AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Σεπ 2019

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αγιασμοί στα σχολεία της Σάμου!


Με χαρούμενες παιδικές και εφηβικές φωνές γέμισαν το πρωί της Τετάρτης οι αυλές των σχολείων της Σάμου, καθώς εκεί τελέστηκαν οι Αγιασμοί με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους.

Ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας, κ. Ευσέβιος, τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού και ομίλησε πατρικά και επίκαιρα στο Γυμνάσιο – Λύκειο Μαραθοκάμπου, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καρλοβάσου, στο Γενικό Λύκειο και στο Επαγγελματικό Λύκειο Σάμου.

Σε όλα τα σχολεία της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων κατά τον αγιασμό αναγνώστηκε το παρακάτω μήνυμα του Μητροπολίτη κ. Ευσεβίου:

«Αγαπητά μου παιδιά ,

Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ως Πνευματικός Πατέρας και Επίσκοπός σας, βρίσκομαι κοντά σας με την σκέψη και την προσευχή μου, συνοδοιπόρος στον όμορφο δρόμο της μορφώσεως που από σήμερα αρχίζετε να πορεύεσθε.

Η μόρφωση μεταμορφώνει τον άνθρωπο. Ευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες, τον λυτρώνει από την ευτέλεια και την μικρότητα της καθημερινής ζωής και τον καθιστά ικανό να ανακαλύπτει τα πνευματικά αγαθά και με αυτά να χρωματίζει και να νοηματοδοτεί τη ζωή του. Η μόρφωση, επίσης, οικοδομεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες κι αποτελεί άσκηση αρετής. Γι αυτό ονομάσαμε το σχολείο πνευματικό στίβο. Γιατί το σχολείο δεν πρέπει να το βλέπετε ωφελιμιστικά, βαθμοθηρικά και σαν πεδίο σκληρού ανταγωνισμού, αλλά σαν το χώρο όπου μπορείτε να αναπτύξετε τον πνευματικό σας κόσμο και να αποκτήσετε σωστή αντίληψη για τη ζωή.

Συμπαραστάτης στον δύσκολο αυτό αγώνα στέκεται δίπλα σας η τοπική μας Εκκλησία. Σάς ευλογεί σήμερα στο νέο σας ξεκίνημα, αλλά και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, σάς καλεί να συμμετάσχετε στις δραστηριότητες, που με αισθήματα ευθύνης και αγάπης προετοιμάζει για σας, ώστε στη γνώση που σας προσφέρει το σχολείο να προσθέσετε τις πνευματικές αξίες, που ανεβάζουν τον άνθρωπο στη σφαίρα της ηθικής. Όταν ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων, ο Παπαδιαμάντης, έγραφε ότι «μορφωμένους θέλουμε, κι όχι εγγραμμάτους», ήθελε να τονίσει την μεγάλη αλήθεια ότι ο αγώνας για την γνώση καταξιώνεται όχι όταν εξαντλείται στην μελέτη κάποιων βιβλίων, αλλά όταν σφυρηλατεί ήθος και ακεραιότητα στον χαρακτήρα. Αλίμονο αν φθάσουμε στην εποχή εκείνη που θα περισσεύουν οι γνώσεις και θα σπανίζουν οι άνθρωποι.

Αγαπητά μου παιδιά,

Εύχομαι ο Κύριός μας να ευλογεί τον ευγενή σας αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης, αλλά και την απόκτηση σωστού ήθους κι εύχομαι και στους σεβαστούς καθηγητές σας ο Κύριος πλουσίως να τους ευλογεί και να τους δωρίζει δύναμη για την ευόδωση του δύσκολου έργου τους.

Με όλη μου την αγάπη
Ο Μητροπολίτης σας
Ο Σάμου και Ικαρίας ΕΥΣΕΒΙΟΣ"

Δείτε φωτογραφίες από τις Αγιασμούς που τέλεσε σήμερα σε σχολεία της Σάμου ο  Μητροπολίτης κ. Ευσέβιος:







Στο Δημοτικό Σχολείο Πυθαγορείου τον Αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως, π. Εμμανουήλ.

Αστυνομικοί του τμήματος Πυθαγορείου μοίρασαν κατά την έξοδο των μαθητών μετά τον αγιασμό ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακής αγωγής.

Δείτε στιγμιότυπα από τον αγιασμό στο Δημοτικό Σχολείο Πυθαγορείου:






Δείτε επιπλέον φωτογραφίες από τους σημερινούς Αγιασμούς σε τρία σχολεία του Καρλοβάσου!

Φωτογραφίες του Νίκου Δραπανιώτη από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρλοβάσου - Πορφυριάδα Σχολή











Φωτογραφίες του Φώτη Ζανέτη από το Samosnewstravel.blogspot.com:

Λύκειο Καρλοβασίου:




Γυμνάσιο Καρλοβασίου:




Εν τω μεταξύ, τις ευχές τους προς τους μαθητές με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς εξέφρασαν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, ο βουλευτής Νομού Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος και ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Δείτε τι δήλωσαν αναλυτικά:

 Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης:

"Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με πολλά σχέδια και αισιοδοξία. Στο ξεκίνημα αυτής της διαδρομής εύχομαι σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων να αγωνιστούν για τους στόχους τους , διατηρώντας τη δύναμη και την ευαισθησία της νιότης τους.

Για τις μαθήτριες και τους μαθητές που περνούν για πρώτη φορά το κατώφλι του σχολείου καλή αρχή από καρδιάς στο πιο όμορφο και ωφέλιμο ταξίδι της γνώσης και της μάθησης με στυλοβάτες και αρωγούς πάντα τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σας!

Στους εκπαιδευτικούς που με τις γνώσεις και την εμπειρία αλλά και τη θέληση για προσφορά να έχουν δύναμη, υπομονή και επιμονή  στο σοβαρό έργο τους, ούτως ώστε  να επιτευχθεί το καλύτερο.

Το σχολείο είναι το εργαστήρι που δημιουργεί τους αυριανούς πολίτες, με γνώσεις , κοινωνική ευαισθησία και προσωπικότητα. Είναι ο χώρος που σφυρηλατείται ο χαρακτήρας του μαθητή ,που καλλιεργείται πνευματικά και  αναδεικνύονται τα ταλέντα του. Για αυτό εύχομαι ολόψυχα η νέα σχολική χρονιά να είναι καλή, δημιουργική ,γεμάτη πρόοδο, επιτυχίες και υγεία και ας  ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς".

Βουλευτής Νομού Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης:

"Με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους  2019- 2020, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου για μία δημιουργική σχολική χρονιά. 

Μετά το πέρας της θερινής περιόδου, ξεκινάει ένα νέο ταξίδι. Μία χρονιά πλούσια σε στόχους, όνειρα και απαιτήσεις τόσο για εσάς τους μαθητές, όσο και για εμάς που καλούμαστε να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας.

Θεμέλιος λίθος της μεταλαμπάδευσης των γνώσεων, όπως κάθε χρόνο, οι εκπαιδευτικοί που στέκονται συνοδοιπόροι στο δύσκολο δρόμο των μαθητών προς την κατάκτηση της γνώσης. Ένα έργο που γίνεται ακόμα δυσκολότερο με αφορμή τα πολλά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε.  

Η εποχή που διανύουμε δοκιμάζει την αντοχή και το σθένος μας. Το σχολείο οφείλει, πρέπει και μπορεί να γίνει χώρος ελπίδας και προόδου. 

Ο Νέλσον Μαντέλα περιγράφει σε μία φράση το σημαντικό ρόλο που παίζει η μόρφωση και η παιδεία στη ζωή κάθε ανθρώπου· Αναφέρει, πως «η εκπαίδευση είναι το πιο δυνατό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο». 

Σας προτρέπω να χρησιμοποιήσετε κάθε εφόδιο που απλόχερα σας προσφέρεται και να γίνετε εσείς όχι μόνο η έμπνευση μας, αλλά και η δύναμη για να γραφτεί μία νέα σελίδα στον τόπο μας.

Καλή σχολική χρονιά στους  μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς."

