AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Ιουλ 2019

Επιστολή Κολλάρου προς Κουμουτσάκο για το προσφυγικό στη Σάμο


Την οριστική λύση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στη Σάμο, τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και το κλείσιμο του hotspot του νησιού ζητεί με επιστολή του προς τον νέο αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Γιώργος Κολλάρος.

Η επιστολή του κ. Κολλάρου αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

"Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Σε μια δύσκολη για τη πατρίδα μας περίοδο, αναλάβατε ως αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική. 

Η πρώτη σας δήλωση «ότι πρέπει να είμαστε αποδοτικοί, με σεβασμό στη ζωή των ανθρώπων, στο δικαίωμα στη ζωή, αλλά και στην ασφάλεια της χώρας μας» αλλά και η επισήμανση σας ότι ο «τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι ένας πάρα πολύ κρίσιμος τομέας, πολύ απαιτητικός και ότι θα κάνατε ό,τι μπορείτε για να ανταπεξέλθετε γιατί ξέρετε ότι είναι στραμμένα τα μάτια όλης της κοινωνίας πάνω σε αυτό το θέμα» μας βρίσκει σύμφωνους, όμως επειδή η Σαμιακή κοινωνία βίωσε και βιώνει με τραγικές συνέπειες το μεταναστευτικό που χειρίστηκαν με προχειρότητα και αδιαφορία οι προκάτοχοι σας, κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι εάν δεν μεριμνήσετε άμεσα για την αλλαγή του νομικού πλαισίου, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου σε Α΄και Β΄ βαθμό, για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού, για τη φύλαξη και προστασία των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και τη συνεργασία με την Ε.Ε επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και αναμφίβολα η κατάσταση στο νησί μας θα χειροτερεύσει. 

Περιμένουμε ακόμα να μεριμνήσετε για τον άμεσο απεγκλωβισμό και τη μεταφορά από το νησί των μεταναστών που το αίτημα τους για παροχή ασύλου απορρίφθηκε και στο Β΄βαθμό παρά ταύτα όμως παραμένουν στο νησί και να κλείσετε επιτέλους το «κολαστήριο» HOT SPOT της Σάμου. 

Το μεταναστευτικό πρόβλημα της Σάμου πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και να λυθεί οριστικά. 

Η ντροπή του καταυλισμού πρέπει να εξαφανισθεί μαζί με τον καταυλισμό. Οι καιροσκόποι, οι διάφοροι ακτιβιστές και οι ΜΚΟ να σταματήσουν να κάνουν επαγγελματική ή πολιτική καριέρα εις βάρος του νησιού και να πάνε στα σπίτια τους. Η πρωτεύουσα του νησιού που ψυχορραγεί καθημερινά πρέπει επιτέλους να αναπνεύσει και να επιστρέψει η ασφάλεια και η κανονικότητα. Οι πολιτικοί μας, επιτέλους, να σοβαρευτούν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι τοπικοί άρχοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Λύσεις υπάρχουν και είναι γνωστές πλέον. Μένει να αποδειχτεί σε ποιο βαθμό η Κυβέρνηση σας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα κινηθεί συλλογικά και κοινοτικά, μακριά από κοντόφθαλμες λογικές εθνικού προστατευτισμού και απομονωτισμού. 

Εμείς απαιτούμε από τη συντεταγμένη Πολιτεία, τις αρμόδιες Αρχές και από κάθε εμπλεκόμενο φορέα λύσεις, απαιτούμε το σεβασμό της κοινωνικής μας ειρήνης, των κοινωνικών μας δικαιωμάτων και της οικονομικής μας ανεξαρτησίας και υπόστασης και σας δηλώνουμε ότι δεν θα σιωπήσουμε και δεν θα συνδράμουμε στην καταστροφή του νησιού, αλλά θα παλέψουμε, προκειμένου να αποτρέψουμε την υποβάθμιση και την εξαθλίωση της τοπικής μας κοινωνίας".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com