- Τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Σαμίων κ. Κώστα Αγγελή για την προσπάθεια δημιουργίας σχέσεων με την Ε.Κ.Ε.Μ.Ο.Σ.
 
- Τον Σάμιο Καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη ο οποίος ήταν και  ο κεντρικός ομιλητής από Ελληνικής πλευράς.

- Την αντιπεριφέρεια Σάμου και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους για την προσφορά προωθητικού υλικού και εντύπου.

- Τον κ. Τίμο Χατζηλαγό για την προσφορά δίκαιας κούπας.

- Το Εμπορικό Επιμελητήριο Σάμου για τη συνολική σύνθεση και προσφορά αυτού του δώρου.

- Την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου για την προσφορά κρασιού, καθώς και όλους αυτούς που συμμετείχαν και βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο για την πραγματοποίηση της ημερίδας αυτής.

Αυτή είναι η πρώτη κίνηση από μια συνεχόμενη προσπάθεια προώθησης και προβολής του νησιού προς την κινέζικη αγορά με σκοπό την ανάπτυξη και οικονομική ευημερία του νησιού. Η επόμενη προωθητική κίνηση αφορά την συμμετοχή της Σάμου στην τουριστική έκθεση του Κουνμινγκ όπου και η Ε.Κ.Ε.Μ.Ο.Σ θα έχει περίπτερο.