AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Νοε 2014

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η "Ανατροπή" στην Καστανιά και τους Κοσμαδαίους Σάμου


Τα χωριά Καστανιά και Κοσμαδαίοι της Σάμου επισκέφθηκαν την Κυριακή μέλη και φίλοι της δημοτικής παράταξης "Ανατροπή".

Και τα δύο αυτά χωριά, σύμφωνα με τους ανθρώπους της παράταξης, έχουν πολλά κοινά προβλήματα με τα υπόλοιπα ορεινά χωριά του νησιού. Ένα όμως επιπλέον πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τα αλλά χωριά, είναι η έλλειψη παροχής διαδικτύου, κάτι πολύ σημαντικό για την εποχή μας, και απαραίτητο για την εξυπηρέτηση και την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία των κοινοτικών καταστημάτων και των αγροτικών ιατρείων.

Στην Καστανιά, την "Ανατροπή" την υποδέχτηκε ο εκπρόσωπος του χωριού, Μάρκος Κλουκιώτης, μαζί με τον προκάτοχό του, τον επί 8 χρόνια εκπρόσωπο του χωριού, Δημήτρη Βουρδάκη. Έγινε συζήτηση για διάφορα θέματα και προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του χωριού. Στο πέρας της συζήτησης έγινε και περιήγηση στο χωριό από τους τοπικούς φορείς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καστανιάς, το χωριό, όπου διαμένουν μόνιμα 130 περίπου κάτοικοι, είναι παραμελημένο και ως προς την καθαριότητα και ως προς την συντήρηση του αγροτικού δικτύου. Υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια, έτοιμα να πέσουν, και πρέπει να βρεθεί μια άμεση λύση. Επίσης, θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση από την πλευρά του δήμου, ώστε να ενωθεί το εσωτερικό του χωριού με τον ήδη δρόμο που πάει προς Κοσμαδαίοι, και να μην πρέπει τα αυτοκίνητα με προορισμό τους Κοσμαδαίους να γυρνάνε αναγκαστικά πίσω στον δρόμο που ξεκινάει από Λέκα προς την διασταύρωση Καστανιάς ή Κοσμαδαίων.

Στους Κοσμαδαίους υποδέχτηκε την "Ανατροπή" ο εκπρόσωπος του χωριού, Σταύρος Καραγιαννάκης. Η συζήτηση ξεκίνησε στο κοινοτικό κατάστημα. Οι Κοσμαδαίοι έχουν γύρω στους 80 μόνιμους κατοίκους, και ο οικισμός των Νικολούδων, που βρίσκεται πριν το χωριό, έχει 8 μόνιμους κατοίκους.

Ο εκπρόσωπος του χωριού αναφέρθηκε στο parking που πρέπει να φτιαχτεί στην είσοδο του χωριού. Το κοινοτικό κατάστημα δεν είναι εξοπλισμένο με Η/Υ, ούτε με fax. Είναι απαραίτητη η τοποθέτηση αλεξικέραυνου στο χωριό, γιατί δεν υπάρχει κανένα, και οι κάτοικοι πρέπει να είναι ασφαλείς.

Επίσης, στους Κοσμαδαίους πρόσφατα δημιουργήθηκε το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας. Είναι ένα νέο και πολύ δραστήριο σωματείο. Πρέπει άμεσα, όποιος φορέας μπορεί, να βρει λύση, ώστε το Σωματείο να έχει το δικό του αμάξι πυρόσβεσης, εξοπλισμένο και ετοιμοπόλεμο, ώστε να μπορούν οι χωριανοί να προσφέρουν έργο προστασίας στην περιοχή τους, αν χρειαστεί.

Η μέρα έκλεισε με την περιήγηση των παρευρισκόμενων στο χωριό από τον εκπρόσωπο του χωριού και την ξενάγησή τους στο μοναδικό καζάνι σούμας που υπάρχει εκεί και λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο, κρατώντας την παράδοση ζωντανή.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη των μελών και φίλων της "Ανατροπής" στο χωριό Καστανιά Σάμου:
 
 








Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη των μελών και φίλων της "Ανατροπής" στο χωριό Κοσμαδαίοι Σάμου: