Πυροβολημένο γεράκι στη Σάμο |
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου "Αρχιπέλαγος" στη Σάμο και την Ικαρία λαμβάνουν σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες ειδοποιήσεις για σπάνια είδη πουλιών τραυματισμένα από σκάγια, τα όποια συλλέγουν για να περιθάλψουν.
Το ανησυχητικό σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι τα τραυματισμένα και δηλητηριασμένα ζώα που φτάνουν στο Αρχιπέλαγος, είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών που θανατώνονται. Μέσα στον αγώνα που κάνουν για την προστασία της σπάνιας βιοποικιλότητας του Αιγαίου και των νησιών, βρίσκονται, όπως λένε, μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα, έχοντας να αντιμετωπίσουν μία μερίδα κυνηγών, οι οποίοι για διασκέδαση ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Τραυματισμένο ανθρωποπούλι στην Ικαρία |
Το πρόβλημα πέρα από οικολογικό, έχει και μία τεράστια οικονομική διάσταση που συχνά αγνοεί πολύς κόσμος. Τα αρπακτικά πουλιά, όπως τα γεράκια και οι κουκουβάγιες που κατά πλειοψηφία βρίσκονται πυροβολημένα, αποτελούν σημαντικούς ρυθμιστές των τρωκτικών στα νησιά. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ιδίως τη χειμερινή περίοδο, κατά την οποία ερπετά, όπως για παράδειγμα τα φίδια, βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Λαμβάνοντας υπόψη τον ταχύ ρυθμό πολλαπλασιασμού των τρωκτικών, έρευνες έχουν δείξει ότι η θανάτωση ενός και μόνο γερακιού, ισοδυναμεί ετησίως με 22.500 περισσότερους αρουραίους και ποντικούς στο νησί!
Η ανεξέλεγκτη αύξηση των τρωκτικών έχει καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στην άγρια χλωρίδα, όσο και στις καλλιέργειες των νησιών, με ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του "Αρχιπελάγους", η ασυνείδητη συμπεριφορά μερίδας των κυνηγών δεν αποτελεί μόνο σημαντική απειλή για τη σπάνια βιοποικιλότητα της Σάμου, αλλά αποτελεί και ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα για τον τόπο. Για τον λόγο αυτό καλούν τους κυνηγετικούς συλλόγους, μέσω της Θηροφυλακής, καθώς και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του νησιού, να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την αδικαιολόγητη επίθεση κατά της άγριας πανίδας και της οικονομίας του τόπου.