AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Σεπ 2013

Η επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τους μετανάστες


Κλιμάκιο του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α επισκέφτηκε τη Σάμο την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των επισκέψεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων προκειμένου να διερευνήσει τον τρόπο και τα προβλήματα υποδοχής τους, αλλά και για να ενημερώσει τους πολίτες των περιοχών αυτών για τις θέσεις του κόμματος για το μεταναστευτικό. 

Το κλιμάκιο αποτελούσαν οι Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής Β' Αθηνών, Μάνια Μπαρσέφσκη, Μέλος Πολιτικής Γραμματείας υπεύθυνη για τα δικαιώματα, Δημοσθένης Παπαδάτος μέλος Κεντρικής Επιτροπής και Ελένη Σπαθανά νομικός του τμήματος Δικαιωμάτων.

Την Παρασκευή 13/9 το πρωί:


Το κλιμάκιο με την συμμετοχή μελών της Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σάμου επισκέφτηκε τον Εισαγγελέα Σάμου, στο οποίο έθεσαν υπόψη την ανησυχία του κόμματος για την διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης σχετικά με την ματαίωση της αιμοδοσίας της "Χρυσής Αυγής" μόνο για Έλληνες. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σάμου και άλλοι πολίτες καλώς κινήθηκαν για την παρεμπόδιση αντισυνταγματικής πράξης και ως τέτοια η κίνηση τους δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά. Ο Εισαγγελέας δήλωσε ότι η προκαταρτική εξέταση διατάχθηκε, κατόπιν αναφοράς της πρώην διοικήτριας του Νοσοκομείου με το αιτιολογικό της "κατάληψης δημόσιου χώρου". Σύμφωνα με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί καθώς εκείνη την μέρα η αιμοδοσία λειτούργησε κανονικά για άλλους πολίτες που ήθελαν να προσφέρουν αίμα για όλους τους ανθρώπους. Κατόπιν τέθηκαν θέματα υποδοχής προσφύγων και ειδικότερα τέθηκε το θέμα του Ουασίμ Αμπουνάχι, που έχασε την οικογένεια του στα βουνά της Σάμου. 


Κατόπιν το κλιμάκιο επισκέφτηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, όπου συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή (καθώς ο διευθυντής έλειπε για υπηρεσιακούς λόγους στην Αθήνα), αλλά και με τους εκπροσώπους του συλλόγου των αστυνομικών υπαλλήλων. Και εδώ τέθηκαν θέματα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, στα πλαίσια των οποίων έγιναν και ερωτήσεις για την υπόθεση του Ουασίμ Αμπουνάχι. Στους Αστυνομικούς Υπαλλήλους έγινε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατανοεί την επιπλέον καταπόνηση που υφίστανται με την εμπλοκή τους σε αυτό το θέμα, ειδικά τώρα που υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μέσων. Η δική του πρόταση είναι ότι η υπόθεση της υποδοχής των προσφύγων δεν είναι αστυνομικό θέμα, αλλά ζήτημα κυρίως άλλων υπηρεσιών.

Στο Νοσοκομείο έγινε συνάντηση με το Δ.Σ του συλλόγου Εργαζομένων και άλλους Εργαζόμενους καθώς και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Το Κλιμάκιο δέχτηκε τα αιτήματα των Εργαζομένων, που αφορούν κυρίως την δραματική έλλειψη προσωπικού και μέσων για το Νοσοκομείο και έγινε συζήτηση για τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής, αγώνας που εκτιμήθηκε ως πολύ μεγάλης σημασίας και παράδειγμα για τους άλλους εργαζομένους στα Νοσοκομεία της Χώρας, αλλά και για όλους τους πολίτες. 


Τέλος έγινε επίσκεψη στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών με την συνοδεία αντιπροσωπείας της "Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα -Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες". Το κλιμάκιο συνομίλησε με την αστυνομική φρουρά, την αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες και τους εργαζομένους των Μ.Κ.Ο που προσφέρουν υπηρεσίες στο Κέντρο. Το Κέντρο "που δεν έχει ακόμα όνομα", ουσιαστικά κέντρο κράτησης κάτω από τον καυτό ήλιο, πολύ απέχει από το να είναι κέντρο "πρώτης υποδοχής των προσφύγων", παρά όσες προσπάθειες γίνονται από το προσωπικό. Ανάμεσα στους «κρατουμένους» υπάρχουν παιδιά, για τα οποία καθυστερεί η διαδικασία μεταγωγής τους σε ειδικά κέντρα, ελλείψει πολλές φορές και θέσεων σε αυτά. Η διαφορά με την προηγούμενη λειτουργία του Κέντρου, που ήταν ανοιχτό στην τοπική Κοινωνία και τους φορείς της είναι έκδηλη.


Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μια Εκδήλωση - Συζήτηση με τοπικούς φορείς και τους Πολίτες της Σάμου" για το Μεταναστευτικό και την Υποδοχή των προσφύγων. Παρουσιάστηκε η θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για ανοιχτά Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας, που όχι μόνο δεν επιβαρύνουν, αλλά αντίθετα εξομαλύνουν τα όποια προβλήματα από την εισδοχή των προσφύγων στην Ελλάδα. Τόνισαν την ανάγκη αλλαγής των Ευρωπαϊκών Συνθηκών που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην χώρα μας. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση δεν θα υπογράψει τις νέες συνθήκες που ετοιμάζονται και είναι χειρότερες, αλλά και θα ζητήσει την αλλαγή των υπαρχόντων Οι ομιλητές τόνισαν πως είναι εχέγγυο ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν βάζει "νερό στο κρασί του" στις θέσεις του για το μεταναστευτικό. μένοντας πιστός στις ουμανιστικές αξίες της Αριστεράς. Με τον ίδιο τρόπο "δεν θα βάλει νερό στο κρασί του" όταν γίνει κυβέρνηση στα θέματα του χρέους και της κατάργησης των μνημονίων.

Το Σάββατο 14/9 δόθηκε Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σάμου και πραγματοποιήθηκε Επίσκεψη στο Λιμεναρχείο, όπου βρέθηκε να κρατείται μάνα με βρέφος, καθώς και άλλα παιδιά. Από το κλιμάκιο έγινε παρέμβαση ώστε να μεταφερθεί το βρέφος και μια γυναίκα στο Νοσοκομείο.  Το Κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α βρέθηκε και στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου η Ε.Λ.Μ.Ε Σάμου από τις 11 το πρωί πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία.