AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Ιαν 2014

Διάσωση μεταναστών σε υπό βύθιση σκάφος βόρεια της Σάμου!


Αίσιο τέλος είχε σήμερα το πρωί η επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογής από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, 47 παράνομων αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου. Η διάσωση πραγματοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων!

Όλα άρχισαν όταν τις πρώτες πρωινές ώρες το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε από αλλοδαπό, μέσω αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης (112), ότι επιβαίνει σε λέμβο με περίπου άλλα 40 άτομα, πιθανόν κοντά στη Χίο, ευρισκόμενοι σε κίνδυνο. Ως πιθανή περιοχή στίγματος προσδιορίστηκε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν προς συνδρομή τέσσερα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, από τα οποία τρία ήταν περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό. Ένα από τα σκάφη εντόπισε τη λέμβο, στην οποία επέβαινε σημαντικός αριθμός αλλοδαπών. Η λέμβος βρισκόταν ακινητοποιημένη  στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Εν συνεχεία, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ) ενημέρωσε το αντίστοιχο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Άγκυρας (MRCC Ankara) προκειμένου προβούν στην περισυλλογή των μεταναστών ενώ το σκάφος του Λιμενικού Σώματος παρέμεινε στην οριογραμμή, σε ετοιμότητα άμεσης επέμβασης, παρακολουθώντας διακριτικά προκειμένου ολοκληρωθεί η ασφαλής περισυλλογή τους.

Λόγω του γεγονότος ότι η λέμβος παρουσίασε βύθιση μέρους πρυμναίου τμήματος και κατόπιν εκκλήσεων των επιβαινόντων προς παροχή βοήθειας, το πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος εισήλθε σε τουρκικά χωρικά ύδατα σε συνεννόηση με το τουρκικό MRCC Ankara και προέβη στην ασφαλή περισυλλογή / διάσωση των 47 επιβαινόντων μεταναστών - 31 ανδρών, 9 γυναικών και 7 ανηλίκων.

Στην περιοχή εν συνεχεία έσπευσε και σκάφος της τούρκικης ακτοφυλακής, χωρίς όμως να προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια παραλαβής των διασωθέντων, παρότι κλήθηκαν επανειλημμένως από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Τελικά, λαμβάνοντας υπόψη τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες αλλά και την υπέρμετρη καθυστέρηση στην ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, το πλωτό του Λιμενικού με τους διασωθέντες μετανάστες εξήλθε με μικρή ταχύτητα από τα τουρκικά χωρικά ύδατα και συνοδευόμενο από δεύτερο που είχε σταλεί στην οριογραμμή για παροχή τυχόν υποστήριξης, κατευθύνθηκε στην πλησιέστερη ελληνική ακτή που ήταν το Βαθύ της Σάμου.