AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Νοε 2014

Ερώτηση στη Βουλή για το κλείσιμο της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών

 

Με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, έφερε στη βουλή το θέμα του κλεισίματος της Επαγγελματικής Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Σάμου η βουλευτής Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αγνή Καλογερή.
Η κ. Καλογερή αναφέρει, μεταξύ άλλων στην ερώτησή της ότι το κράτος παραδίδει τους σπουδαστές είτε στην ιδιωτική εκπαίδευση, εφόσον έχουν τους οικονομικούς πόρους να αντεπεξέλθουν, είτε στην ανεργία. Παράλληλα τονίζει ότι η σχολή Βοηθών Νοσηλευτών αποτελεί ζωντανό, παραγωγικό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας και ότι η λειτουργία της σχολής δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δείτε αναλυτικά την ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας:

"ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2014 

ΘΕΜΑ: «Κλείσιμο της ΕΠΑ.Σ. Β. Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου»

Η εγκύκλιος με Αρ. Πρωτ. Υ7β/Γ.Π.32458 / 06/05/2014 αναφέρει ότι : «Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 46 του Ν. 4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 193) κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2013-2014 έγιναν εγγραφές μαθητών στο Α΄ έτος της ΕΠΑ.Σ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας οι οποίες λειτουργούν έως την 15η Σεπτεμβρίου του 2015. Μετά τα ανωτέρω προκύπτει ότι δε θα πραγματοποιηθούν εγγραφές στο Α΄ έτος για τη σχολική περίοδο 2014-2015. Οι ΕΠΑ.Σ. θα λειτουργήσουν με τους μαθητές της Β΄ τάξης. Ως εκ τούτου, δημιουργείται η αλγεινή βεβαιότητα στους σπουδαστές ότι το κράτος τους παραδίδει είτε στην ιδιωτική εκπαίδευση, εφόσον έχουν τους οικονομικούς πόρους να ανταπεξέλθουν, είτε στην ανεργία.
  
Είναι γνωστό ότι η ΕΠΑ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, η οποία προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της με την ανάδειξη νοσηλευτικού προσωπικού αποτελεί ζωντανό, παραγωγικό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας μας.
  
Η λειτουργία της σχολής γίνεται στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου της Σάμου. Παράλληλα, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν επιβαρύνεται στο παραμικρό καθώς εκτός απ’ το μόνιμο προσωπικό, υπάρχει η δυνατότητα διδασκαλικής επικουρίας από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου χωρίς επιπλέον κόστος.

- Επειδή η προσφορά της ΕΠΑ.Σ. προς την τοπική κοινωνία, αλλά και προς το Νοσοκομείο, είναι ανεκτίμητη,

- Επειδή η ιδιωτική εκπαίδευση δεν είναι σε όλους προσιτή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική λύση,

- Επειδή ήδη υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην εκπαίδευση μετά το κλείσιμο των Επαγγελματικών Σχολών του Υπουργείου Παιδείας.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς σκοπεύει να διαφυλάξει την επαγγελματική εκπαίδευση ως προς τον τομέα των υπηρεσιών της Υγείας;

2. Πώς θα καλύψει το κενό που θα αφήσει πίσω του το κλείσιμο των ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών;

3. Γιατί δεν είναι εφικτή η λειτουργία της σχολής στην Σάμο σαν δημόσιο Ι.Ε.Κ αλλά είναι μόνο για τις ΕΠΑ.Σ. Αθήνας και Θεσσαλονίκης;


Η Ερωτώσα Βουλευτής

Αγνή Καλογερή