AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Νοε 2014

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ημερίδα καταδυτικής ιατρικής στη Σάμο!


Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Σάμου η ημερίδα καταδυτικής ιατρικής και ασφάλειας του δύτη, την οποία οργάνωσε ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Σάμου και ο Δήμος Σάμου.

Την ημερίδα παρακολούθησαν μεγάλος αριθμός από αυτοδύτες απ’ όλη τη Σάμο και τα γύρω νησιά, δύτες της ελεύθερης κατάδυσης, επαγγελματίες εκπαιδευτές καταδύσεων, διασώστες, ιατροί, φίλοι της θάλασσας και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Αρχικά χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, Αλέξανδρος Μαλαγάρης, ο οποίος ανέλυσε το πρόγραμμα της ημερίδας.

Πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου βράβευσε με τη πλακέτα του Συλλόγου και ανακήρυξε επίτιμο μέλος του, τον Διοικητή της 79 Α.Δ.Τ.Ε Ταξίαρχο, Χαράλαμπο Λαλούση, για τη σημαντική συμβολή του στο δίκτυο ασφάλειας των δυτών στους διεθνείς αγώνες ελεύθερης κατάδυσης με Σκανταλόπετρα που φιλοξένησε η Σάμος το 2014.

Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου βράβευσε επίσης με την πλακέτα του συλλόγου και ανακήρυξε επίτιμο μέλος του, τον Στέφανο Τσαγκρίδη για τη σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη της έρευνας και διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο της Σάμου, με τη δωρεά του ταχύπλοου σκάφους Γοργώ, τύπου Oceanic Soda 800, στους αυτοδύτες της Σάμου.

Πρώτος και βασικός ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο Γιώργος Σιδηράς, Ιατρός Π.Ν., Πλωτάρχης, Επιμελητής Μονάδας Υπερβαρικής Καταδυτικής Ιατρικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Με απλή και κατανοητή γλώσσα, παρουσίασε σε βάθος και διεξοδικά τις ενότητες: α) Αιτιολογία και αντιμετώπιση ατυχημάτων στην αυτόνομη κατάδυση και β) Πρόληψη καταδυτικών ατυχημάτων. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με το ακροατήριο, όπου δύτες της ελεύθερης και αυτόνομης κατάδυσης ζήτησαν διευκρινίσεις στα παραπάνω θέματα και είχαν την ευκαιρία να αποσαφηνίσουν πτυχές της ασφάλειάς τους κατά την κατάδυση άμεσα από τον ομιλητή.

Δεύτερος ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο Δημήτρης Καλατζής, εκπαιδευτής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και του International Maritime Rescue. Ο κ. Καλατζής ανέλυσε τους κινδύνους και τις προκλήσεις του υγρού περιβάλλοντος στις οποίες καλείται ο άνθρωπος να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις επιβίωσης. Παράλληλα παρουσίασε ατομικές και ομαδικές τεχνικές και στρατηγικές επιβίωσης σε περιπτώσεις θαλάσσιων ατυχημάτων. 

Στη συνέχεια ο εκπαιδευτής καταδύσεων, Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος, παρουσίασε για πρώτη φορά στη Σάμο - και ίσως στη Ελλάδα - τη νέα ειδικότητα  "Δύτης Δημόσιας Ασφάλειας" της PADI (Public Safety Diver), η οποία κρίνεται απαραίτητη για τα μέλη εθελοντικών καταδυτικών ομάδων που στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη πολιτική προστασία καλούνται από τις αρχές να συνδράμουν σε επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και ανέλκυσης.

Η Ημερίδα έκλεισε με τη βράβευση του ιατρού Γιώργος Σιδηρά για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της ασφαλούς κατάδυσης στη Σάμο. Η ανακήρυξή του σε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, με τον οποίο έχει καταδυθεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, τον χαροποίησε ιδιαίτερα.

Η ετήσια ημερίδα καταδυτικής ιατρικής που οργανώνεται εδώ και τέσσερα χρόνια στο νησί μας, προσθέτει στην εκπαίδευση και ενημέρωσης των δυτών, φέρνει στην επιφάνεια τον κίνδυνο της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων του δύτη και καλλιεργεί την νοοτροπία του ιδανικού ‘Συντηρητικού Δύτη’.

Δείτε φωτογραφίες από την ημερίδα και την κατάδυση που διοργάνωσε με την ευκαιρία της ημερίδας στο Διαπόρι ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου!