AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Μαρ 2019

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σαμιώτες μαθητές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής!

Φωτογραφίες του Βασίλη Μπαρέκου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το 2ο Γυμνάσιο Σάμου συμμετείχε στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas 2019, που για τα Γυμνάσια πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου, στην Αθήνα. Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχε μια μέρα νωρίτερα και η ομάδα μαθητών δημοτικού "Πυθαγόρας" της Ρομποτικής Πουκαμισά.

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Μπαρέκος, εκπαιδευτικός και προπονητής των ομάδων του 2ου Γυμνασίου Σάμου με τίτλο "Kouros" και "Aristarchos", "στην κατηγορία Γυμνασίου στον διαγωνισμό "Πρωτέας"* προκρίθηκαν να διαγωνιστούν την Κυριακή συνολικά οι 56 καλύτερες ομάδες από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας (που προέκυψαν μετά τους αντίστοιχους περιφερειακούς διαγωνισμούς) εκπροσωπώντας δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ακαδημίες ή φροντιστήρια ρομποτικής και ανεξάρτητες ομάδες.

Στον 1ο Γύρο της Δοκιμασίας η ομάδα μας Kouros (ΠΒ03) απέσπασε την 11η θέση και η ομάδα μας Aristarchos (ΠΔ03) την 31η θέση διότι αντιμετώπισε προβλήματα με το παρκάρισμα στην κόκκινη περιοχή. Συγκεκριμένα, ο διοργανωτής δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτα όμοιες συνθήκες φωτισμού και στα 5 διαγωνιστικά τραπέζια καθώς οι προβολείς του γηπέδου φώτιζαν περισσότερο τα ακριανά τραπέζια ενώ στα μεσαία ο φωτισμός ήταν περιορισμένος και παρατηρήθηκε ότι ο αισθητήρας δεν διάβαζε σωστά το κόκκινο χρώμα του τετραγώνου τερματισμού.

Στον 2ο Γύρο της Δοκιμασίας άλλες ομάδες τα πήγαν καλύτερα και άλλες χειρότερα κατοχυρώνοντας έτσι ακόμη υψηλότερο σκορ, ενώ οι δικές μας ομάδες παρουσίασαν την ίδια σταθερή απόδοση. Ολοκληρώνοντας και τον 2ο Γύρο, συνολικά ο Kouros απέσπασε τελικά την 17η θέση και ο Aristarchos τελικά την 36η θέση (Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα του διαγωνισμού κάνοντας κλικ εδώ).

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ενώ αρχικά είχε ξεκινήσει αποκλειστικά για νέες αρχάριες ομάδες λίγο πριν τους περιφερειακούς ο διοργανωτής αποφάσισε να τον διευρύνει και να επιτρέψει και σε προχωρημένες ομάδες (ομάδες δηλαδή που είχαν ξανασυμμετάσχει στο παρελθόν) να διαγωνιστούν καθιστώντας τον έτσι μια ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία για ρομπότ που λειτουργούν σε πολύ γρήγορους ρυθμούς κάνοντας ακολουθία μαύρης γραμμής σύμφωνα και με τους περιορισμούς στη χρήση υλικού που είχαν τεθεί (πχ χρήση μόνο ενός αισθητήρα χρώματος).

Αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές μας Ομάδα Kouros (Σωτήριος Διαμαντάκος, Πλούταρχος Επτακοίλης, Εμμανουήλ Κατσούλης) και Ομάδα Aristarchos (Ευάγγελος-Μάριος Πανούσος, Γεώργιος Κλουτσινιώτης, Ωρίων-Δημήτριος Αντωνίου) διότι ασχολήθηκαν για 1η φορά με ρομποτική με LEGO EV3 και ως αρχάριοι κατάφεραν πολλά με ελάχιστο μάλιστα χρόνο προετοιμασίας (ουσιαστικά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων) καθώς το Εργαστήριο Πληροφορικής του Σχολείου μας εφέτος λόγω των οικοδομικών εργασιών που πραγματοποιούνταν καθυστέρησε πολύ να μας παραδοθεί και να λειτουργήσει ορθά.

