AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Ιουλ 2014

Εκδήλωση για τα ελαφρά Σμυρναίικα τραγούδια την Τετάρτη 30/7


Στο πλαίσιο του προγράμματος "Πέλαγος Πολιτισμού" του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βόρειου Αιγαίου, το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Λέσβου διοργανώνει την Τετάρτη 30 Ιουλίου στην πόλη της Σάμου την εκδήλωση με τίτλο "Ελαφρά δυτικότροπα Σμύρνης – «Η χαρά της παρέας»".

Η εκδήλωση αρχίζει στις 20:30 στην πρώην Μαυρογένειο Σχολή, στο Μαλαγάρι της Σάμου. Σε αυτήν θα αποδοθούν μέσω διαφορετικών τύπων ορχήστρας, δυτικότροπα - ελαφρά τραγούδια του αστικού χώρου της Σμύρνης, που αποτελούν δημιουργίες, τόσο επώνυμων συνθετών της εποχής, όπως των Παναγιώτη Τούντα και Ιωάννη Δραγάτση, όσο και ανωνύμων δημιουργών, τα οποία ιστορικά έχουν αποτυπωθεί στην δισκογραφία των 78 στροφών από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Σε αυτές, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, το κοινό της Σμύρνης διασκεδάζει κατά τα δυτικά πρότυπα με οπερέτες και μελοδράματα, μαντολινάτες και κουαρτέτα εγχόρδων, ενώ παράλληλα, οι εστουδιαντίνες, που ουσιαστικά ήταν σπουδαστήρια μουσικής, ήδη από την πρώτη δεκαετία αποτυπώνουν δισκογραφικά, ευρωπαϊκής προέλευσης και αισθητικής ρεπερτόριο. Από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα το παραπάνω αισθητικό μοντέλο θα μεταφερθεί και στον αστικό χώρο των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, γνωρίζοντας μάλιστα ευρύτατη αποδοχή και δημοφιλία, η οποία και θα εδραιωθεί επιπλέον με την έλευση Σμυρνιών αστών, μετά τα γεγονότα του ’22 και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Συντελεστές της εκδήλωσης
Μέλη του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου:

Νίκος Ανδρίκος: βιολοντσέλο, φωνή
Μαρία Σεϊτανίδου: ακορντεόν, φωνή
Γιάννα Μαϊστρέλλη: βιολί
Αλέκος Καφούνης: μαντολίνο, κιθάρα, σαντούρι
Βασίλης Κουζινόγλου: κιθάρα
Στρατής Σκουρκέας: μαντολίνο, κρουστά