AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Ιουλ 2014

Μία ξεχωριστή φώκια στη Σάμο!


Τους τελευταίους τέσσερις μήνες και πλέον, με περισσότερες από 1000 ώρες φύλαξης από ερευνητές και εθελοντές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", μία ιδιαίτερη μεσογειακή φώκια συνεχίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας να επιλέγει τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Σάμου, αντί για τις απόκρημνες ακτές όπου θα την συναντούσαμε φυσιολογικά. Τις νύχτες επιστρέφει στη θάλασσα όπου ψαρεύει και τρέφεται κανονικά!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του "Αρχιπελάγους": "Το εντυπωσιακό είναι ότι η συγκεκριμένη νεαρή φώκια προσαρμόζει τη συμπεριφορά της κοντά στους ανθρώπους και μοιάζει να μην ενοχλείται ούτε από την παρουσία ούτε από την όχληση που προκαλούν οι λουόμενοι. Αντιθέτως, κάθε μέρα οι άνθρωποι του "Αρχιπελάγους" διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι είναι απροετοίμαστοι να βρεθούν μπροστά σε ένα άγριο και τόσο σπάνιο ζώο, πόσο μάλλον να συνυπάρξουν με αυτό!

Παρ' όλα αυτά, έπειτα από την πρώτη έκπληξη και συχνά την ακούσια ενόχληση που προκαλούν οι επισκέπτες των παραλιών, αλλά και με τη βοήθεια της ενημέρωσης που προσφέρεται από τους εθελοντές του Αρχιπελάγους, βλέπουμε ότι η συνύπαρξη είναι δυνατή!

Η παρουσία αυτής της ιδιαίτερης φώκιας είναι μία μεγάλη τύχη, αλλά και μία μεγάλη ευθύνη: να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αλλά και να συμβιώσουμε με αυτό το μοναδικό θαλάσσιο θηλαστικό".