AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Σεπ 2018

Κακοκαιρία: Από τα μεσάνυχτα απόψε τα δύσκολα για τη Σάμο!


Πρωτοφανής για την εποχή, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, κακοκαιρία πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα, εν αναμονή του μεσογειακού κυκλώνα "Ζορμπάς", που από το νότιο Ιόνιο θα επεκταθεί στη δυτικήκεντρική κι ανατολική Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και αργότερα στην Αττική. Τα ξημερώματα της Κυριακής θα κατευθυνθεί και στο βόρειο Αιγαίο. Στη Σάμο, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της τοπικής Περιφερειακής Ενότητας δηλώνει σε ετοιμότητα.

Όπως αναφέρει, "παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει διαρκώς τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Νομού προκειμένου να υπάρχει συνεχής ροή πληροφόρησης προς τους κατοίκους".

Το πρωί του Σαββάτου η Πολιτική Προστασία Σάμου, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι "σύμφωνα με τα νέα προγνωστικά μοντέλα της Ε.Μ.Υ, τα νησιά μας φαίνεται να μην επηρεάζονται έντονα από το σε εξέλιξη φαινόμενο, αφού αλλάζει η κατεύθυνση του μεσογειακού κυκλώνα.

Ο καιρός στα νησιά μας θα έχει νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το βράδυ θα ενταθούν.

Άνεμοι: στα βόρεια-βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία ενίσχυση. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου".

Πάντως, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έθεσε η ΕΜΥ στη διάθεση όλων των φορέων, κατά τη σημερινή ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, οι μοναδικές περιοχές της χώρας που δεν θα επηρεάσει ο κυκλώνας, θα είναι το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το βόρειο Αιγαίο, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά φαινόταν ότι δεν κινδύνευαν.

Ειδικότερα η ΕΜΥ προβλέπει ότι η Σάμο θα επηρεαστεί από το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως τη νύχτα και το ξημέρωμα της Κυριακής.


Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Σάμου συνιστά στους κατοίκους του νησιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, θα πρέπει:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com