AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Ιουν 2014

Η εκδήλωση για την Υπεύθυνη Καινοτομία


Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου "FaRInn - Facilitating Responsible Innovation in SEE countries (Διευκόλυνση της Υπεύθυνης Καινοτομίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης)", την Παρασκευή 30 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου "Σάμος", στην πόλη της Σάμου, η προβλεπόμενη από το έργο "Εκδήλωση για την Υπεύθυνη Καινοτομία με στόχο την προετοιμασία του Τελικού Συνεδρίου του Έργου".

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού από την Αντιπεριφέρεια Σάμου και το Επιμελητήριο Σάμου.

Μετά τους χαιρετισμούς που απεύθυναν οι εκπρόσωποι της Αντιπεριφέρειας Σάμου και του Επιμελητηρίου Σάμου, εισηγήσεις έγιναν από την Ομάδα Έργου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου (Π.Τ.Α Β.Α) και του Επιμελητηρίου Σάμου, όπου παρουσιάστηκαν οι στόχοι και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του έργου.

Σημαντικό σημείο στην εκδήλωση αποτέλεσε η σημείωση του Επιστημονικού Υπεύθυνου του έργου FaRInn καθηγητή κ. Μπακούρου, ο οποίος τόνισε ότι  η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας η οποία ασχολείται με το πρωτοποριακό ζήτημα της Υπεύθυνης Καινοτομίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επίσης από το Στέλεχος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου κ. Κουλαγίνη:
(α) οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες τις οποίες μέχρι σήμερα έχει αναλάβει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την Ενίσχυση της Εξωστρέφειας τόσο αυτής όσο και των επιχειρήσεων της
(β) η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Π.Β.Α), αλλά και (γ) το νέο Διασυνοριακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τις Περιφέρειες της Μαύρης Θάλασσας, στο οποίο θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και η Π.Β.Α.

Τις εισηγήσεις παρακολούθησαν – με ιδιαίτερο ενδιαφέρον - πολλά άτομα, προερχόμενα κυρίως από την επιχειρηματική κοινότητα της Σάμου, το ενδιαφέρον των οποίων οδήγησε σε μια γόνιμη και ζωντανή συζήτηση ανάμεσα στους εισηγητές και το κοινό, δημιουργώντας την αισιόδοξη αίσθηση ότι  προκλήσεις όπως αυτή της υπεύθυνης καινοτομικής επιχειρηματικότητας μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία στο μέλλον από τα νησιά μας.


Διευκόλυνση της Υπεύθυνης Καινοτομίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου  συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο "FaRInn - Facilitating Responsible Innovation in SEE countries (Διευκόλυνση της Υπεύθυνης Καινοτομίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης)". Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «South East Europe» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικού Πόρους.

Το Π.Τ.Α Β.Α αλλά και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σάμου αποτελούν τους Έλληνες εταίρους του έργου, ενώ σε αυτό μετέχουν εταίροι από την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία, την Ρουμανία, την Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, με Επικεφαλής Εταίρο το Κέντρο Καινοτομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Φορλί/Τσεζένα.

Ο κύριος στόχος του έργου FaRInn είναι η βελτίωση τόσο των συνθηκών όσο και του υφιστάμενου πλαισίου ανάπτυξης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα Μοντέλο Καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα σέβεται τις αρχές της αειφορίας, της κοινωνικής ευθύνης και της καλύτερης ποιότητας ζωής.