AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Μαρ 2019

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: "Οι συνθήκες στο ΚΥΤ Σάμου έχουν επιδεινωθεί δραματικά"

Ο προσφυγικός-μεταναστευτικός καταυλισμός στο Βαθύ της Σάμου. Φωτογραφία: Anna Pantelia / MSF
 
Στη Σάμο αναφέρονται, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την καθοριστική για το νησί - υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). Καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να τερματίσουν την επιζήμια πολιτική του εγκλωβισμού ανθρώπων στους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους ΓΧΣ, "εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, πάνω από 12.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή σε άθλιες συνθήκες στα πέντε hotspot στα νησιά, περιμένοντας την απάντηση στην αίτηση ασύλου τους, μια πολύπλοκη διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως τρία χρόνια. 

Στον καταυλισμό στο Βαθύ, στη Σάμο, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας του μεγάλου συνωστισμού, αναγκάζοντας τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να στείλουν μια ιατρική ομάδα ξανά στο νησί.

Αυτή τη στιγμή ο καταυλισμός φιλοξενεί περισσότερους από 4.100 ανθρώπους σε έναν χώρο που έχει φτιαχτεί για μόλις 638, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μένουν σε άθλιες συνθήκες και χωρίς προστασία στον βρώμικο και μη ασφαλή χώρο έξω από τον επίσημο καταυλισμό.

Σε αυτούς που ζουν έξω από τον καταυλισμό περιλαμβάνονται τουλάχιστον 79 ασυνόδευτα παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, μεταξύ αυτών και σοβαρές ψυχικές παθήσεις, όπως ψύχωση, και θύματα βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας".

Φωτογραφία: MSF

"Τρία χρόνια μετά, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθούν να μην παρέχουν αξιοπρεπείς, ανθρώπινες συνθήκες και κατάλληλη φροντίδα σε όσους είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά" λέει o Βασίλης Στραβαρίδης, γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

"Σήμερα στο Βαθύ, στη Σάμο, πάνω από τους μισούς ανθρώπους που βρίσκονται στον καταυλισμό ζουν σε σκηνές ή κάτω από μουσαμάδες, περιτριγυρισμένοι από σκουπίδια και ανθρώπινα περιττώματα.

Στον έναν μήνα από την επιστροφή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο, φροντίζουμε έγκυες γυναίκες και ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας και πραγματοποιούμε ομαδικές συνεδρίες για ασθενείς ψυχικής υγείας.

Σχεδιάζουμε να κλιμακώσουμε τις δραστηριότητές μας τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε φροντίδα σε περισσότερους ανθρώπους" αναφέρει.

Εμβολιασμοί παιδιών στη Σάμο

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο τον εμβολιασμό 822 παιδιών που ζουν στο ΚΥΤ της Σάμου, κατά 10 ασθενειών.

Ανέβασαν, μάλιστα, και στο Διαδίκτυο τις σχετικές φωτογραφίες:




Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com