AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Σεπ 2018

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Μικρασιατών!


 Πηγή φωτογραφιών: Δημοσίευση της Άννας Ψαρρά στη σελίδα "Ένωση Μικρασιατών Σάμου" στο facebook

Εκδήλωση μνήμης με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Σάμο.

Η εκδήλωση είχε σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε επίσημη δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στον Λόφο της Ψιλής Άμμου.

Μετά τη δοξολογία αναγνώστηκε επιμνημόσυνος λόγος από την φιλόλογο Δήμητρα Τριβέλα, διευθύντρια του Μουσικού Γυμνασίου Σάμου.

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο καλλιμάρμαρο μνημείο στο Λόφο της Ψιλής Άμμου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους: αντιπεριφερειάρχη Σάμου, βουλευτή Σάμου, ταξίαρχο διοικητή της 79ης ΑΔΤΕ, δήμαρχο Σάμου, πρόεδρο του Φιλοτεχνικού Ομίλου, πρόεδρο Ένωσης Μικρασιατών Σάμου.

Στο τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των νεκρών και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Δείτε τις φωτογραφίες από την εκδήλωση μνήμης που κοινοποίησε η Άννα Ψαρρά στη σελίδα της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου στο facebook:













Πηγή φωτογραφίας: Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, δήλωσε για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους:

"Μια από τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας είναι αυτή της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου που οδήγησε στην στρατιωτική ήττα και συντριβή, αλλά και στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τη μικρασιατική γη. Τα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 1922 έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους με τον τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή».

Η ήττα του 1922 μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του 1453 και να θεωρηθεί ακόμα και μεγαλύτερη, γιατί μ’ αυτήν ξεριζώθηκε η από χιλιάδων ετών ελληνική παρουσία στην ιωνική γη. Ενενήντα έξι χρόνια έχουν περάσει από την εξόντωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενενήντα έξι χρόνια από τότε που ο ελληνισμός ξεριζώθηκε από τα μικρασιατικά παράλια εξαιτίας της βαρβαρότητας του νεοτουρκικού εθνικισμού, των γεωπολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων των «μεγάλων δυνάμεων» και των εγγενών αδυναμιών της Ελλάδας που προήλθαν από τον εθνικό διχασμό.

Ημέρα μνήμης και πόνου η σημερινή αλλά και απόδοσης τιμής στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η ιστορία του οποίου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας που δεν παραγράφεται και δεν λησμονιέται και είναι χρέος μας, τόσο εθνικό όσο και ιστορικό, να το διαφυλάξουμε. 

Η 14η Σεπτεμβρίου κάθε έτους αποτελεί ακόμα ένα δίδαγμα γνώσης και μνήμης, μιας μνήμης που δεν μπορεί να αποτελεί τη διαιώνιση των παθών του παρελθόντος αλλά πως τα έθνη και οι λαοί που δεν γνωρίζουν και δεν μαθαίνουν από την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να ξαναζήσουν τις πιο τραγικές σελίδες της ιστορικής τους πορείας".

Διαβάστε επίσης τα μηνύματα του βουλευτή Σάμου, Δημήτρη Σεβαστάκη και του δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου, για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.



Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com