AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Ιουλ 2018

Διαψεύδει και ο Δήμος Σάμου τα δημοσιεύματα για 1.000 επιστροφές προσφύγων


Μετά από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, και ο Δήμος Σάμου διαψεύδει το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας  που αναφερόταν σε 1.000 επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία στη Σάμο. Το δημοσίευμα αυτό αναπαράχθηκε από διάφορες ιστοσελίδες.

Αναλυτικά ο δήμος σε ανακοίνωσή του αναφέρει για το θέμα τα εξής: "Σχετικά με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που, ακρίτως, αναδημοσιεύθηκε αυτούσιο και χωρίς διασταύρωση, ο Δήμος Σάμου έχει να δηλώσει τα εξής:

1. Η διμερής συμφωνία με τη Γερμανία για επαναπροώθηση προσφύγων στη χώρα όπου δηλώθηκαν πρώτα, εν προκειμένω την Ελλάδα, δεν έχει καν προσδιοριστεί επακριβώς και υπογραφεί ακόμη. Συνεπώς είναι μάλλον αδύνατον να περιλαμβάνει και “1.000 πρόσφυγες” που ήδη έφτασαν στη χώρα μας και δη στη Σάμο. Κανείς πρόσφυγας ή μετανάστης από τη Γερμανία δεν έχει φτάσει στη Σάμο, ούτε υπάρχει, σε κανένα επίπεδο, στη δημοτική αρχή ενημέρωση ή πληροφόρηση ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

2. Ο Δήμος Σάμου έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τη δημιουργία δεύτερου ΚΥΤ στο νησί, παρά την έγγραφη και προφορική διαβεβαίωση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα ότι εάν και εφόσον φτιαχτεί θα αντικαταστήσει το υπάρχον και δε θα αποτελέσει παράλληλη δομή με την υπάρχουσα. Ο Δήμος Σάμου μαζί με τους άλλους 4 Δήμους υποστηρίζει με κάθε πρόσφορο μέσο την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

3. Υπάρχει επίσημη, ρητή και κατηγορηματική δήλωση του κ. Βίτσα, αλλά και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, ότι εάν και εφόσον υλοποιηθεί η διμερής συμφωνία με τη Γερμανία, η επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από εκεί δεν θα αφορά σε καμία περίπτωση τα νησιά πρώτης υποδοχής, αλλά δομές της ενδοχώρας. 


Προς το παρόν δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε αυτή την επίσημη δέσμευση, που είναι, άλλωστε και απολύτως λογική και επιβεβλημένη. Παρά ταύτα παραμένουμε σε εγρήγορση και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από πλευράς μας ώστε να μην ανακύψει τέτοιο αδιανόητο, επιπρόσθετο πρόβλημα στο νησί μας που είναι ήδη επιβαρυμένο πέρα από κάθε όριο από τις συνέπειες του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.

Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές, ούτε για δημοσιεύματα με στόχο τον εντυπωσιασμό. Οφείλουμε όλοι να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, πολύ περισσότερο δε όσοι έχουν πολύ καλύτερη γνώση της κατάστασης. Η ασυλλόγιστη, αναπαραγωγή τέτοιου είδους “ειδήσεων’’, δεν προσφέρει στην ορθή και αντικειμενική ενημέρωση."


Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com