AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Ιουλ 2014

Η Σάμος του Ανδρέα Λαγού!


Συνέντευξη με θέμα τα αγαπημένα μέρη του στη Σάμο έδωσε στην Ελένη Κυριακίδου, για λογαριασμό της ιστοσελίδας propaganda.gr, ο διάσημος Σαμιώτης σεφ, Ανδρέας Λαγός. Δείτε ένα απόσπασμά της:
 
"Γεννήθηκα σε μία αγροτική οικογένεια στη Σάμο και μεγάλωσα μέσα στα μποστάνια, τα χωράφια και τα περιβόλια. Δεν μπορώ να περιγράψω το πόσο με έχουν σημαδέψει τα βιώματα της παιδικής μου ηλικίας. Το διαπιστώνω καθημερινά με τον τρόπο που εκτιμώ και χρησιμοποιώ τις καταπληκτικές ελληνικές πρώτες ύλες, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μυρωδικά. Η μητέρα μου, μια εξαιρετική παραδοσιακή μαγείρισσα, χρησιμοποιούσε καθημερινά στην κουζίνα της Σαμιώτικες πρώτες ύλες που ξεχείλιζαν από φρεσκάδα, αρώματα και διατροφική αξία. 

Η μυρωδιά της φρεσκοκομμένης ντομάτας από το μποστάνι μας, η ευωδιά του μούστου που σιγοβράζει για τα μουστοκούλουρα και την μουσταλευριά, το φρέσκο θρούμπι και η ρίγανη που απλωνόταν στο τραπέζι της κουζίνας μετά την πρωινή βόλτα στα κτήματα και  το πρώτο κρασί του πατέρα που έμπαινε στα ποτήρια στο μεσημεριανό φαγητό θα είναι χαραγμένα για πάντα στην μνήμη μου.

Παραδοσιακά πιάτα της Σάμου είναι η διάσημη γεμιστή πλάτη από κατσικάκι στο φούρνο, τα γεμιστά κρεμμύδια και κολοκυθάκια, οι ρεβυθοκεφτέδες και τα μπουρέκια από κίτρινη κολοκύθα, ένας καταπληκτικός συνδυασμός αλμυρής και γλυκιάς γεύσης. Φυσικά, όλα συνοδεύονται τέλεια από ντόπιο Σαμιώτικο κρασί. Τα παραδοσιακά προϊόντα της Σάμου είναι το μοσχάτο κρασί – μοναδικό στον κόσμο, το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, η σούμα, η Σαμιώτικη γραβιέρα, το αρμόγαλο – κρεμώδες τυρί, ο ξινός τραχανάς το μέλι και τα αρωματικά.

Από τις διαδρομές στο νησί ξεχωρίζουν η καταπράσινη βόλτα στην περιοχή Αηδόνια προς τους  Μανωλάτες τα γραφικά σοκάκια στους Βουρλιώτες  και το πλακόστρωτο μονοπάτι στη Πνακά. Στην ίδια περιοχή αξίζει και μια βόλτα στους αμπελώνες για να θαυμάσει κανείς τις παραδοσιακές πεζούλες και τα μικρά καλύβια στις ρεματιές. Επίσης μια επίσκεψη στην Παναγιά την Σπηλιανή, για την υπέροχη θέα και το μοναδικό εκκλησάκι μέσα στο βράχο. Το μονοπάτι στη περιοχή Ποτάμι πηγαίνοντας προς τους καταρράκτες και βέβαια στην ίδια περιοχή η διαδρομή προς το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι! Αξίζει η επίσκεψη στο βουνό Καρβούνης και το εκκλησάκι που βρίσκεται στη κορυφή του για πανοραμική θέα όλου σχεδόν του νησιού!

[...]

Οι παραλίες της Σάμου είναι πάρα πολλές, διαφορετικού στυλ η κάθε μια αλλά εξίσου γοητευτικές όλες. Θα αναφέρω ενδεικτικά τα Βοτσαλάκια και τη Χρυσή Άμμο στο Μαραθόκαμπο, την Κέρβελη στο δρόμο προς το Πυθαγόρειο, το Μεγάλο Σεϊτάνι στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, την παραλία Τσάμπου κοντά στους Βουρλιώτες και την υπέροχη Τσαμαδού στο Κοκκάρι!

Στο νησί με κάνει να επιστρέφω η οικογένεια μου και ιδιαίτερα ο μικρός Απόστολος, ο ανιψιός μου, ο αέρας της ανεμελιάς που γεμίζει τα ρουθούνια μου, τα γεμιστά της μαμάς μου, οι βόλτες στα κτήματα, το φαγητό στην αυλή μας. Η επαφή με τους ανθρώπους κ φίλους που μεγάλωσα, η βόλτες στη παραλία της Σβάλας και η θέα από τους ορεινούς αμπελώνες στη Μπαρμπαδήμου
".

Πηγή