AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Σεπ 2013

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η περιβαλλοντική δράση στη "Σπηλιά της Φώκιας"

Πηγή φωτογραφιών: Σελίδα της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου στο facebook

Ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 29/9 η πρώτη φάση της δράσης της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και ταυτόχρονα την επέμβαση σε μια καμμένη περιοχή.

Ο στόχος της σημερινής πρώτης φάσης της δράσης ήταν η συγκράτηση του ελάχιστου επιφανειακού χώματος και των σπόρων για την επίτευξη της μελλοντικής φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης των πεύκων στη θέση "Σπηλιά της Φώκιας", μια περιοχή που επλήγη από πυρκαγιά το καλοκαίρι.

Φίλοι και μέλη της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου (Κ.Ε.Π.Σ)  επιβιβάστηκαν το πρωί από την παραλία της Μουρτιάς στο σκάφος που τους μετέφερε δια θαλάσσης στη θέση "Σπηλιά της Φώκιας", η οποία βρίσκεται κοντά στο ακρωτήριο Πράσσο, στην βορειοανατολική Σάμο.









Για περισσότερες από δύο ώρες τα αλυσοπρίονα δούλευαν ασταμάτητα. Οι καμμένοι κορμοί και τα κλαδιά χρησίμευσαν για φράγματα. Τα φτυάρια, οι κασμάδες, οι τσάπες στα χέρια των εθελοντών μετατράπηκαν από απλά σκαπτικά, σε εργαλεία αναγέννησης του δάσους. Κατασκευάστηκαν 130 - 140 μέτρα κορμοφραγμάτων.
















Στη δεύτερη φάση της δράσης, η οποία θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, οι Ενεργοί Πολίτες της Σάμου θα προβούν σε αναδάσωση με δενδράκια πεύκων που θα χορηγήσει η Διεύθυνση Δασών. Λεπτομέρειες αυτής της φάσης θα κοινοποιηθούν αργότερα.

Στην τρίτη φάση, κατά την περίοδο του καλοκαιριού στο 2014, τα μέλη και οι φίλοι της Κ.Ε.Π.Σ. θα επισκέπτονται την περιοχή για περιοδικό πότισμα των μικρών δένδρων.

Η Κοινωνία Ενεργών Πολιτών Σάμου ευχαριστεί τους εξής συμμετέχοντες: Irene Iwas, Peter Champanie, Σωκράτη Μοναχό, Τάκη Χατζημιχάλη, Μανώλη Δραπανιώτη, Γιώργο Φάκα, Αντώνη Παναγιώτου, Στέλιο Χατζηανδρέου, Λευτέρη Στυλιανίδη, Νίκο Χουσά και Αγαμέμνων Αγγελετόπουλο.

Η συμβολή της Διεύθυνσης Δασών Σάμου με την φυσική παρουσία και εργασία της προϊσταμένης κ. Ζωής Κινιαζοπούλου και του κ. Νίκου Αλετρά ήταν καθοριστική.


Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: Σελίδα της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου στο facebook