Μοναδικές εικόνες από δελφίνια και φάλαινες που ζουν κοντά στη Σάμο και τα γύρω νησιά έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος, το οποίο εδρεύει στον Μεσόκαμπο Σάμου και πραγματοποιεί επιστημονική έρευνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του "Αρχιπελάγους", "κάθε αποστολή στο Αιγαίο έχει μία μοναδικότητα ακόμα και σε θάλασσες που διαπλέουμε εδώ και 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποστολής στη θαλάσσια περιοχή των Λειψών - Πάτμου, αλλά και ανάμεσα στην Ικαρία, τη Χίο, τη Σάμο και τους Φούρνους με τα βαθιά απότομα νερά και τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνάει τα 1100 μέτρα σε βάθος, καταγράψαμε σταχτοδέλφινα (ένα από τα ελάχιστα μελετημένα και σχετικά άγνωστα είδη δελφινιών που ζουν στις θάλασσές μας), φυσητήρες, ζιφιούς και κοινά δελφίνια (τα οποία σε αντίθεση με την ονομασία τους είναι ιδιαίτερα σπάνια).
Παράλληλα, με τη στενή και διαχρονική συνεργασία των ψαράδων από το νησί των Φούρνων ολοκληρώσαμε την προεργασία για την καταγραφή των κοραλλιών και των υφάλων ροδοφυκών στα βαθιά νερά, τα οποία εύστοχα αποκαλούνται το «καλύτερα κρυμμένο μυστικό του Αιγαίου». Η τρισδιάστατη καταγραφή τους με σύγχρονα μέσα έρευνας θα αποτελέσει το επίκεντρο μίας από τις επόμενες ερευνητικές αποστολές, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Στο λιμάνι εν τω μεταξύ συνεχίζονται εντατικά οι προετοιμασίες για τα δύσκολα ταξίδια των επόμενων εβδομάδων. Στόχος όλων όσων απαρτίζουμε τις ερευνητικές ομάδες και τις ομάδες δράσης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, είναι να μην λείψει το βλέμμα μας ούτε μία μέρα από το Αιγαίο!
Εάν δεν καλύψουμε τα σημαντικά κενά γνώσης που υπάρχουν για τη ζωή των θαλασσών μας, είναι αδύνατον να την προστατέψουμε!"
Δείτε τις φωτογραφίες του "Αρχιπελάγους" από την έρευνα στα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά που ζουν γύρω από τη Σάμο!
Σταχτοδέλφινα Grampus griseus |
Φυσητήρας Physeter macrocephalus |
Σταχτοδέλφινα Grampus griseus |
Το ωκεανογραφικό σκάφος Aegean Explorer |
Το ωκεανογραφικό σκάφος Aegean Explorer |