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος:

"Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί γονείς,

Μία νέα χρονιά αρχίζει για τους μαθητές. Μία χρονιά που φέρνει μαζί της νέες προκλήσεις, νέες αγωνίες, αλλά και νέες ελπίδες για όλους. 

Ο χώρος της Παιδείας πρέπει ν’ αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα για όλους μας, να γίνει η βάση για την ευρύτερη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου κύκλου δημιουργικής πορείας για το πολυτιμότερο τμήμα του πληθυσμού, τα παιδιά μας, τη νέα γενιά, ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία. 

Η διοίκηση του Δήμου Ανατολικής Σάμου κι εγώ προσωπικά, είμαστε στη διάθεση των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών, για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών και την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων.

Με τη διαρκή συνεργασία όλων, μπορούμε να δώσουμε στο εκπαιδευτικό σύστημα νέα δυναμική και ποιότητα.

Απευθύνω σε όλους προσκλητήριο κοινής δράσης για την Παιδεία, με ίσες ευκαιρίες μάθησης για όλους τους μαθητές, για ένα σχολείο που η γνώση θα γίνεται χαρά και αντίδοτο στην κρίση. Ένα δημόσιο σχολείο, που θα εξασφαλίζει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας. Ένα σχολείο που θα παρέχει γνώσεις και εφόδια, ώστε κάθε νέος και νέα του Δήμου μας, να μπορεί να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του.

Είμαστε προετοιμασμένοι μαζί με τις Υπηρεσίες του Δήμου, να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Όμως, καμία λύση δεν είναι αποτελεσματική, χωρίς τη συστράτευση και τη συνεργασία όλων μας. 

Καλώ όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, πέρα από θέσεις και αξιώματα, σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία, για μία ορθολογικότερη χρήση των κονδυλίων και αποτελεσματικότερη λειτουργία των σχολικών μας μονάδων. Είμαι στη διάθεσή σας για τη συνεργασία αυτή. Να σταθούμε αλληλέγγυοι, γιατί κανείς μας δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια για τα παιδιά μας.

Οι δυσκολίες της χώρας μας είναι γνωστές. Τόσο η Δημόσια παιδεία όσο και η τοπική Αυτοδιοίκηση πλήττονται με μειώσεις πόρων, συγχωνεύσεις σχολείων, μείωση του εκπαιδευτικού δυναμικού. Ωστόσο εμείς από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ως Δημοτική αρχή του νέου Δήμου Ανατολικής Σάμου,  θέσαμε την αντιμετώπιση των πολλών συσσωρευμένων προβλημάτων στα σχολεία  σε στόχους άμεσης  προτεραιότητας.  

Έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας τόσο για να φτάσουν όλα ανεξαιρέτως τα Δημόσια σχολεία της πόλης να είναι αντάξια των παιδιών μας όσο και για να συνεχίσουμε τα σοβαρά βήματα που έχουμε κάνει στα θέματα νέας Σχολικής στέγης.  

Είμαστε αποφασισμένοι να διανύσουμε αυτόν το δρόμο για να  συμβάλουμε στο βαθμό που μας αναλογεί στην αναβάθμιση της Δημόσιας παιδείας,  εργαζόμενοι με την ίδια συνέπεια και αποτελεσματικότητα, στηριζόμενοι και στηρίζοντας τη σχολική κοινότητα με μοναδικό στόχο την κάλυψη των αναγκών των σχολείων του Δήμου μας.

Εύχομαι σε όλους καλή πρόοδο και προκοπή, δύναμη και υγεία. Καλή σχολική χρονιά!"

Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης:

"Εύχομαι σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές υγεία, δύναμη και καλή πρόοδο για τη νέα σχολική χρονιά. Για μια χρονιά γόνιμη και δημιουργική με προοπτικές προόδου και επιτυχίας. Εύχομαι στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους γονείς να έχουν υπομονή και δύναμη για να μπορέσουν να στηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο των αγώνα των παιδιών μας.

Εμείς σαν δημοτική αρχή θα είμαστε πάντα δίπλα σας κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες στα σχολεία μας."

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com