AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Νοε 2014

Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση του Κ.Κ.Ε για τους πρόσφυγες


Περιοδεία στο Κέντρο Προσφύγων, την Αστυνομική Διεύθυνση και το Νοσοκομείο Σάμου και ομιλία στο Εργατικό Κέντρο του νησιού πραγματοποίησε τη Δευτέρα η Λίνα Κροκίδη, υπεύθυνη του τμήματος Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε, και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του κόμματος. 

Η παρουσία της Λίνας Κροκίδη αποτέλεσε συνέχεια των πρωτοβουλιών της Τομεακής Επιτροπής Σάμου στο φλέγον θέμα των προσφύγων και της μετανάστευσης. Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντώνης Δράκος μέλος του Γραφείου της Τ.Ε Σάμου, αναφερόμενος στους αγώνες του ταξικού κινήματος λαϊκού κινήματος για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων, όλα αυτά τα χρόνια.

Καταιγιστικά είναι τα στοιχεία που ανέφερε η ομιλήτρια για τις χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους μετανάστες και πρόσφυγες "εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών και ενεργειακών πηγών σε Ουκρανία, Συρία, Ιράν κ.ά". Συγκεκριμένα 70 νεκροί και αγνοούμενοι μετανάστες στο Αιγαίο (22 ανοιχτά της Σάμου, 4 μικρά παιδιά), 4000 νεκροί μετανάστες στα σύνορα της ΕΕ το 2013. Μόνο σε ένα ναυάγιο στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας υπήρξαν 350 νεκροί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πρόσφυγες φτάνουν τα 57 εκατομμύρια και εσωτερικά εκτοπισμένοι ανά τον κόσμο το 2014, 6 εκατομμύρια ήταν μόνο οι νέοι πρόσφυγες του 2013 από τους οποίους το 50% Σύριοι. Σήμερα οι Σύριοι πρόσφυγες που ζουν εκτός της χώρας τους είναι 3 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την κ. Κροκίδη, "είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις καθαρά στρατιωτικές ή μικτές, οι ελληνικές κυβερνήσεις, πήραν μέρος, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιζε και παίζει η ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας. Επομένως, οι μόνοι που δε φταίνε για την αύξηση της προσφυγιάς και της μετανάστευσης είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, ούτε φυσικά οι εργαζόμενοι και οι λαοί των χώρων υποδοχής. Τους έφεραν οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι στους οποίους συμμετείχε με συγκεκριμένο καταμερισμό και η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, που τώρα θέλουν να απαλλαγούν από ένα μέρος των μεταναστών και παίρνουν κατασταλτικά μέτρα".

Αναλύοντας τις θέσεις και προτάσεις του Κ.Κ.Ε για την αντιμετώπιση της προσφυγιάς και μετανάστευσης η Λίνα Κροκίδη τόνισε: "Το Κ.Κ.Ε δεν θα εγκαταλείψει ποτέ, ακόμη και σε συνθήκες συντηρητικοποίησης των διαθέσεων και της συνείδησης του κόσμου, τις βασικές του αρχές της ταξικής αλληλεγγύης απέναντι σε λαούς που χτυπιούνται από τον ιμπεριαλισμό. Δεν θα πάψει ποτέ να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες σαν ταξικά αδέλφια, αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης. Δε θα συμβιβαστεί ποτέ με τους πνιγμένους στη θάλασσα, με τις άδικες φυλακίσεις στα κέντρα κράτησης, με τις ρατσιστικές επιθέσεις, με την καταστολή έντιμων και κυνηγημένων φτωχών ανθρώπων".

Επίσης πρότεινε τα εξής:

- Ανθρώπινους αξιοπρεπείς ανοιχτούς και δημόσιους προσωρινούς χώρους υποδοχής και φιλοξενίας

- Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς με γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες, στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.

- Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό "Δουβλίνο ΙΙΙ".

- Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ιδίως όσοι έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς, και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα

- Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της Ε.Ε.

- Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.

- Να κλείσει η Σούδα.

- Καμιά ανοχή στις ρατσιστικές επιθέσεις, ο λαός να τσακίσει τον φασισμό.