Να συμμετάσχει στη σύσκεψη που οργανώνει καλεί κάθε τοπικό εμπορικό, επαγγελματικό κι επιστημονικό σύλλογο, σωματείο ή φορέα το Εργατικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ).
Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ στα γραφεία του στην πόλη της Σάμου, με αντικείμενο την οργάνωση δράσεων τόσο των εργαζομένων, όσο και των μικρών εμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων και των επιστημόνων στο νησί το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το ΕΚΣ, "οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια» και ότι «έρχεται η ανάπτυξη», μαζί με τις "παροχολογίες" των τελευταίων ημερών, δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζουν. Αντίθετα, θα πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα και να μας κινητοποιήσει ότι μια σειρά σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους των νησιών μας είναι εδώ και θα επανέλθουν με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα.
Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας θα μπει σε εφαρμογή από 1-1-2019. Η απάντηση του επιτρόπου Π. Μοσκοβισί στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχετική ερώτηση για το θέμα ότι «η εξαίρεση από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου που δόθηκε στα πέντε νησιά είναι προσωρινή ως τα τέλη του Δεκέμβρη 2018» και ότι «η εφαρμογή ενιαίου ΦΠΑ παντού στη χώρα, συνιστά σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση», δηλώνει καθαρά ότι δεν έχουν σκοπό να μας χαρίσουν τους μειωμένους συντελεστές, παρ’ όλους τους εφησυχασμούς των "υπευθύνων".
Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών τόσο στη Σάμο, όσο και στα άλλα νησιά, εξαιτίας του πολέμου, δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους κατοίκους των νησιών. Είναι επιτακτική η ανάγκη να κλείσουν τα hotspot στη Σάμο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου και οι άνθρωποι αυτοί αρχικά να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια σε όποια χώρα επιθυμούν.
Οι ακριβές ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες, που από το φθινόπωρο θα είναι και ελλιπείς σε δρομολόγια, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κατοίκων και των επαγγελματιών και δε θα λυθούν με το μεταφορικό ισοδύναμο.
Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, οι καταστροφές εξαιτίας των πυρκαγιών, των πλημμυρών ή άλλων καταστροφών δείχνουν ότι τα έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας δεν είναι προτεραιότητα των κυβερνήσεων, αφού δεν αποφέρουν το απαραίτητο κέρδος, άρα είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας για τον λαό του νησιού μας.
Η συνεχής υποστελέχωση των μονάδων υγείας οδηγεί τον λαό να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να μην έχει την απαραίτητη περίθαλψη και φροντίδα, αν δεν μπορεί να πληρώσει.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις μειώσεις συντάξεων, τις περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, τη φοροληστεία, τις διακοπές ρεύματος, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις κατοικιών και εισοδημάτων, δείχνουν ότι επιβάλλεται να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας" υποστηρίζει το ΕΚΣ.
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com