AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Νοε 2019

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Μοιράζουν είδη πρώτης ανάγκης στο ΚΥΤ της Σάμου

Σημερινή φωτογραφία της Κυριακής Μαργαρίτη από τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης από τους ΓΧΣ στη Σάμο 

Διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στη Σάμο για τους αιτούντες άσυλο ξεκίνησε την Πέμπτη η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). Συνολικά θα διανεμηθούν 4.000 αδιάβροχα, κουβέρτες, κιτ υγιεινής, πλαστικά καλύμματα και δοχεία μεταφοράς νερού.

Από τις αρχές του χρόνου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν υπηρεσίες ψυχολογικής και αναπαραγωγικής υγείας σε θύματα σεξουαλικής βίας. Παρακολουθούν, ωστόσο, εδώ και μήνες την αυξανόμενη ανάγκη για πόσιμο νερό, τουαλέτες και ντους. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν παρέμβει, δημιουργώντας ένα σύστημα ύδρευσης που παρέχει περισσότερα από 40.000 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα, καθώς και χημικές τουαλέτες.



Σύμφωνα με τους ΓΧΣ, η κατάσταση στη Σάμο εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. "Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 6.000 αιτούντες άσυλο είναι εγκλωβισμένοι στο νησί και συνωστίζονται καθημερινά κάτω από ακατάλληλες συνθήκες, σε έναν χώρο που έχει σχεδιαστεί για μόλις 650 άτομα. Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και για τέταρτη συνεχή χρονιά οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, διαμένουν σε αυτοσχέδια καταλύματα, τα οποία είναι εντελώς ακατάλληλα για τον χειμώνα και δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες και ντους. Με τις πρώτες βροχές η περιοχή γύρω από το κέντρο υποδοχής, εκεί όπου διαμένουν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο, θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο έλος, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους" επισημαίνουν.

Θεωρούν ότι "οι συνθήκες αυτές είναι απόρροια της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που συνεχίζει να παγιδεύει πάνω από 36.000 ανθρώπους στα ελληνικά νησιά".


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν για ακόμα μια φορά να μετακινηθούν επειγόντως οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί, κυρίως τα ασυνόδευτα παιδιά, οι επιζώντες βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας, καθώς και τα άτομα με χρόνιες και πολύπλοκες παθήσεις, σε κατάλληλη και αξιοπρεπή στέγαση με πρόσβαση σε ιατρικές, ψυχοκοινωνικές, νομικές και άλλες σημαντικές υπηρεσίες στην ηπειρωτική Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Φωτογραφίες από τη Σάμο: Κυριακή Μαργαρίτη-ΓΧΣ