AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Νοε 2014

Σε πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα οι ομορφιές του βυθού της Σάμου!


Οι ομορφιές του βυθού της Σάμου, όπως καταγράφονται από τα βίντεο του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, γίνονται γνωστές πανελλαδικά στους αναγνώστες της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας "Espresso" μέσω του ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Στάθη Δεληγιώργη με τίτλο "Οι φρουροί ενός υδάτινου κόσμου". Δείτε το αναλυτικά:

"Μαγευτικές εικόνες από τον πλούσιο υποβρύχιο κόσμο της Σάμου φέρνουν στο φως, χειμώνα-καλοκαίρι, οι ερασιτέχνες αυτοδύτες του νησιού. Μεγαλοπρεπείς ροφοί, φανταχτεροί σπειρογράφοι, απειλητικές σμέρνες αλλά και η χαριτωμένη φώκια Αργυρώ είναι μερικοί από τους "πρωταγωνιστές" του νέου βίντεο που ετοίμασαν, με στόχο να δείξουν σε Έλληνες και ξένους ότι το Αιγαίο διαθέτει ένα πανέμορφο βυθό που αξίζει να γνωρίσουμε και να προστατεύσουμε.

Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου αποτελείται από 50 ενθουσιώδεις ερασιτέχνες που δεν χάνουν την ευκαιρία να βουτήξουν στη θάλασσα που περιβάλλει το νησί του Πυθαγόρα και να προβάλλουν την ομορφιά της. Στο πλαίσιο αυτό, "βομβαρδίζουν" το διαδίκτυο με ιδιαίτερες εικόνες, δημιουργώντας ένα εναλλακτικό μοντέλο προβολής του νησιού.

Μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου

Πριν από λίγες ημέρες ανέβασαν το όγδοο κατά σειρά βίντεο με πλάνα από τις υποβρύχιες εξορμήσεις τους, το οποίο αποκαλύπτει τον πολύχρωμο και συναρπαστικό περιβάλλον που κρύβεται κάτω από το γαλάζιο του Αιγαίου.

"Αυτό που προσπαθούμε να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι ο βυθός της Ελλάδος δεν είναι μια αμμουδιά. Είναι βυθός σπάνιας ομορφιάς, γεμάτος ζωή και με καταπληκτικό και πολύ δραματικό ανάγλυφο", δηλώνει στην "Espresso" ο πρόεδρος του συλλόγου αυτοδυτών, Αλέξανδρος Μαλαγάρης.

Εντυπωσιακός σπειρογράφος στον βυθό της Σάμου

Για να ολοκληρώσουν το ερασιτεχνικό βίντεο οι αυτοδύτες-μέλη του συλλόγου χρειάστηκε να κατέβουν σε βάθος έως και 46 μέτρα στον θαλάσσιο χώρο της Σάμου, που, σύμφωνα με τον κ. Μαλαγάρη ξεχωρίζει για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Ένας τεράστιος ροφός με φόντο δεκάδες σαργούς, αστακοί, "ζόρικες" σμέρνες, σκορπίνες, "εξωτικοί" σηκιοί, ταπεινές γόπες, εντυπωσιακοί σπειρογράφοι και η πολύχρωμη θαλάσσια βλάστηση είναι ορισμένες από τις εικόνες που αντικρίζουν οι αυτοδύτες στις υποβρύχιες εξορμήσεις τους και τις οποίες μεταφέρουν στο ευρύ κοινό μέσα από τον φακό της κάμερας.

Μια σμέρνα κοιτά με... επιφύλαξη

Ωστόσο, εκείνο που κάνει το συγκεκριμένο οικοσύστημα ακόμη πιο ξεχωριστό είναι τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως η φώκια Monachus Monachus, τα ρινοδέλφινα (με τα οποία ξεκινούσε το προηγούμενο βίντεο της ομάδας) αλλά και οι φάλαινες φυσητήρες, που απαντώνται αρκετά συχνά το αρχιπέλαγος μεταξύ Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων.

"Γυρνάμε αυτά τα βίντεο για να δείξουμε όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με κινηματογραφημένες εικόνες αυτά που βρίσκουμε μπροστά μας στις καταδύσεις, δηλαδή να μην είναι απλώς ιστορίες αλλά μια καταγραφή της ιστορίας. Από την άλλη, θέλουμε να αναδείξουμε τις ομορφιές του βυθού, να δει και να καταλάβει ο κόσμος τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που υπάρχει στο Αιγαίο και να μπει σε μια διαδικασία σεβασμού και προστασίας του", συμπληρώνει ο πρόεδρος του συλλόγου.

Ο Βερνάρδος ο ερημίτης ή αλλιώς ερημίτης κάβουρας

Παράλληλα, βέβαια, η κυκλοφορία αυτών των εικόνων στον κυβερνοχώρο αποτελεί ούτως ή άλλως διαφήμιση της Ελλάδας στο πεδίο του καταδυτικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθηση στο Αιγαίο.

Η σταρ Αργυρώ και οι εθελοντές
Αδιαμφισβήτητη  σταρ της Σάμου είναι από την περασμένη άνοιξη η Αργυρώ. Πρόκειται για τη νεαρή φώκια Μonachus monachus, με την οποία ξεκινά το βίντεο του συλλόγου. "Η Αργυρώ χαίρει υγείας και προστασίας, τρέφεται κανονικά και ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή, μόλις ενηλικιωθεί, θα ενταχθεί σε κάποια ομάδα του είδους της που ζει στην περιοχή", λέει ο πρόεδρος του συλλόγου αυτοδυτών Αλέξανδρος Μαλαγάρης.

Η Αργυρώ, η νεαρή φώκια Monachus Monachus σε ξαπλώστρα της παραλίας Γάγκου στη Σάμο. Φωτογραφία από την naftemporiki.gr

Η νεαρή φώκια εντοπίστηκε στα παράλια του νησιού τον Μάρτιο. Το πρόβλημα ήταν ότι είχε ορφανέψει και είχε αρχίσει να επισκέπτεται παραλίες όπου σύχναζαν άνθρωποι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει την άγρια φύση της και συνεπώς την ικανότητα να επιβιώνει μόνη της. Έτσι το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" ανέλαβε δράση και οργάνωσε μια ομάδα εθελοντών που προστατεύουν τη μικρή φώκια , ενημερώνουν τον κόσμο ότι δεν πρέπει να την ταΐζει και γενικά φροντίζουν να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από το ανθρώπινο στοιχείο, ώστε να μεγαλώσει φυσιολογικά.

Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: Ρεπορτάζ του Στάθη Δεληγιώργη στην εφημερίδα "Espresso", 11/11/2014.