AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Νοε 2019

Η Eκκλησία της Σάμου στον εορτασμό της Ένωσης του νησιού με την Ελλάδα


Με την πανηγυρική θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Βαθέος, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, κ. Ευσεβίου, συλλειτουργούντων των ιερέων της πόλης της Σάμου, ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής ο εορτασμός της 107ης επετείου της Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα.

Στην επίσημη Δοξολογία η οποία τελέσθηκε παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού, των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πλήθους κόσμου, ο Σεβασμιότατος προσφώνησε εγκάρδια τον ΠτΔ κ. Παυλόπουλο, τονίζοντας πως το θαύμα της Ενώσεως της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα ήταν καρπός της ενότητος και της ομοψυχίας των προγόνων μας.

Μάλιστα προς τούτο τον παρακάλεσε επί λέξει: «ως το ορατόν σύμβολον της ιεράς ενότητος και ομοψυχίας του Έθνους μας, να συμβάλει, ώστε όλοι οι Έλληνες με  την γενναιότητα και το ανδρείο φρόνημα, που μας διακρίνει και υπό το φως της Ελληνορθοδόξου Παραδόσεώς μας να διαφυλάξουμε την εθνική ενότητα, ομοψυχία μας και την Ορθόδοξη Χριστιανική μας παράδοσή, ιδίως στην σύγχρονη δυσμενή συγκυρία, εν μέσω πολλών και πιεστικών προβλημάτων, συνδεομένων κυρίως με τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, ώστε να συνεχίσωμεν φυλάσσοντες τα σύνορά της φιλτάτης ημών Πατρίδος, προς απρόσκοπτον συνέχισιν της ιστορικής μας πορείας.» 

Ακολούθως και "εις αγαθήν ανάμνησιν της ιδιαιτέρως τιμητικής παρουσίας του", ο Μητροπολίτης κ. Ευσέβιος δώρισε στον κ. Παυλόπουλο το συλλεκτικό επετειακό λεύκωμα γραμματοσήμων, το οποίο εξέδωσε η Εκκλησία της Σάμου, για την εκατονταετηρίδα από την Ένωση, το 2012.

Εν συνεχεία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ευσεβίου, τελέστηκε το τρισάγιον ενώπιον του ανδριάντα του Θεμιστοκλέους Σοφούλη, του, ομού μετά του μακαριστού Μητροπολίτη Σάμου Κωνσταντίνου Βοντζαλίδου, πρωτεργάτου της Ενώσεως και μετέπειτα Πρωθυπουργού της Ελλάδος.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την μεγαλειώδη παρέλαση, μαθητών, σωμάτων ασφαλείας και του στρατού. Ιδιαίτερη αίσθηση προκλήθηκε, όταν παρήλασε μια διμοιρία Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, η οποία ήλθε προς τούτο για πρώτη φορά. 

Τέλος, στην παρέλαση συμμετείχε ενεργά η Τοπική μας Εκκλησία, καθώς παρήλασαν μέλη των Νεανικών Κατηχητικών Συνάξεων και χορευτικών τμημάτων των Ενοριών του νησιού, τους οποίους και η Μητρόπολη συγχαίρει, μαζί με όλους τους συμμετασχόντες, "καθώς με τον τρόπο τους απότισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους μακαριστούς μας προγόνους, οι οποίοι αγωνιζόμενοι υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, μας κληροδότησαν το βραβείο της ελευθερίας, που κέρδισαν από τον Θεό".




Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com