AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Νοε 2014

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η "Ανατροπή" στα χωριά Σκουραίικα και Κουμαίικα Σάμου


Τα χωριά Σκουραίικα και Κουμαίικα της Σάμου επισκέφθηκαν την Κυριακή μέλη και φίλοι της δημοτικής παράταξης "Ανατροπή".

Στα Σκουραίικα τους υποδέχτηκε ο εκπρόσωπος του χωριού, Κώστας Χατζηχρήστος, ενώ στα Κουμαίικα ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιάννης Ζούμπος, καθώς και η τοπική σύμβουλος της "Ανατροπής", Κατερίνα Σπυρίδωνος. Και στα δύο χωριά έγινε συζήτηση με τους φορείς, αλλά και με κατοίκους των χωριών. Επίσης, έγινε και περιοδεία σε αυτά για όλους τους παρευρισκομένους.
 
Στα Σκουραίικα, όπου κατοικούν μόνιμα γύρω στους 120 ανθρώπους, όπως είπε ο εκπρόσωπός τους, υπάρχουν διάφορα προβλήματα, για τα οποία εδώ και καιρό ο Δήμος Σάμου δεν ενεργεί ώστε να βρεθεί λύση. Έχει ζητηθεί, εδώ και 3 μήνες, ένας ηλεκτρολόγος για να ελέγξει κάποιο πρόβλημα που έχουν τα μεγάφωνα του κοινοτικού καταστήματος, και ακόμα δεν έχουν γίνει ενέργειες. Παρόμοιο θέμα υπάρχει και στο αγροτικό ιατρείο, που δεν έχει σταλθεί κάποιος, ώστε να συνδεθεί το internet. Γραμματειακή υποστήριξη δεν υπάρχει στο κοινοτικό κατάστημα και το κατάστημα θέλει άμεση συντήρηση. Επίσης, έχει ζητηθεί να ελεγχθεί το αποχετευτικό δίκτυο, γιατί υπάρχουν υπόνοιες ότι υπάρχει πρόβλημα.

Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που μπορούν να αναδειχτούν στο χωριό των Σκουραίικων. Το πρώην σχολείο, που είναι πλήρως ανακαινισμένο, προωθείται από τους κατοίκους του χωριού, ώστε να γίνει λαογραφικό μουσείο. Μπορεί να ανακαινιστούν τα αρχαία πλυσταριά και να αναδειχτεί το πλακόστρωτο μονοπάτι που πηγαίνει σε αυτά. Επίσης, υπάρχουν δύο θολωτοί τάφοι στην περιοχή, που πρέπει να αναδειχτούν. Τέλος, ο εκπρόσωπος του χωριού έχει ζητήσει πλακοστρώσεις μέσα στο χωριό, αλλά και μια μικρή ανάπλαση στο parking του χωριού, που θα δώσει άλλη μορφή στην είσοδο των Σκουρέικων.

Το επόμενο χωριό που επισκέφτηκε η "Ανατροπή" ήταν τα Κουμαίικα. Τα Κουμαίικα έχουν πάνω από 300 μόνιμους κατοίκους. Τα βασικά προβλήματα που αναφέρθηκαν είναι ο δρόμος του Κάμπου, όπου πρέπει να γίνει υποχρεωτική συντήρηση και τσιμεντόστρωση, όπου χρειάζεται, και η γεώτρηση της Λάκας, που πρέπει άμεσα να επισκευαστεί. Όπως είπε ο πρόεδρος του χωριού, βασικό αίτημα είναι η παιδική χαρά να περιφραχθεί και να συντηρηθεί. Επίσης, το χωριό χρειάζεται αντιπυρική ζώνη στα βορειοδυτικά του, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια. Τέλος, δεν υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη στο κοινοτικό κατάστημα, το οποίο θέλει και συντήρηση.

Ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους των Κουμαίικων είναι η μελέτη που έχει γίνει για τον βιολογικό καθαρισμό του χωριού. Έχει αγοραστεί ένα οικόπεδο από τον δήμο για τον βιολογικό, αλλά το μέρος αυτό είναι ακριβώς δίπλα σε ρέμα, και σε πηγές και σε δεξαμενή που χρησιμοποιούνται. Έτσι, απαγορεύεται η δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού σε αυτό το μέρος, και πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος και να φτιαχτεί η νέα μελέτη που χρειάζεται.

Τα Κουμαίικα έχουν πολλά που μπορούν να αναδείξουν. Μπορούν να αξιοποιηθούν τα πλυσταριά, που βρίσκονται κάτω από την πλατεία, και το παλιό ελαιοτριβείο. Επίσης, μπορεί να αναδειχτεί και η βρύση που βρίσκεται μέσα στην πλατεία του χωριού. Τέλος, υπάρχει και ένα όμορφο λαογραφικό μουσείο, που λειτουργεί κάτω από την αιγίδα του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη των μελών και φίλων της δημοτικής παράταξης "Ανατροπή" στα Σκουραίικα Σάμου:











Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη των μελών και φίλων της δημοτικής παράταξης "Ανατροπή" στα Κουμαίικα Σάμου: