AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Σεπ 2018

Συνεργασία "Αρχιπελάγους"-πολιτών για διάσωση χελωνών Caretta Caretta στη Σάμο


Κάτοικοι της νοτιοδυτικής Σάμου εντόπισαν κατά τα μέσα του καλοκαιριού, σε μία ιδιαίτερα πολυσύχναστη παραλία της περιοχής τους, τρεις φωλιές θαλάσσιων χελωνών του είδους Caretta caretta. 

Αυτή ήταν μία από τις πολλές περιπτώσεις όπου ντόπιοι και επισκέπτες, ενημέρωσαν εγκαίρως τους ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", που έλαβαν άμεσα δράση για την προστασία και παρακολούθηση των φωλιών, αλλά και για την ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τις φωλιές.

Εξ αιτίας της αυξημένης δραστηριότητας στη συγκεκριμένη παραλία, όπου πολλοί επισκέπτες και κάτοικοι της περιοχής πλησίαζαν τις φωλιές, οι ερευνητές και εθελοντές του Αρχιπελάγους οργάνωσαν πολύωρες περιπολίες έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν την ανθρωπογενή όχληση (θόρυβο, σκάψιμο, φωτορύπανση κλπ.) με στόχο να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη επιτυχία της διαδικασίας εκκόλαψης. 

Αυτό το περιστατικό ήταν ένα από τα πολλά καλά παραδείγματα συνεργασίας, όπου κάτοικοι και επισκέπτες, με μεγάλο ενθουσιασμό και σεβασμό σε αυτή τη σημαντική διαδικασία, βοήθησαν τους ερευνητές στην παρακολούθηση των φωλιών, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας (παρακολούθηση από απόσταση, απόλυτη ησυχία, αποφυγή φωτορρύπανσης κ.ά.), εξασφαλίζοντας έτσι ότι δεν προκαλούσαν όχληση προς τα χελωνάκια. 

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο ρόλος των πολιτών που συμβάλλουν ενεργά στη ευαισθητοποίηση και άλλων συμπολιτών τους αναφορικά με την ανάγκη εντοπισμού των διασκορπισμένων φωλιών θαλάσσιας χελώνας που βρίσκονται σε μικρές παραλίες ωοτοκίας.

Τα αυγά χρειάζονται 40-60 ημέρες για να εκκολαφθούν και να ξεκινήσουν το ταξίδι στη ζωή. Όταν πλέον είναι ώριμα, κάθε νύχτα λίγα μόνο χελωνάκια βγαίνουν από τη φωλιά τους και αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως 1-7 ημέρες.


Πέντε μέρες μετά τη λήξη της περιόδου εκκόλαψης, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, ανοίγουν τις φωλιές με στόχο να συγκεντρώσουν πολύτιμα δεδομένα αναφορικά με τον αριθμό των αυγών που εκκολάφτηκαν και αυτών που δεν εκκολάφτηκαν, τα χαρακτηριστικά της φωλιάς, κ.ά. Αυτά τα δεδομένα βοηθούν στην κάλυψη των μεγάλων κενών γνώσης που υπάρχουν αναφορικά με τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.


Δυστυχώς, πολλοί είναι οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η επιτυχία της ωοτοκίας και της εκκόλαψης των αυγών, ενώ η άμεση και η έμμεση ανθρώπινη επιβάρυνση προκαλεί το θάνατο σε χιλιάδες χελωνάκια, αλλά και σε ενήλικες χελώνες.

Κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο πολλές εκατοντάδες χελώνες φωλιάζουν στις παραλίες και γεννώνται χιλιάδες χελωνάκια. Στη Μεσόγειο οι θαλάσσιες χελώνες γεννούν τα αυγά τους συνήθως κατά το Μάιο και τον Ιούνιο.

Οι θηλυκές χελώνες καταφτάνουν στην ακτή, συνήθως τη νύχτα και επιλέγουν ένα συγκεκριμένο σημείο για να σκάψουν και να αφήσουν τα αυγά τους.


Οι αρσενικές χελώνες μπορεί να μην βγουν ποτέ στη στεριά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η μελέτη και η παρακολούθηση αυτών των ζώων είναι ιδιαίτερα δύσκολη και αυτό αποτελεί και το λόγο για τον οποίο οι επιστήμονες έχουν ακόμα πολλά κενά γνώσης όσον αφορά τις θαλάσσιες χελώνες και την αναπαραγωγή τους.

Στις βέλτιστες συνθήκες η πιθανότητα επιβίωσης τους είναι ελάχιστες, εκτιμάται ότι μόνο μία στις χίλιες νεαρές χελώνες θα επιβιώσει έως την ενηλικίωσή της.


Οι θαλάσσιες χελώνες ζουν στις θάλασσές μας για περισσότερα από 120 εκατομμύρια χρόνια. Στις μέρες μας όμως, η ανθρώπινη δραστηριότητα θέτει σε κίνδυνο το μέλλον αυτών των χαρισματικών ζώων: έρχονται αντιμέτωπες με τα πλαστικά που έχουν διασκορπιστεί ευρέως πλέον στα θαλάσσια οικοσυστήματα και συχνά προκαλούν το θάνατό τους, όπως επίσης και τα ταχύπλοα σκάφη.


Οι παραλίες ωοτοκίας προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες προκαλώντας τη σχετική ηχορύπανση και φωτορύπανση, ενώ η μείωση των αποθεμάτων της τροφής τους αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα απειλής.

Από τις πράξεις όλων μας και από την αποτελεσματικότητα των μικρών και μεγάλων δράσεων προστασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, η επιβίωση της μοναδικής φυσικής κληρονομιάς των θαλασσών μας.

Εάν εντοπίσετε μία τραυματισμένη ή εγκλωβισμένη θαλάσσια χελώνα ή μια φωλιά στο ανατολικό Αιγαίο, επικοινωνήστε άμεσα με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στο τηλέφωνο 2273061191 (και για έκτακτα περιστατικά στο 6987222456) ή στο e-mail info@archipelago.gr καθώς και με τις κατά τόπους λιμενικές αρχές.

Του Dr. Guido Pietroluongo, κτηνίατρου (ειδίκευση σε θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες), επικεφαλής Έρευνας Θαλάσσιων Θηλαστικών, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com