AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Αυγ 2019

ΠΟΕΔΗΝ: "Αν είχαν γίνει έγκαιρα οι προσλήψεις διασωστών στη Σάμο..."


Για προεκλογικά "μαγειρέματα" στις προσλήψεις του προγράμματος "Philos" από το ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) που, όπως υποστηρίζει, "στέρησαν από τη Σάμο επτά διασώστες", που "εάν είχαν προσληφθεί πριν το καλοκαίρι, όπως ήταν ο σχεδιασμός", θα υπήρχε ασθενοφόρο την περασμένη Παρασκευή στο Καρλόβασι της Σάμου, όπου κατέληξε ο 20χρονος Νίκος Μαθιός, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως σημειώνει, από την αρχή του καλοκαιριού είχε προειδοποιήσει για τις "τραγικές ελλείψεις" των υγειονομικών μονάδων των νησιών σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, νοσηλευτές, εξοπλισμό και για τη "διαχειριστική ανεπάρκεια" του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, την Παρασκευή το απόγευμα στο Καρλόβασι χάθηκε 20χρονος από καρδιακή ανακοπή, χωρίς να υπάρχει ασθενοφόρο στο τοπικό Κέντρο Υγείας, το οποίο απέχει δύο λεπτά από το σημείο που έγινε το συμβάν. "Τα δύο ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας διαθέτουν απινιδωτή και τα πληρώματα ασθενοφόρων είχαν εκπαιδευτεί και γνωρίζουν να τον χρησιμοποιούν. Κλήθηκε από το Βαθύ της Σάμου ασθενοφόρο, το οποίο καθυστέρησε λόγω απόστασης. Τελικά το περιστατικό το παρέλαβε από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου όπου είχε διακομιστεί οδηγός του Κέντρου Υγείας που κλήθηκε από άδεια. Στο Κέντρο Υγείας δεν υπήρχε καρδιολόγος, εξάλλου δεν προβλέπεται στο οργανόγραμμα. Ούτε κατάλληλο ιατρικό προσωπικό να προχωρήσουν σε διασωλήνωση. Στο σημείο του τραγικού συμβάντος κλήθηκε ιδιώτης καρδιολόγος και έκανε ανάταξη του παιδιού με απινιδωτή, που βρέθηκε στο γήπεδο με καθυστέρηση" περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως υπογραμμίζει, στη Σάμο από τον Μάιο αποχώρησαν δύο διασώστες, καθώς έληξε η σύμβαση που είχαν με τον ΕΟΔΥ. Επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια για όλο το νησί, ενώ η δυτική Σάμος είναι ακάλυπτη. "Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου υπηρετούν πέντε διασώστες, εκ των οποίων η μία έχει άδεια εγκυμοσύνης. Πολλές βάρδιες τον μήνα μένουν ακάλυπτες, όπως και την Παρασκευή το απόγευμα" συμπληρώνει.

Κατά την ΠΟΕΔΗΝ, ο ΕΟΔΥ προκήρυξε 1.575 θέσεις υγειονομικού προσωπικού με 18μηνες συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος "Philos", με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη των προσφυγικών αναγκών σε υγειονομικές μονάδες κυρίως των νησιών. Οι προσωρινοί πίνακες εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο 2019. Σε αυτή την προκήρυξη μεταξύ άλλων (γιατρών, νοσηλευτών, λοιπό προσωπικό) υπήρχαν και 104 διασώστες που θα κάλυπταν τα νησιά, εκ των οποίων οι επτά διασώστες στη Σάμο. Εάν προσλαμβάνονταν έγκαιρα οι επτά διασώστες στη Σάμο, όπως ήταν ο σχεδιασμός, θα είχαμε την Παρασκευή το απόγευμα ασθενοφόρο στο Καρλόβασι να προσφέρει πρώτες βοήθειες και να διακομίσει έγκαιρα τον 20χρονο στο Νοσοκομείο σε ειδική μονάδα» τονίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως εξηγεί, παρότι οι προσωρινοί πίνακες εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο οι προσλήψεις των διασωστών δεν έγιναν, γιατί υπήρξαν δεκάδες ενστάσεις στο ΑΣΕΠ από υποψήφιους (και διασώστες), οι οποίες εξετάστηκαν και δικαιώθηκαν.

"Η επιλογή του προσωπικού, όπως κατ’ επανάληψη καταγγείλαμε για τις 1.576 θέσεις, έγινε από τη διοίκηση του ΕΟΔΥ και ήταν ρουσφετολογική χωρίς να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας. Εάν είχαν προσληφθεί οι 104 διασώστες, θα επιχειρούσαν άλλα 11 ασθενοφόρα στα νησιά" υποστηρίζει η Ομοσπονδία.

Καλεί τον υπουργό Υγείας να ολοκληρώσει "άμεσα και αξιοκρατικά" μέσω ΑΣΕΠ την πρόσληψη των 1.576 θέσεων μέσω ΕΟΔΥ και να καλύψει τα νησιά σε προσωπικό και εξοπλισμό. "Αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές θα πρέπει να εγκατασταθούν σε όλα τα κεντρικά σημεία κάθε περιοχής" καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com

Τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια και Εισιτήρια για όλα τα πλοία