AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Νοε 2017

Πέντε πυλώνες της Νέας Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό

Φωτογραφία: era-aegean.gr

"Εμείς ως ΝΔ δεν πρόκειται να ανεχτούμε τα νησιά του ανατολικού Aιγαίου να γίνουν μόνιμο πάρκινγκ ψυχών προσφύγων και μεταναστών", ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ημερίδα στη Χίο, στο πλαίσιο των προσυνεδρίων του κόμματος για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πέντε πυλώνες για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτος, όπως αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της ΝΔ η διασφάλιση της ασφάλειας των ελλήνων πολιτών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τις προτάσεις του κόμματος ως πιο επίκαιρες από ποτέ και είπε πως δυστυχώς υπάρχουν φωνές μέσα στην κυβερνητική πλειοψηφία που δεν θέλουν εφαρμογή της πολιτικής που είχε αποφασιστεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με αποτέλεσμα "τη νύφη να την πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών".

Με αφορμή και τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων στην ημερίδα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενώ σε απόλυτο αριθμό οι ροές είναι σχετικά μειωμένες, ο απόλυτος αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά ξεπερνά το όριο αντοχής των τοπικών κοινωνιών.

Οι πέντε πυλώνες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΝΔ είναι:

1. Επιτάχυνση διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Αυτό σε σχέση με την ευρωπαϊκή εμπειρία προσδιορίστηκε το πολύ σε 6 εβδομάδες για την εξέταση των αιτημάτων και σε β΄ βαθμό.

Να υπάρχει διάκριση μεταξύ "προσφύγων και παράτυπων μεταναστών", οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο· μέχρι να επιστραφούν, να μεταφέρονται σε Κλειστά Προαναχωρησιακά Κέντρα.

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία, βάση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

2. Απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος. Έλεγχος στις ΜΚΟ με αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου τους.

3. Φύλαξη και προστασία των συνόρων και των θαλασσίων ορίων της χώρας. "Σύνορα υπάρχουν και στη θάλασσα", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που χειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.

4. Διαμόρφωση σωστής και συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανομής βαρών εντός της Ε.Ε.
5. Αντισταθμιστικά οφέλη στα νησιά. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών στα νησιά που έχουν υποστεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.
"Εμείς είμαστε αυτοί που υπερασπιστήκαμε τον μειωμένο ΦΠΑ και η παράτασή του έστω για έναν χρόνο δεν βρήκε θέση στο κοινωνικό μέρισμα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας", σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ ήδη τα νησιά του Αιγαίου ετοιμάζονται για συλλαλητήριο την προσεχή Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου.

Πηγή: era-aegean.gr