AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Ιουλ 2018

Υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου σχεδιάζονται για τη Σάμο


Σχέδιο για την ανάπτυξη υποδομών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Σάμο, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Ρόδο και την Κρήτη προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (Δ.ΕΠ.Α), Δημήτρης Τζώρτζης.

Μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά», που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στη Νάξο, ο κ. Τζώρτζης τόνισε πως στο σχέδιο για την ανάπτυξη του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας (SS LNG) της εταιρείας προβλέπονται συνολικές επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία.

Επιπλέον, ο κ. Τζώρτζης υποστήριξε ότι το LNG είναι συγκριτικά η βέλτιστη λύση για τα νησιά, αλλά και για την προσαρμογή της ναυτιλίας στους νέους κανονισμούς που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020, αφού είναι «πράσινο», οικονομικά αποδοτικό καύσιμο που αποθηκεύεται εύκολα και συντελεί στην επίτευξη του στόχου για 32% παραγωγή από ΑΠΕ έως το 2030 με ηλεκτρογεννήτριες υψηλής απόδοσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης (SS LNG) στα νησιά είναι:
  • Μείωση κεφαλαιουχικών δαπανών για ηλεκτρικές διασυνδέσεις και μειωμένες αντίστοιχες κεφαλαιουχικές και λειτουργικές δαπάνες για συμμόρφωση στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
  • Δυνατότητα συμμόρφωσης με τις υφιστάμενες και νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις τόσο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, όσο και ως καυσίμου σε πλοία.
  • Κάλυψη ενεργειακών αναγκών και άλλων τομέων, όπως ο εμπορικός (επαγγελματίες, ξενοδοχεία), ο βιομηχανικός, ο οικιακός (θέρμανση σε σπίτια), με χαμηλότερο κόστος.
  • Άμεση ανάπτυξη και λειτουργία
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ επεσήμανε ότι «αυτό το φθινόπωρο θα γιορτάσουμε τα 30 χρόνια της επιχείρησης με τρία δισ. ευρώ κεφαλαιακές επενδύσεις και σχεδιάζουμε να δώσουμε το εναρκτήριο λάκτισμα στο project SS LNG, με υλοποίηση επένδυσης που θα μπορεί να εξυπηρετήσει και τα νησιά».

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com