AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Νοε 2017

Η Σάμος τιμά τα θύματα του βομβαρδισμού της στις 17/11/1943 από τους Γερμανούς


Τη μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού της στις 17 Νοεμβρίου 1943 από τους Γερμανούς θα τιμήσει και φέτος η Σάμος. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με το υπ’ αριθ. 213/2007 Π.Δ. ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Νομό Σάμου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μνήμης για τα 75 θύματα του βομβαρδισμού της 17ης Νοεμβρίου 1943, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί γενικός σημαιοστολισμός από 08.00 μέχρι τη δύση του ηλίου, όπως και φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες όλων των δημοσίων καταστημάτων του Νομού, καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Τραπεζών μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης της εορτής.

Ο αεροπορικός εκείνος βομβαρδισμός διήρκεσε τρεις ώρες και προκάλεσε τον θάνατο αθώων θυμάτων και μεγάλες καταστροφές σε Βαθύ και Πυθαγόρειο. Ήταν η βίαιη αντίδραση των Γερμανών εναντίον των πρώην συμμάχων τους, όσο και εναντίον της Σάμου και των συμμάχων που είχαν έλθει στο νησί, καθώς μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών και την απελευθέρωση του νησιού, γνωστή ως "προσωρινή απελευθέρωση της Σάμου", η Σάμος υπήρξε το πρώτο ελληνικό έδαφος που απελευθερώθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το διάστημα αυτό η Σάμος διοικήθηκε από Προσωρινή Διοικητική Επιτροπή με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ειρηναίο. Τότε ήρθε στο νησί ο υπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο Εμμ. Σοφούλης και λίγο αργότερα οι μαχητές του Ιερού Λόχου με αεραποβατική επιχείρηση 200 ανδρών για την ενίσχυση της αμυντικής δύναμης του νησιού εναντίον των Γερμανών, που την αποτελούσαν η ιταλική μεραρχία CUNEO, 1.200 έλληνες αντάρτες και βρετανική δύναμη 700 ανδρών.