AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Ιαν 2014

Μηδέν εις το πηλίκον στη συνάντηση για το ακτοπλοϊκό


Συνάντηση, αλλά ουσιαστικά χωρίς αποτέλεσμα, είχε το πρωί της Πέμπτης στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αντιπροσωπεία φορέων της Σάμου και της Ικαρίας, σχετικά με το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Νομού Σάμου με τον Πειραιά.

Συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αγνή Καλογερή, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, ο Δήμαρχος Σάμου Στέλιος Θάνος, ο Δήμαρχος Ικαρίας Χριστόδουλος Σταυρινάδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Λυμπέρης, ενώ το Υπουργείο εκπροσώπησαν ο γενικός γραμματέας Αθανάσιος Μπούσιος και ο γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Νίκος Ζωίδης.

Οι Σαμιώτες φορείς έθεσαν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με την απόσυρση του πλοίου "European Express", αλλά και τη γενικότερη υποβάθμιση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του Νομού κατά τα τελευταία χρόνια.

Τόνισαν ότι είναι πια καθημερινή η ανησυχία των επιβατών για την "ουσιαστική αξιοπλοΐα" των ήδη γερασμένων πλοίων της γραμμής, μετά από τις καταγγελίες και διαμαρτυρίες του προηγούμενου διαστήματος.

Ωστόσο, μετά από σχεδόν δίωρη συζήτηση, δεν έλαβαν τελικά καμία δέσμευση από την πλευρά του Υπουργείου για συγκεκριμένη λύση. Αντιθέτως, διέκριναν την αδυναμία του Υπουργείου να παρέμβει, λόγω του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Τουλάχιστον φάνηκε η πρόθεση του Υπουργείου να συζητήσει με άλλη ναυτιλιακή εταιρεία για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών μέχρι να τελειώσουν οι επισκευές του "European Express".

"Οι πολίτες των νησιών μας δεν μπορούν να θεωρούνται δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, δεν μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς να έχουμε το στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας", δήλωσε μετά τη συνάντηση η βουλευτής Σάμου κ. Καλογερή και σημείωσε: "Η υπομονή της κοινωνίας έχει πια τελειώσει. Η ανάγκη για έναν δημόσιο ενιαίο φορέα ακτοπλοΐας και η αλλαγή της νομοθεσίας που σήμερα αφήνει ασύδοτο το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι πια επιτακτική.

Μπορούμε να πάρουμε τη ζωή και τη μοίρα μας στα χέρια μας, ενωμένοι στην κοινή μας ανάγκη και στο κοινό μας όνειρο
".