Οι μαθητές των ομάδων μόνοι τους κατασκεύασαν σωστά τα ρομπότ τους και έπειτα τα προγραμμάτισαν, τα δοκίμασαν στην πίστα και επανέλαβαν αρκετές φορές με φιλότιμες προσπάθειες αυτή τη διαδικασία για να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού οι μαθητές εργάζονται μόνοι τους χωρίς να επιτρέπεται η επικοινωνία με τους προπονητές οι οποίοι παρακολουθούν από τις κερκίδες.

Στόχος είναι όχι τόσο τα βραβεία και οι πρωτιές αλλά οι μαθητές να απολαμβάνουν αυτή την πορεία μάθησης και να βλέπουν τον διαγωνισμό ως μια γιορτή για τους ίδιους που τελικά μας οδηγεί όλους στην αυτοβελτίωση. Είναι σίγουρο ότι οι εμπειρίες που αποκομίσαμε τόσο από το διαγωνισμό όσο και από την τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα θα μας μείνουν αξέχαστες!"

Οι υπεύθυνοι των ομάδων ρομποτικής του 2ου Γυμνασίου Σάμου αναφέρουν για τον διαγωνισμό:

"ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν για την συμμετοχή της αποστολής μας στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας κ. Μπαρέκο (προπονητής) και τον κ. Ευαγγέλου (ως άψογος και ακούραστος συνοδός).

Ευχαριστούμε την Δ/ντρια του σχολείου μας κα Χατζηιωαννίδου για την υποστήριξη σε όλα τα ζητήματα αυτής της διοργάνωσης, τους γονείς των μαθητών που μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν,

το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γυμνάσιου Σάμου για την εξεύρεση των χορηγών - την οικονομική και ουσιαστική στήριξη σε όλα τα επίπεδα, τους χορηγούς καθώς και τον ανώνυμο ιδιώτη για τη δωρεά του".

* "Ο φετινός διαγωνισμός "Πρωτέας" βασίστηκε στην δοκιμασία του προηγούμενου Πανελλήνιου Διαγωνισμού με τίτλο «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)». Πηγή έμπνευσης της δοκιμασίας ήταν οι επικοινωνίες κατά τη Βυζαντινή περίοδο και παρουσιάζει την «περιπετειώδη» πορεία των αγγελιοφόρων που διέσχιζαν την αχανή Βυζαντινή Αυτοκρατορία με ταχύτητα. Ο αγγελιαφόρος ξεκινά από την Ιερουσαλήμ και περνά από τέσσερις πόλεις (Δορύλαιο, Χαλκηδόνα, Κίο και Καισάρεια) μεταφέροντας μεταξύ τους μηνύματα ενώ ολοκληρώνει τελικά την πορεία του στην Κωνσταντινούπολη. 

Η δοκιμασία στηρίχθηκε πάνω στη μεταφορά μηνυμάτων όπως ήταν διαδεδομένη την Βυζαντινή περίοδο πάνω σε ένα «δρόμο» της αυτοκρατορίας που ένωνε τις παραπάνω πόλεις. Τα ρομπότ έπρεπε να ακολουθήσουν τη διαδρομή που ακολουθούσαν τα μηνύματα όσες περισσότερες φορές προλάβουν στον χρόνο που τους δόθηκε και να καταλήξουν στην περιοχή του τερματισμού, την Κωνσταντινούπολη."

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του Βασίλη Μπαρέκου από τη συμμετοχή των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Σάμου στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas 2019!














Η ομάδα "Πυθαγόρας" της Ρομποτικής Πουκαμισά, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον Γιώργο Νιτοδά, έλαβε μέρος το Σάββατο στη βαθμίδα Δημοτικού Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas 2019.

Υλοποιώντας ένα διαδραστικό παιχνίδι στο οποίο παρουσιάζει μερικά από τα οφέλη της τεχνολογίας στα νησιά μας κατάφερε να εντυπωσιάσει τους κριτές και να αποσπάσει το ειδικό ΒΡΑΒΕΙΟ «καλύτερης παρουσίασης περιπτέρου».

Δείτε φωτογραφίες του διαγωνισμού που δημοσιεύτηκαν στη σελίδα των Φροντιστηρίων Πουκαμισά στο facebook!
















Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com